Duurzamer en goedkoper je energie regelen, hoe doe je dat?

Wereldwijd staan we steeds meer stil over hoe ons consumentengedrag impact heeft op het klimaat. Sta je er wel eens bij stil hoe groen jouw huidige energieleverancier is en of je mogelijk jouw huidige energieconsumptie kan vergroenen? Wij geven je in dit artikel tips over hoe je het beste jouw energieverbruik kan verminder en hoe je goedkoop een contract met groene energie regelt.

Kies een energieleverancier die echte groene stroom levert

Vorige jaar deden WISE, Natuur & Milieu en de Consumentenbond onderzoek naar de duurzaamheid van alle stroomleveranciers in Nederland. In dit onderzoek kregen de energieleveranciers een cijfer op basis van hoe groen ze werkelijk waren. Vaak als je op een site van een energieleverancier kijkt, zeggen ze bijna altijd dat ze groene stroom leveren. Dit is in veel gevallen niet helemaal waar. Echte groene stroom wordt opgewekt in Nederland door uitsluitend hernieuwbare bronnen zoals windenergie en zonne-energie. Sommige energieleveranciers nemen liever een ‘shortcut’ met Garantie van Oorsprong (GVO) certificaten. Hierdoor kunnen zij niet duurzame opgewekte stroom presenteren als groene stroom. 

Wil je voor een duurzame energieleverancier gaan? Doe dan onderzoek hoe groen deze leverancier werkelijk is. Uit het onderzoek bleek dat leveranciers zoals Pure Energie, Powerpeers en Vandebron hoog scoorden op het gebied van duurzaamheid. Wil je overstappen naar een groenere leverancier? Bekijk dan hier de verschillende energie aanbiedingen en regel een duurzamer energiecontract voor de goedkoopste prijs.

Verminder je gasverbruik

Gemiddeld gaat ongeveer 75% van het gasverbruik naar het verwarmen van je woning. Door je gasverbruik te verminderen, help je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook op je energierekening. De huidige gastarieven zijn namelijk vele malen hoger dan de stroomtarieven en zullen de komende jaren alleen maar stijgen. Je betaalt ook nog eens energiebelasting over elke m3 gas en kWh stroom. Dit zijn allemaal redenen waarom het een goed idee is om het gasverbruik zo laag mogelijk te houden. Hieronder hebben wij 3 tips gegeven om het gasverbruik te verminderen.  

Gas verminderen tip 1: Zet de verwarming alleen aan in de ruimtes waar je verblijft

Veel gaskosten kunnen bespaard worden door alleen de ruimtes waarin je verblijft te verwarmen. De hele woning elke keer verwarmen is onnodig duur en verbruikt onnodig veel gas. Houd de tussendeuren goed dicht en sluit de radiators van de niet-gebruikte ruimtes. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet zo snel ontsnapt en dat je minder gas verbruikt. Zet de verwarming ook een uur voordat je gaat slapen of van huis vertrekt uit. Hierdoor wordt er geen water meer verwarmd, maar blijft het toch nog een tijdje warm in de woning. 

Gas verminderen tip 2: Ontlucht regelmatig je radiatoren

Vaak wachten mensen tot de cv-monteur langskomt om de radiatoren te ontluchten, maar dit kun je tussentijds ook zelf doen. Het ontluchten van de radiatoren helpt voor een betere warmteverdeling in de cv-leidingen en zorgt voor minder stookkosten.  

Veel van de warmte van een radiator gaat aan de achterkant van de buitenmuur op en ontsnapt dan naar buiten. Je kunt de radiatoren ook met radiatorfolie isoleren. Door de radiatoren te isoleren zorg je er ook makkelijk voor dat je minder gas verbruikt en dus minder geld verspilt.

Gas verminderen tip 3: Douche korter en neem waterbesparende douchekop

Gemiddeld stroomt er 80% van het warme water dat we gebruiken uit de douchekop. Als je echt minder gas wil verbruiken, kun je het beste jouw douchebeurten met een paar minuten verkorten. Een ander handig hulpje is de waterbesparende douchekop. Hiermee kun je wel tot 40% minder water verbruiken dan bij een standaard douchekop. Deze twee aanpassingen kunnen al een groot verschil maken in de hoeveelheid warme water dat je dagelijks verbruikt.

Hoe zorg jij ervoor dat je zo goedkoop mogelijk uit bent voor (duurzame) energie?