Hoe vind je de perfecte zonnebril waar je jarenlang plezier van hebt?

Wanneer je de perfecte zonnebril vindt, wordt hij meer dan alleen noodzaak om je ogen te beschermen. Hij wordt in één klap een modestatement en je favoriete accessoire. Ik draag mijn zonnebrillen alle maanden van het jaar met veel plezier. Zelfs na jaren van dezelfde favoriete zonnebril maakt hij elke outfit helemaal af. Het geheim? Je moet je zonnebril eigenlijk hetzelfde als je kleding zien: de meest flatterende kledingstukken zijn de exemplaren die voor jou gemaakt (lijken te) zijn. Net als een goed paar jeans of een powersuit, zien zonnebrillen er het beste uit als ze passen bij jouw vormen en maten.

Het perfecte exemplaar vinden hoeft echt geen rocket science te zijn. Lees verder om te ontdekken welke zonnebril het beste bij jouw gezichtsvorm past en waar je op moet letten bij het kopen van een zonnebril. Klaar om de zonnebril te vinden die je jarenlang kunt dragen?

Wat is de beste vorm voor jouw gezicht?

Je kent je huidtype en je haarkleur, maar weet je ook wat je gezichtsvorm is? De vorm van je gezicht bepaalt welke monturen en maten je goed staan. Om de vorm van je gezicht te bepalen, doe je eerst je haar naar achter zodat je de volledige omtrek van je gezicht kan zien. Wat is het breedste deel van je gezicht? Is dat je kaaklijn, je wangen of voorhoofd? Het antwoord op deze vraag geeft meestal de belangrijkste indicatie van je gezichtsvorm, maar je kunt ook kijken naar factoren als de vorm van je kaak – is die rond, hoekig of puntig? – en de lengte van je gezicht – lang of kort). Weet je het nog steeds niet zeker? Teken de omtrek van je gezicht op de spiegel met lippenstift, oogpotlood of een whiteboardmarker. Lees hier meer over de vorm van je gezicht bepalen in 3 simpele stappen.

Rond gezicht:
Je gezicht is op zijn breedst van wang tot wang en versmalt enigszins bij je voorhoofd en kaaklijn. Je kin ligt meestal in lijn met je kaak.

Vierkante zonnebrillen geven definitie aan een rond gezicht. Hallo jukbeenderen! De hoekige lijnen en randen balanceren de rondheid van je gezicht. Vermijd zonnebrillen met zachte lijnen en afgeronde randen.

Vierkant of rechthoekig gezicht: 
Je kaaklijn, wangen en voorhoofd zijn allemaal even breed. Je hebt waarschijnlijk een scherpe kaaklijn. 

Als een vierkant montuur een rond gezicht balanceert, dan balanceert een rond montuur een vierkant gezicht. Afgeronde en zachte hoeken compenseren scherpe kaaklijnen en vierkante voorhoofden. Zoek naar ronde monturen om je gelaatstrekken te verzachten.

Ovaal gezicht:
Je gezicht is langer dan het breed is. Met andere woorden, de lengte van de bovenkant van je voorhoofd tot je kin is langer dan de lengte van oor tot oor. 

Ronde, grote monturen brengen jouw ovale gezichtsvorm in evenwicht. Kleinere monturen kunnen een smal gezicht accentueren, dus oversized stijlen zijn de meest flatterende optie om de illusie van meer breedte van jukbeen tot jukbeen te geven.

Hartvormig gezicht:

Het breedste punt van je gezicht is je voorhoofd. Je gezicht wordt smaller bij de kaaklijn. Je kin kan onder je kaaklijn uitsteken (denk aan het puntje onderaan een hart).

In tegenstelling tot andere gezichtsvormen, kan je bij een hartvormig gezicht het beste kiezen voor een bril in dezelfde vorm. Zoals aviators en cat-eye-monturen. Deze zijn aan de bovenkant breder en smaller aan de onderkant, zodat ze je beste eigenschappen benadrukken. Heb je een fijntjes gezicht? Kies dan een kleiner en dunner montuur. Heb je meer dramatische trekken, dan kun je voor de dikkere of grotere monturen gaan.

Let hierop bij het kopen van een zonnebril:

Nu je jouw gezichtsvorm weet en weet welke modellen je staan, is het tijd om te shoppen! Wil je jarenlang van je aankoop genieten en zo een budgetproof aankoop doen? Verzamel eerst genoeg informatie over de stijl, maat en vorm voordat je een zonnebril koopt. Zo weet je zeker dat je een exemplaar koopt dat perfect is voor elke lente/zomer capsulegarderobe.

Bescherm je ogen

Een zonnebril moet 100% bescherming bieden tegen zowel UVB- als UVA-stralen.  Hoewel bekend is dat UVB schadelijker is voor huid en ogen, raden artsen aan beide soorten straling te vermijden.

Het is ook belangrijk dat de bril zoveel mogelijk van je ogen bedekt. Een bril die goed aansluit op je gezicht en zich rond je gezicht sluit, is ideaal om te voorkomen dat straling je ogen beschadigt.

Houd rekening met de kleur van de glazen 

Kijk niet alleen naar de stijl of vorm van het montuur, maar ook naar de kleur van de glazen. Verschillende kleuren glazen bieden verschillende niveaus van zonbescherming. Afhankelijk van hoeveel tijd je in de zon doorbrengt en hoe intens de zon is, is het essentieel een kleur glas te kiezen die voldoende bescherming biedt.

Kies de juiste montuurmaat

Noteer hoe breed of smal je gezicht is, zodat je een montuur kunt kiezen dat comfortabel past zonder dat het knelt of van je neus glijdt. Tip: de meeste mensen met een ovaal gezicht (zoals ik) hebben veel plezier van een model dat breder is dan hun jukbeenderen. Mensen met rondere gezichten kunnen beter kiezen voor monturen met scherpere hoeken, omdat die de wangen hoekiger doen lijken en de vorm van hun gezicht beter in balans brengen. 

Match met je huidskleur

Ook je huidskleur is van belang bij het kiezen van een zonnebril. Mensen met warme huidtinten (zoals een vleugje geel), zien er het beste uit in goud- en kopertinten, terwijl mensen met koele tinten (blauwe ondertoon) het beste kunnen kijken naar zilveren en grijze monturen. Als je graag experimenteert, probeer dan een stijl die tegengesteld is aan je huidskleur. Als je bijvoorbeeld een warme ondertoon hebt, kun je op zoek gaan naar monturen in koele kleuren zoals zilver of blauw. Maar laat de teint van je huid je zeker niet weerhouden om lekker te experimenteren met zonnebrillen in alle kleuren van de regenboog!

Trends: doe je er wel of niet aan mee?

Modetrends komen en gaan, dus ga je juist voor een trendy exemplaar of eentje die altijd in de mode blijft? Wanneer je een statement wilt maken met je bril, kijk dan naar kat-oogmonturen of ronde glazen. Geef je de voorkeur aan een tijdloze look, ga dan voor klassieke vormen zoals aviators en wayfarers.

Zorg dat hij lekker zit

Het is een must dat je zonnebril comfortabel zit. De pootjes moeten goed passen en de glazen moeten breed genoeg zijn om je ogen te bedekken. Vermijd zonnebrillen die te strak zitten of juist van je neus zakken.

Wees niet bang om wat uit te geven

Ook de kwaliteit is belangrijk! Investeren in een zonnebril van hoge kwaliteit mag wat kosten, maar kan bij jarenlang draagplezier tóch budgetproof zijn. Check bij je aankoop ook altijd de scharnieren, neuskussentjes en lenzen op tekenen van slijtage.