10+ zuinige wastips om geld te besparen

Niemand betaalt graag meer dan nodig. Als je elektriciteit, water, waspoeder en de afschrijving en het onderhoud van de wasmachine in de berekening meeneemt, tellen de kosten voor een wasje al snel op. Zuinig zijn en elke wasbeurt weer een paar dubbeltjes besparen loont de moeite. Zeker als je bedolven wordt onder stapels wasgoed.

Was op lage temperatuur

Bijna alle vloeibare wasmiddelen zijn tegenwoordig geschikt om in koud water te reinigen. Tenzij je extreem vuile of vette kleding hebt, zal je er versteld van staan hoe goed koud water schoon wast. Wassen met koud water bespaart je per wasbeurt zo’n 0,30 cent hebben deskundigen uitgerekend. Goed om te weten: de meeste waspoeders lossen niet zo goed op in lage temperaturen.

Was volle ladingen

De wasmachine verbruikt ongeveer dezelfde hoeveelheid energie, ongeacht de grootte van de lading. Zorg dus dat je de wasmachine alleen aanzet wanneer de trommel vol is.

Energie-efficiënte wasmachine

Als je wasmachine al een tijdje meegaat (tussen de 5 en 10 jaar), is de kans groot dat je energierekening onnodig hoog wordt. Tegenwoordig hebben wasmachines, wasdrogers en was-droogcombinaties een veel betere energie-efficiëntie. Zoek je een nieuwe goedkope wasmachine die energie-efficiënter is? Kijk niet alleen naar de prijs, maar doe wel een slimme aankoop door verschillende exemplaren te vergelijken en reviews te lezen.

Wassen tijdens daltarief

’s Avonds of ’s nachts wassen heeft één groot voordeel. Vaak kan je dan gebruikmaken van het daltarief voor energie.

Gebruik huismerk of merkloze wasproducten

Wist je dat veel generieke wasmiddelen, wasverzachters en bleekmiddelen van huismerken worden gemaakt door toonaangevende fabrikanten? Probeer eens een goedkoper merk en kijk of je net zo tevreden bent met de resultaten.

Tip: De reinigingskracht van het wasmiddel kan worden verbeterd door een half kopje zuiveringszout (baking soda) toe te voegen aan de was. Ook als je dit doet, zal je nog steeds goedkoper uit zijn dan wanneer je A-merken koopt. Het zuiveringszout helpt tegen transpiratiegeurtjes en reguleert de zuurgraad van het water, zodat wasmiddel effectiever werkt.

Gebruik minder wasmiddel

Als je je favoriete merkwasmiddel niet kunt opgeven, gebruik dan minder. Probeer de helft van de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken. Je zult waarschijnlijk geen verschil merken in hoe schoon je wasgoed wordt. Daarbij is minder wasmiddel gebruiken ook nog eens beter voor je kleding.

Maak je eigen wasproducten

Als je je zorgen maakt om welke chemicaliën zich in wasmiddelen verbergen, maak je ze gemakkelijk zelf. Je hoeft geen Einstein te zijn om wasmiddelen, wasverzachter, stijfsel en geurversterkers zelf te maken. Wasmiddel zelf maken is vooral leuk en je weet precies wat erin zit, maar het bespaart je ook zo’n 15 cent per wasbeurt.

Gebruik azijn als wasverzachter

Maak je geen zorgen over de geur en voeg een half kopje gedistilleerde witte azijn toe aan de was. Het milde zuur in de azijn helpt eventuele wasmiddelresten los te maken die nog aan het wasgoed kleven. Zo wordt je wasgoed niet stijf.

De belangrijkste oorzaak van schimmelgroei en nare geurtjes in wasmachines zijn wasmiddel- en wasverzachterresten. Als je in plaats daarvan kiest voor witte azijn, bespaar je geld, heb je een fris ruikende wasmachine en ook nog eens zachte kleding.

Drogen aan de frisse lucht

Buitenlucht is gratis. Gebruik een waslijn en frisse lucht om je was buiten aan de lijn te drogen. Als je je wasgoed op de juiste manier aan de lijn hangt, hoef je ook nog eens minder te strijken.

Tip: Hang kledingstukken die alleen chemisch gereinigd mogen worden ook eens buiten (uit de buurt van direct zonlicht) om geurtjes te verwijderen met een frisse bries.

Slim strijken

Om strijken makkelijker en energiezuiniger te maken, leg je een stuk aluminiumfolie onder je strijkplankovertrek. De folie helpt de warmte vast te houden en zorgt ervoor dat je sneller of op een lagere temperatuur kunt strijken. Of sla strijken helemaal over en plan van tevoren wat je gaat dragen. Hang het kledingstuk in de badkamer tijdens het douchen. De stoom van het douchen zal rimpels gladstrijken.