Een winterproof interieur maak je zo | 7 trends & tips

Onlangs – aan het begin van de herfst – stelde ik al een lijstje samen met tips voor een herfstproof interieur. Inmiddels ligt de winter op de loer en heb ik weer nieuwe tips verzameld hoe je jouw interieur voor winter 2016/2017 winterproof maakt. Natuurlijk houd je de kaarsjes, plaids en andere herfstitems. Het zou zeker niet budgeproof zijn als we die nu alweer naar buiten zouden kieperen. Dit lijstje is een aanvulling daarop.

1. Gordijntjes dicht

Buiten is het donker en in jouw huis brandt licht. Iedereen kan precies zien wat je allemaal uitspookt. Pottenkijkers zijn niet gewenst. Toch? In de zomer houden we de gordijnen vaker open, maar in de winter gaan de gordijntjes dicht. Niet alleen zodat er niet naar binnen gekoekeloerd kan worden, maar ook voor het knusse gevoel. Vergeet ook niet dat gordijnen een hoop kou tegenhouden. In de zomer wil je misschien een lichte kleur gordijnen en een flowy stofje. In de winter een stevig, donker gordijn. Ik vind een andere set gordijnen voor de winter echt een topidee. Een gekleurd gordijn is trouwens ook een hele fijne manier om wat extra kleur in je interieur door te voeren. Zie punt 6.

2. Velvet mag ook in huis gezien worden

Niet alleen in de mode is velvet een graag geziene gast. Ook in ons interieur is velvet meer dan welkom. Bijvoorbeeld in de vorm van een donkerblauwe bank of diepgroene kussens. Bij mij in de ‘woonkamer’ staat een goedkope slaapbank, maar ik zou ‘m dolgraag inwisselen voor een velvet bank. Stiekem het liefst een roze. Dat krijg ik er natuurlijk nooit door bij vriendlief.

Voor op die slaapbank heb ik trouwens bij Leen Bakker een shitload aan kussenhoesjes ingeslagen toen ik hier kwam wonen. Van fake fur tot gebreid en velvet. Wel in grijs- en beigetonen. Een goedkope manier om die velvet touch aan je interieur toe te voegen trouwens, die kussens.

interieurtips en trends winter
Kijk, hoe leuk zijn deze kussentjes van Leen Bakker met verschillende texturen en een beetje velvet-effect?

3. Verschillende texturen

Mixen en matchen is nog altijd hot in interieurland. Niet alleen qua kleuren en printjes. Ook qua texturen mag je all out. Combineer bijvoorbeeld een grof gebreide plaid op je favoriete vintage stoel met een nepbontje. Fake fur geeft al snel een wat luxere vibe, terwijl je zo’n nepbontje al voor een habbekrats koopt.

4. Lampen zijn essentieel

Ik stipte het in mijn herfstinterieurblog al even aan: lampen bepalen een groot deel van de sfeer in je interieur. Zeker in de winter als het om 17:00 uur pikkendonker is en je de hele avond met de lampen aan doorbrengt. Wees niet bang, je lampen hoeven niet de deur uit. Het is een kwestie van het ene peertje eruit draaien en het andere erin. Kies in de winter bijvoorbeeld voor warmer licht, maar ook voor knusser en donkerder ‘moody’ ligt. Je zult zien dat je interieur ineens anders aanvoelt.

interieurtips en trends winter
Eigenlijk natuurlijk ook hartstikke leuk om het licht te laten spreken en een hele simpele lamp te nemen, zoals onder rechts. Mooi!

5. Gouden details

Gouden details – mits stijlvol door je interieur verwerkt – geven het geheel een chique touch. Een mooi paar kandelaars op de eettafel of een gouden spiegel op de mantel. Het zal je verbazen hoe luxe een gouden detail kan ogen.

6. Vleugje kleur

In de winter is alles al zo donker. Vergeet dan ook niet om een extra vleugje kleur aan je interieur toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan blush, okergeel, mosgroen en warm oranje. Deze kleuren zorgen voor extra knusheid. Wellicht heb je ze ook al voor de herfst in je interieur verwerkt?

interieurtips en trends winter
Slaapkamer (foto Nicolette Johnson & TRIBE) of woonkamer: layered met kleden kan overal. En zie rechts (foto sightunseen.com) de ideale combinatie van een roze velvet-bank met gelaagde kleden. Liefde!

7. Laagjes en stapelen

Ik ben fan van kleding in laagjes. Maar waarom zouden we niet ook in ons interieur laafjes verwerken? Ik vind het heel knus en winters staan. Denk bijvoorbeeld aan het stapelen van je favoriete plaid en een fake fur, meerdere kleden in verschillende texturen en prints over elkaar heen leggen en een stapeltje kussens nonchalant in de hoek van de kamer draperen.

Dat waren ze: 7 simpele tips om je interieur winterproof te maken. Wat doe jij thuis om je interieur klaar te maken voor de winter?

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Leen Bakker.