7 manieren om elke kamer af te stijlen

Ik kocht dit jaar mijn eerste huis en dat inrichten vond ik toch best ‘een dingetje’. Lastiger dan gedacht om die 59 vierkante meter fijn in te richten. Mooie meubels uitkiezen, gordijnen ophangen en een likje verf hier en daar maakt een huis nog niet af. Het zijn de details waar je altijd al van heb gedroomd die elke kamer afstijlen; van die rvs trapleuningen waar je voor hebt gespaard tot een indrukwekkende gallery wall of je favoriete accessoires met een verhaal. Dit zijn mijn tips om elke kamer af te stijlen.

Accessoires zijn onmisbaar in elke kamer

Eenvoudig gezegd: accessoires geven een kamer persoonlijkheid. Een palm doet je denken aan een warme, tropische locatie. Een ingelijste concertposter aan de muur? Dan heb je te maken met muziekliefhebbers. Maar, accessoires kunnen ook eclectische mix zijn; graag zelfs wat mij betreft. Van planten tot accessoires, kunst en zelfs verlichting, ze zijn onmisbaar om je huis af te stijlen.

Neem je tijd met kunst en accessoires

Vaak wanneer je een ruimte aankleedt, wil je er direct voor zorgen dat het ‘af’ is. Maar zo werkt het niet heb ik gemerkt. Van een huis je thuis maken kost tijd. Neem je tijd om persoonlijke details aan verschillende kamers toe te voegen. Van die print die je bij de kringloop op de kop tikte tot die vakantiesouvenir: experimenteer met waar het goed voelt. Als je de tijd neemt om alles (organisch) een plekje te geven, dan ben je uiteindelijk zeker blijer met het resultaat.

Kies een eyecatcher

Of je nu een meubel, een bontgekleurd schilderij of een grote binnenplant de showstopper van het huis maakt; de meeste kamers kunnen wel een statement piece gebruiken. Een eyecatcher, de naam zegt het al, trekt het oog naar een bepaald punt in de ruimte. Andere decoratiekeuzes kun je hier dan eenvoudig op aanpassen.

hip budgetproof interieur 1

Mix en match met texturen

Het soepele, versleten leer van je favoriete stoel met een knus en zacht kleedje, een houten kist met een Mid Century lamp. Mix en match er lekker op los met materialen en texturen. Lekker spelen met hard en zacht, ruw en soepel is mijn tip. Het mixen van texturen draagt ook bij om diepte en persoonlijkheid in je interieur aan te brengen.

Een beetje extra energie met planten en bloemen

Planten in huis zijn een van de grootste interieurdesign-trends van de laatste jaren. Hallo urban jungle! Mensen brengen steeds vaker een beetje van buiten naar binnen in huis. Van een luxe vijgenbomen tot kleine vetplanten en weelderige bloemen-arrangementen … kan allemaal! Voordat je bloemen en planten shopt, is het wel verstandig om de planten uit te kiezen op de hoeveelheid licht die ze in de kamer krijgen. Zo verwelken ze niet voordat je ze kunt zien groeien.

Bepaal de sfeer met lampen en verlichting

Van staande lampen en tafellampen tot kroonluchters; lampen en licht zetten de sfeer in elke kamer. Overweeg dimmers in ruimtes waar je een warmer, gezelliger gevoel wilt creëren. En maak er een feestje van! Lampen kun je ook prima mixen en matchen of customizen. Lampenkappen kunnen worden vervangen en kroonluchters en hanglampen kunnen de energie in een ruimte volledig veranderen.

hip budgetproof interieur 2

Diepte en warmte met tapijten en vloerkleden

Hardhouten vloeren zijn prachtig, maar nog mooier met een gaaf vloerkleed. Vind je niet? Een mooi vloerkleed mist nog in mijn woning in ieder geval. En ook als je niet de vloer van je dromen hebt (bijvoorbeeld als je in een huurappartement woont) is een kleed ideaal om warmte in je huis te brengen. Tapijten kunnen ook diepte aan je interieur toevoegen. Je oog zal namelijk automatisch de kleur of het patroon van het kleed volgen.

Samenwerking.