Manieren om oude meubels er als nieuw uit te laten zien

Er komt altijd een moment dat je de kleine dingen in je huis begint op te merken, zoals krassen op het meubilair of de versleten verf op je favoriete stoel. Misschien wil je dat meubel in eerste instantie weggooien en een shiny nieuw exemplaar ervoor in de plaats kopen. Maar heb je er al eens aan gedacht om het meubel een nieuw leven te geven met een mooie verf?

Als je een geliefd oud meubelstuk wilt opknappen, maar niet zeker weet waar je moet beginnen, lees dan vooral verder. Samen het duurzaame Zweedse verfmerk Moose Färg zetten we een aantal manieren en technieken op een rij.

Tip: Wil je een meubel nieuw leven inblazen? Maak het de moeite waard en begin met hout. Je vindt houten meubels vaak voor een prikkie en ze zijn relatief eenvoudig op te knappen.

Oude verf verwijderen

Het strippen van je eigen oude meubels kan geld besparen en mooie resultaten opleveren. Hoe? Verplaats het meubelstuk naar buiten of een goed geventileerde garage en verwijder alle ijzerwaren, zoals de greepjes. Het is superbelangrijk om jezelf te beschermen tegen de dampen van een chemische stripper. Heb je dat gedaan? Breng dan de verfstripper aan. Gebruik een schraper of staalwol om de oude verflagen te verwijderen. Zorg er daarna voor dat je het meubelstuk met een laagje minerale alcohol of gedenatureerde alcohol behandelt om sporen van de stripper te verwijderen.

Beits of verf houten tafels en stoelen

Als je een oud massief houten meubel hebt, overweeg dan om het te beitsen in plaats van het te schilderen. Zo blijf je de mooie houtnerf zien. Begin met gestript hout, maak het meubelstuk glad met schuurpapier en zuig of wrijf al het stof weg. Wrijf de houtbeits gelijkmatig in met een zachte doek.

Wil je het meubel een compleet ander kleurtje geven? Ga dan voor een goede verf in een kleur naar keuze. De Zweedse verf van Moose Färg is een ademende houtverf en perfect voor het schilderen van meubels. Eigenlijk lijkt Moose Färg op kalkverf of krijtverf, maar de verf is veel sterker. De verf is daarbij volledig is volledig biologisch geproduceerd, dus dat voelt extra goed. Doordat het milieu niet belast wordt bij de productie, er geen primer of grondverf nodig is bij het aanbrengen en de verf een goede bescherming biedt aan het hout (4 tot 5 jaar onderhoudsvrij), is het een zeer duurzaam product.

Je meubel schilderen? Verwijder alle laden en ijzerwaren en plaats het meubelstuk op een verhoginkje op een doek of kranten. Schuur het meubel licht op en veeg het stof weg. Plak de randen van de lades indien nodig af met schilderstape. Geef het meubelstuk een laag primer en laat het drogen. Gebruik voor het schilderen een kleine roller om een glad resultaat te krijgen zonder verfstrepen. Begin bovenaan en werk naar beneden; laat de verf volledig drogen tussen de lagen.

Een nieuwe look met spuitverf

Voor tuinmeubilair gaat er niets boven een paar lagen spuitverf. Kies een formule die geschikt is voor buitenshuis, zodat je meubel goed bestand is tegen de elementen. 

Maak het meubilair grondig schoon, schrob slijtage en roest weg en laat het volledig drogen. Draag rubberen handschoenen en een schildersmasker tijdens het spuiten met de verf. Werk buiten op een doek of kranten en voorzie het meubel van een gelijkmatige laag verf. Meerdere lichte lagen zorgen voor een gelijkmatige dekking zonder al te veel druppels.

Een meubel opnieuw stofferen

Een stofferingsproject vereist serieuze doe-het-zelfvaardigheden – maar als je geduldig bent en bereid bent om te leren, kan iedereen het leren. Tip: Maak foto’s bij elke stap terwijl je de stoel uit elkaar haalt; bewaar de originele stukken stof om als patroon te gebruiken.

Een zitkussen opnieuw bekleden

In tegenstelling tot een volledige herstoffering, is het opnieuw bekleden van een zitkussen een relatief eenvoudig project. Je hebt alleen een nietpistool, nieuwe stof en vulling nodig.

Schroef het zitkussen van de stoel en verwijder de oude stof. Deze gebruik je als sjabloon om nieuwe stof te knippen. Als de vulling of het schuimkussen erg versleten is, vervang het dan. Wikkel de nieuwe stof over de stoel en gebruik een nietpistool om deze te bevestigen. Schroef de rugleuning terug op zijn plaats en je hebt een stoel met een prachtige nieuwe look.