Isolatie & zonnepanelen: wat levert het nou écht op en hoe pak je het aan?

Hoewel iets soms een flink duit kan kosten, kan het tóch nog budgetproof zijn. Zo ook een verduurzaming die je uiteindelijk een energiebesparing én kostenbesparing oplevert. Zo’n uitgave die goed is voor het milieu én je portemonnee, daar worden we toch allemaal blij van? In deze blog meer over je woning verduurzamen, hoe je het aanpakt én wie je daarbij in de juiste richting kan wijzen.

Zelf aan de gang gaan met verduurzamen: het kan zo makkelijk zijn als inkopen doen bij de bouwmarkt en verduurzamen maar. Zo kan je bijvoorbeeld kieren dichten rond ramen en buitendeuren met tochtstrips. Op deze manier ontsnapt de warmte niet en blijft de kou buiten. Een andere optie: ventileren. Want wist je dat het minder energie kost om een droog huis te verwarmen dan een vochtig huis? Radiatorfolie achter je verwarming plakken kan ook helpen om de warmte optimaal in de kamer te verdelen. Zo zijn er tal van klusjes die je al meteen zelf kan oppakken om je huis te verduurzamen. Meer hierover lees je in de blogs ‘Ideeën om je huis makkelijk energiezuiniger te maken en te besparen’ en ‘Je huis isoleren: dit kost het en dit bespaart het je’.

Waar begin ik? Wat kost het? Etc.

Wil je voor het grote werk gaan en is het tijd voor meer impact? Dan kan je verduurzamen door bijvoorbeeld vloerisolatie, muurisolatie, dakisolatie of isolatieglas aan te brengen. En heb je ruimte voor zonnepanelen? Dan zal je jezelf later dankbaar zijn als je ze nu alvast laat installeren. Maar hoe weet je hoe je het aanpakt? Wie gaat verduurzamen heeft vaak vragen als:

  • Waar begin ik?
  • Wat kost het?
  • Geeft het veel gedoe?
  • Wat levert het nou écht op?
  • Hoe regel ik subsidie?
  • Waar vind ik een goede installateur?

Je begrijpt: in zo’n geval is het advies van je buur goud waard.

SlimmeBuur: eerlijk advies van je buren over energiebesparende maatregelen

Tip! Stel al je prangende vragen over energiebesparende maatregelen aan je buren via SlimmeBuur een initiatief van Klimaatstichting HIER, waar buren elkaar adviseren over energie besparen. Op dit platform kan je vragen stellen over verschillende soorten isolatie en zonnepanelen aan buren in jouw omgeving die deze maatregelen al hebben. Zo weet je zeker dat je eerlijk advies krijgt en kan je goed voorbereid aan de gang. En daar betaal je niks voor.

Je vult in over welke maatregelen je advies zoekt – van warmtepomp tot nieuwe kozijnen – en er rolt zo een buurman of -vrouw uit die je vragen kan stellen. Je kan filteren op postcode, bouwjaar en type woning, zodat je altijd een SlimmeBuur vindt die het antwoord heeft op jouw vragen over kosten, besparing en de juiste uitvoerder. Klik je op een SlimmeBuur, dan krijg je een overzicht van wat voor woning en maatregelen die buur heeft. Via de site kan je dan gratis vragen stellen aan diegene. Superhandig!

“Mijn energierekening ging van €160 naar €65 per maand”

Henri uit Rhenen is bijvoorbeeld een SlimmeBuur. Hij woont in een hoekwoning uit 1976. Door zijn woning te verduurzamen met dak-, muur- en vloerisolatie en HR++ glas ging zijn energierekening van €160 naar €65 per maand. Wat een verschil! Een andere SlimmeBuur, Willem, ging samen met vrienden aan de slag met HR++-glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, vloerverwarming, HR+ ketel, en zonnepanelen. Bijna het hele pakket, zou je wel kunnen zeggen. En Marnix uit Ridderkerk koos voor isolatie in zijn spouwmuren die 20 jaar meegaat, terwijl hij ook had kunnen kiezen voor isolatie die 12 jaar meegaat. “De investering is hoger, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit.”

Bij mij in de buurt, in Amersfoort, zijn er al 44 SlimmeBuren die één of meer energiebesparende maatregelen hebben. En bij jou in de buurt? Zoek hier naar een SlimmeBuur bij jou in de buurt.

Ps. Op de site van SlimmeBuur vind je ook veel informatie over de verschillende energiebesparende maatregelen.