Hoe start je goedkoop een eigen bedrijf vanuit huis?

Bijna vijf jaar geleden maakte ik een einde aan mijn carrière in loondienst. Een beetje spannend was dat wel, maar ik heb werken voor een baas geen seconde gemist. Wil jij ook voor jezelf werken? Dan heb je meer nodig dan een droom en een schop onder je bips (gewoon doen!). Dit moet je weten of heb je nodig om een eigen bedrijf te starten vanuit huis, zonder groot budget:

Gebruik de tijd die je hebt voor je eigen business. Het is wel belangrijk om vanaf het begin een goede balans te vinden tussen wat ambitieus en realistisch is. Het is leuk en verleidelijk om elke vrije minuut in je business te steken, maar werk jezelf niet over de kop.

Bedenk een goed bedrijfsidee: daar begint het natuurlijk allemaal mee. Zo’n idee kan voortkomen uit je persoonlijke interesses, een kans die je ziet op de mark, een ervaring – eigenlijk overal uit.

Valideer je bedrijfsidee en bespreek het met andere mensen. Zo kan je al snel bepalen of je idee levensvatbaar is of niet. Zijn mensen bereid om hier geld aan uit te geven? Als blijkt dat er misschien niet zoveel vraag is naar je idee, is het zonde om het helemaal uit te werken en pas daarna tot de conclusie te komen dat het niet levensvatbaar is.

Bedenk een bedrijfsnaam. Een sterke naam is kort en kan je eenvoudig onthouden. Bij voorkeur is-ie ook nog een beetje origineel.

Maak een bedrijfsplan. Een bedrijfsplan is van cruciaal belang om je bedrijf op koers te houden en partners, investeerders, geldschieters etc. erbij te kunnen betrekken.

Houd grip op de financiën van je bedrijf. Open een zakelijke bankrekeningen, zorg voor financiering en zorg dat je boekhouding op orde is. Vroeger deed ik alles met  excelbestandjes, maar online boekhouden heeft mijn leven een stuk makkelijker gemaakt. Gun jezelf dus dat online boekhoudprogramma vanaf de eerste dag.

Ontwikkel je product of dienst. Dit is natuurlijk het allerleukste gedeelte! Hier breng je jouw product- of dienst tot leven. Welke hulpvraag ga jij voor mensen oplossen?

Kies een bedrijfsvorm: ga je voor een eenmanszaak of BV bijvoorbeeld? Je bedrijfsvorm is van invloed op belastingen, activiteiten, persoonlijke aansprakelijkheid en meer.

Wet- en regelgeving. Je bedrijf is onderworpen aan de wetten die gelden voor bedrijven in jouw regio, evenals aan wetten en voorschriften die specifiek zijn voor jouw branche. Het is belangrijk om goed te begrijpen waar je aan moet voldoen.

Kies de juiste software. Boekhouding, e-mail, advertenties, projectbeheer: je hebt een heel scala aan programma’s dat je kan helpen met je bedrijf te runnen. Onderzoek verschillende opties en kies wat het beste bij jou en je bedrijf past.

Zoek een bedrijfslocatie. Heb je een locatie nodig? Bijvoorbeeld omdat je niet alleen maar thuis wilt werken of omdat je inventaris moet opslaan? Bepaal bijvoorbeeld waar je een winkel kunt openen op basis van ruimte, winkelbehoeften en het logistieke proces.

Plan je werkdruk. Spreek met jezelf af hoeveel je zelf wilt doen. Als je van plan bent al het werk zelf te doen, ben je beperkt door de tijd die je zelf beschikbaar bent. Ben je van plan hulptroepen in te schakelen? Houd dan rekening met kosten en de tijd die het kost om freelancers of werknemers te vinden en in te werken.

Lanceer je bedrijf. Maak gebruik van je netwerk, creëer buzz rondom je bedrijf met promoties en test met betaalde advertenties om bekendheid te geven aan jouw dienst of product.

Hoe bedenk je een goed business-idee?

Wil je graag een eigen business beginnen maar heb je (nog) geen idee waar in? Er zijn tal van manieren om zelf een goed business-idee te bedenken. Heb je bijvoorbeeld een slechte ervaring met een bedrijf of dienst en weet je dat jij het zelf veel beter kan doen? Ga ervoor! Of misschien ontdek je wel een gat in de markt en is er vraag naar een specifiek product waar niemand aan voldoet. Andere goede ideeën komen vaak tijdens alledaagse momenten: onder de douche of vlak voordat je in slaap valt.

Het is ook hartstikke leuk om met collega’s en vrienden te brainstormen over ideeën. Schrijf al je ideeën op en houd een brainstormbord bij, fysiek of digitaal. Zet daar al je ideeën op en kijk er zo nu en dan eens met een frisse blik naar. Kijk ook eens naar wat mensen bezighoudt op social media. Begin met veel ideeën en kort de lijst na verloop van tijd in, zodat alleen de beste ideeën overblijven om verder te verkennen.