Als je nog niet bent overgestapt op ledlampen, is dit het moment. Ledlampen gaan niet alleen langer mee, ze geven ook dezelfde hoeveelheid licht met aanzienlijk minder energie. Dat is goed voor het milieu en kan je op den duur geld besparen.
Als je helemaal into een smart home bent, openen ledlampen ook deuren naar allerlei leuke en handige functies. Zo zijn er ledlampen die van kleur veranderen of lampen die je kan synchroniseren met je beveiligingssysteem of een smart assistent naar keuze. Maar voordat je je winkelmandje volgooit met led lampen e27, zijn er enkele dingen die je moet weten.
Lumen, geen watt
Vergeet wat je weet over gloeilampen, watt is niet meer waar je het eerst naar kijkt. Wanneer je voorheen lampen kocht, was je waarschijnlijk gewend om naar het wattage te kijken als indicatie van de helderheid. Maar de helderheid van ledlampen wordt ergens anders door bepaald.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is wattage geen indicatie van helderheid, maar energie. Bij gloeilampen heeft wattage en helderheid effect op elkaar, maar voor ledlampen is wattage geen goede voorspeller. Het punt is tenslotte dat ze minder energie verbruiken. Een gloeilamp van 60 watt is bijvoorbeeld net zo helder als een ledlamp met slechts 8 tot 12 watt.
Doe geen moeite om hier ingewikkelde berekeningen op los te laten voordat je een ledlamp koopt. Kijk voortaan simpelweg naar Lumen, de lichtsterkte.
De juiste kleur ledverlichting
Gloeilampen geven meestal een warme, gelige kleur licht. Maar ledlampen zijn er in een reeks kleuren. Ze hebben een indrukwekkend kleurbereik – van wit tot geel, blauw en rood en je hebt zelfs multicolor ledlampen.
De twee meest populaire ledlamp-kleuren zijn warm-wit en helder-wit (ook wel daglicht genoemd). Warm-witte lampen geven een gele, kaarsachtige gloed, die lijkt op die van gloeilampen. Helder-witte lampen geven licht dat dichter bij daglicht in de buurt komt en je vaak ziet in winkels en kantoren.
Even wat technische achtergrondinformatie: de kleurtemperatuur wordt gemeten op de Kelvin-schaal. Hoe lager het getal, hoe warmer (geler) het licht. Een typische, warm-witte gloeilamp is ergens tussen 2.700 en 3.500K. Wil je iets met daglicht? Zoek naar lampen met een vermogen van 5.000K of hoger.
Je betaalt meer voor een ledlamp, maar je bespaart ook meer
Ledlampen zijn als hybride auto’s: duurder in de aanschaf, maar goedkoper in gebruik. Hierdoor zijn ze op den duur goedkoper. Het mooie van led is dat het gebruik ervan weinig kost. Een traditionele gloeilamp van 60 watt kost bijvoorbeeld €5 per jaar op je energierekening als je ‘m gemiddeld 3 uur per dag gebruikt. Een led die dezelfde hoeveelheid licht geeft, verbruikt slechts 8 watt en kost maximaal een euro per jaar.
Dus naarmate je de lamp langer gebruikt, wordt hij steeds goedkoper dan een gloeilamp. Ondertussen geniet je van minder warmteproductie, een langere levensduur van de lamp en zelfs de mogelijkheid om ze te bedienen met je smartphone. Een ledlamp zal ook niet na een jaar doorbranden.
Pas op voor niet-dimbare ledlampen
Vanwege hun circuits zijn ledlampen niet altijd compatibel met traditionele dimschakelaars. In sommige gevallen moet de schakelaar worden vervangen. Andere keren betaal je iets meer voor een geschikte ledlamp.
Wil je een dimmer gebruiken, let dan bij de aanschaf van een ledlamp op of deze dimbaar is. En, overweeg eens slimme ledlampen. De meeste slimme ledlampen gebruiken een ingebouwd mechanismen om te dimmen, dus dan je heb je helemaal geen dimmerschakelaar nodig. Dergelijke dimmechanismen zijn geweldig omdat ze niet flikkeren of zoemen. En je kunt ze meestal bedienen met je voice assistant, zoals Siri of Alexa.
Wanneer je geen led kunt gebruiken
Ledlampen zijn een stuk koeler dan gloeilampen, maar dat betekent niet dat ze helemaal geen warmte produceren. Ledlampen worden wel heet, maar de warmte wordt weggetrokken door een koellichaam onderin de lamp. Van daaruit verdwijnt de warmte in de lucht en blijft de lamp koel, waardoor hij langer meegaat.
De lamp moet de warmte dus wel kunnen afvoeren. Kan de warmte nergens heen? Dan raakt de lamp oververhit en gaat hij sneller kapot. Net als andere technische snufjes houden ze er niet van om oververhit te raken. Plaats een ledlamp dus niet in een gesloten behuizing