Je tuin goedkoop opknappen? Tips en trucjes voor een gezellige tuin

Ik heb zelf een héle kleine tuin, maar wat heb ik daar de afgelopen maanden van genoten! Dat gun ik jou ook. Wist je dat het pimpen van je tuin helemaal niet duur op tijdrovend hoeft te zijn? Met een paar simpele DIY-projecten of trucjes wil je nooit meer weg uit je tuin. Doe je voordeel met deze tuintips.

Plant zaadjes

De goedkoopste manier om je tuin in bloei te zetten is zonder twijfel: zaai zaadjes. Van bloemenzaadjes tot groentezaden, in een paar weken heb je prachtige plantjes. En het zaaien van zaden is nog leuk ook. Ik ben een beetje enthousiast geweest en heb nu 20 tomatenplanten, dus check altijd even hoeveel zaden er in de verpakking zitten. Vaak zit er veel meer in dan waar je misschien plek voor hebt.

Geef slim geld uit

Geef het meeste geld uit aan één element waar je jarenlang plezier van hebt. Zoals een loungebank, mooie vuurkorf of een fruitboom. Maak de tuin af met betaalbare accenten, zoals kussens, potten en lichtslingers.

Upcycle oude meubels

Upcyclen die handel! Ga lekker aan de slag met oude meubels die je in een nieuw jasje steekt. Verander een oude gootsteen of gebruikt bad in fantastische plantenbakken of gebruik een pallet als plantenbak, insectenhotel of compostbak.

Matchy matchy in dezelfde kleur

Is de schuur een doorn in het oog? Geef zowel de schuur als je houten of metalen tuinmeubels een linkje verf in dezelfde kleur. Zo krijgt je tuin direct een boost. Misschien wil je zelfs de schutting wel een kleurtje geven of een composiet tuinscherm aanschaffen in een bijpassende kleur. Kies de kleur zorgvuldig: hoe natuurlijker – zoals lichtgrijze, groene verftinten – of donkerder de kleur – denk aan zwart en donkerblauw – hoe meer je beplanting de show steelt.

Maak hangende potten van plastic flessen

Plastic waterflessen hebben gemiddeld 1.000 jaar nodig om biologisch af te breken, dus probeer ze zoveel mogelijk te hergebruiken. Wist je dat ze ook een prima alternatief zijn voor een hangende plantenbak? Snijd een kant van de fles open, vul met aarde, stop er een plantje of zaden in en hang op aan een sterk touw. Duurzaam en leuk!

Voeg persoonlijkheid toe met een buitenkleed

De tuin is tegenwoordig een verlengstuk van ons huis. Breng binnen daarom naar buiten en ga voor een buitenkleed. Met een buitenkleed in een gewaagde kleur of met een hip dessin breng je direct meer persoonlijkheid in de tuin. Combineer met een bistroset en mooie tuinkussens en je zithoek is compleet.

Vergeet de outdoor sfeerverlichting niet

Buitenverlichting blijft niet voor niets een favoriet voor veranda’s en patio’s: feestelijk en leuk! Zoek naar buitenverlichting met een warme gloed, zodat het licht niet storend is. Wikkel lichtslingers in een boom of drapeer over de tuintafel voor een twinkelende finishing touch. Ik heb zelf een solar-lichtslinger hangen. Wanneer ik in het donker thuiskom en de lichtjes me tegemoet shinen tovert dit nog altijd een lach op m’n gezicht.

Plant meerjarige planten

Vaste planten komen jaar na jaar terug, wat betekent dat je op de lange termijn geld bespaart. Vul je bloembedden met kleurrijke vaste planten en bewonder ze elke lente. Zorg er bij het planten wel voor dat je het juiste voorbereidende werk doet, zodat ze volgend jaar weer terugkomen.

Verticaal tuinieren

Gebruik blinde muren of een schutting – met of zonder kistjes – als verticale tuin. Deze eenvoudige, budgetvriendelijke manier van tuinieren is ideaal wanneer je weinig ruimte hebt. Vetplantjes of laaggroeiende groenten doen het perfect in een verticale tuin.

Wees creatief met potten

Wanneer je alle potten verspreid door de tuin op de grond zet, kan het geheel wat saai ogen. Groepeer ze op een tafel en het wordt een stuk aantrekkelijker. Nog beter? Laat potten en planten pronken op een vintage tuinladder.

Relax in een hangmat

Een hangmat is een goedkope manier om een fijne plek te creëren waar je heerlijk kan ontspannen. Knoop de hangmat aan een dikke boom of ga voor een hangmatstandaard. Een hangmat haal je eenvoudig weer weg en is supercompact op te bergen. Zo hoeft hij geen ruimte in te nemen in je tuin wanneer je er niet in

Voer de vogels

Verwelkom vogels in je tuin met een vogelbad, vogelhuisje of vogelvoer. Dat wordt heerlijk ontspannen bij het geluid van zingende vogels! Spoel oude blikjes om (van soep en groenten) en schilder deze in een vrolijk kleurtje. Vul ze met zaadjes of vetbollen en je hebt je zelfgemaakte vogelvoeder!

Versier plantenpotten

Je hebt misschien al wat plastic of terracotta plantenpotten rondslingeren. Ben je niet onder de indruk van hun bruine look? Behandel ze met een primer en versier de potten met acryl- of buitenverf om ze nieuw leven in te blazen.