Kunstplanten kopen: zo kies je de juiste planten en houd je ze mooi

Zijn planten bij jou ook geen lang leven beschoren en vind je het moeilijk om echte planten in leven te houden? Natuurlijk vertellen we onszelf dat ze het loodje leggen omdat de kamers in ons huis te donker zijn… Maar is dat echt zo ;-)? Als je gewoon geen groene vingers hebt, zijn kunstplanten een perfecte oplossing. Zo kies je de juiste kunstplanten en houd je ze mooi.

Vergeet niet dat het een investering is

Kunstplanten en -bloemen van goede kwaliteit zijn een investering. Net als een bank of een eettafel. Natuurlijk betaal je meer voor een mooie kunstplant van goede kwaliteit, maar je kunt er langer van genieten omdat hij langer mooi blijft. Veel kunstplanten en -bloemen van goede kwaliteit kan je wel 10 jaar of langer bewaren. En dan is een goede kunstplant ineens niet meer zo duur.

Plastic kunstplanten vs. stoffen kunstplanten

Vergeet die superneppe zijden planten die je oma overal had staan. Tegenwoordig zijn kunstplanten verbazingwekkend realistisch qua textuur en kleur. Vooral kunststof planten kunnen tegenwoordig gemaakt worden op basis van een mal van een echte plant. Ze zijn soms zelfs gevuld met schuim voor een superrealistische kwaliteit. Stoffen planten zijn veel vatbaarder voor slijtage dan kunststof planten. Als de bladeren zijn gerafeld of gebleekt door de zon, weet je meteen dat je een nepplant in de vensterbank hebt staan.

Waar moet je op letten bij het kopen van kunstplanten?

Tip! Kies een type plant dat bijvoorbeeld al een beetje een plasticlook heeft, zoals aloë vera, tabaksplanten, lotusbladeren, bananenbomen, monstera, bepaalde soorten varens, paradijsvogelplanten en vetplanten. Wie houdt er nou niet van leuke vetplanten? Echte vetplanten zien er stiekem soms al nep uit, dus neppe zien er automatisch echt uit. 

Wat je moet vermijden zijn planten die iets kitscherigs hebben. Als de plant bezaaid is met nep-regendruppels, bijvoorbeeld, dan smeekt hij erom onder de loep te worden genomen. Of als de afwerking van de plant extreem glanzend is, kan dat overkomen als ouderwets. Focus in plaats daarvan op details die organisch aanvoelen, zoals bijvoorbeeld nagebootste wortels onderaan de plant en in de aarde rond de basis.

Als je gaat shoppen voor nepplanten – bijvoorbeeld bij 123planten -, houd dan foto’s van de echte plant bij de hand. Zo kun je alles vergelijken, van de bladeren tot de stengels.

Tips voor het stylen van kunstplanten

Zelfs een goedkope kunstplant heeft potentieel als hij goed wordt gestyled, dus je kunt je voorstellen wat een goede styling kan doen voor een kunstplant van goede kwaliteit. De belangrijkste tip is om je nepplant te behandelen als een echte plant. Dump de standaard vaas of plantenbak en kies een aantrekkelijkere optie. Onderzoek hoe de echte versie van de plant die je koopt gewoonlijk wordt ‘geplant’, en probeer dit na te bootsen. Als je echt helemaal los wilt gaan, kun je zelfs nepwater kopen in een hobbywinkel.

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van nepplanten is dat ze in principe eeuwig meegaan als ze goed verzorgd worden. Bovendien hoef je je nooit zorgen te maken dat die bepaalde plant de ruimte waarvoor je hem gekocht hebt ontgroeit. Komt iemand er uiteindelijk achter dat je al drie jaar hetzelfde bloemstuk op je bureau hebt staan? Je kan je planten en bloemen altijd nog opnieuw stylen. Koop eens een nieuwe pot. Zet ze op een nieuwe plek. Nog een van de voordelen van het kopen van kunstplanten: ze kunnen overal staan en hebben geen licht nodig.

Kunstplanten mooi houden

Roteer ze regelmatig

Hoewel kunstplanten en -bloemen bijna geen verzorging nodig hebben, moet je ze wel regelmatig draaien om te voorkomen dat ze slechts aan één kant verbleken. Als jouw kunstplanten in de zon staan, draai de pot dan om de paar weken om ervoor te zorgen dat de zon de plant gelijkmatig raakt.

Maak ze regelmatig schoon

Je kunt de beste kwaliteit en meest realistische kunstbloemen en -planten kopen, maar als je ze niet schoon houdt, zullen bladeren die bedekt zijn met stof jouw kunstplanten prijsgeven. Maak je kunstplanten regelmatig schoon om te voorkomen dat een laagje stof al je geheimen prijsgeeft. De makkelijkste manier om nepplanten en -bloemen schoon te maken is door er gewoon met een stofdoek of stoffer overheen te gaan bij het schoonmaken van het huis.