Hoe koop je de perfecte eettafel voor jouw huis?

Het leven speelt zich af aan de keukentafel’ zeggen ze toch altijd? Een eettafel is een van de belangrijkste meubels in huis. Het is niet alleen een plek om aan te eten, maar ook de basis voor veel fijne herinneringen. Een eettafel moet je dus nooit in een opwelling kopen. Wil je er zeker van zijn dat je je geld op een goede manier uitgeeft? Houd hier dan rekening mee.

In het kort: overweeg voordat je je pinpas door het apparaatje haalt wat je wensen zijn en welke maat, vorm, stijl en welk materiaal bij jou past. En vergeet niet naar de kwaliteit te kijken.

1. Wat verwacht je van je eettafel?

Bedenk goed wat je van je eettafel of keukentafel verwacht. Natuurlijk moet de tafel functioneel zijn. Maar misschien wil je ook rekening houden met je gezin, levensstijl en woonsituatie. Kijk bijvoorbeeld naar de behoefte van je gezin. Heb je jonge kinderen? Dan is een stenen tafel waar je vlekken nooit meer uit krijgt misschien niet de beste keuze. Kijk daarom altijd naar een tafel die zowel praktisch als mooi is. 

Hoe zit het met je levensstijl? Bedenk hoe de tafel een rol speelt in je dagelijks leven. Organiseer je graag etentjes? Dan is een kleine tafel met 4 zitplaatsen waarschijnlijk niet ideaal.

Houd ook rekening met je woonsituatie. Een goede vuistregel is om een tafel te kopen voor het huis waar je nu woont. Zelfs als je van plan bent om in de toekomst groter te gaan wonen, heeft het geen zin om een te grote glazen tafel te kopen als hij niet in de huidige ruimte past. Kies in plaats daarvan een eettafel waar je nu blij van wordt.

2. Voor welke vorm ga je?

Eettafels zijn meestal rechthoekig, vierkant, rond of ovaal van vorm. Vaak bepalen je gebruik en de afmetingen van de kamer al snel de vorm van de tafel.

Een ronde of ovale tafel is bijvoorbeeld het beste voor kleine kamers. Hoewel deze vorm meestal minder ruimte inneemt, biedt hij toch een groot tafeloppervlak. Hoe groter het tafelblad, hoe meer mensen er comfortabel aan kunnen zitten. Een ronde of ovale tafel brengt mensen ook dichter bij elkaar, dus ook nog eens een goede optie voor dinner party’s. 

Rechthoekige tafels zijn de meest voor de hand liggende. Je zult zien dat deze vorm in ontelbaar veel stijlen, maten en zelfs in verlengbare opties verkrijgbaar is. Hoewel een rechthoekige eettafel in de meeste ruimtes past, doet hij het vooral goed in lange of smalle ruimtes. Vergeet niet dat de breedte net zo belangrijk is als de lengte. 

Als de kamer vierkant is, is het een goed idee om een vierkante tafel te kiezen. Een vierkante eettafel creëert een intiemere eetervaring. Houd er wel rekening mee dat hoe groter de vierkante tafel is, hoe moeilijker het is om bij het midden van de tafel te komen. 

3. Welke maat eettafel is geschikt?

Een te grote eettafel maakt de kamer klein, te klein en hij maakt de kamer onevenwichtig. Vergeet niet om ook rekening te houden met de bewegingsruimte rond de tafel. Tip! Houd rekening met minimaal 1 meter tussen de tafel en de muur of andere meubels, zodat je genoeg ruimte hebt om een stoel naar achter te schuiven en te gaan zitten.

Om het juiste tafelformaat voor jouw huis te bepalen, is het slim om de ruimte op te meten en een ‘placeholder’ te gebruiken in de ruimte. Leg bijvoorbeeld lakens in de vorm van de eettafel in de kamer om te kijken hoeveel ruimte de tafel inneemt.

In het ideale geval heeft de tafel natuurlijk niet alleen de juiste lengte, maar ook de ideale hoogte. Wat de hoogte betreft, zijn de meeste eettafels zo’n 76 centimeter hoog. 

4. Niet geheel onbelangrijk: de kleur

Kleur is een belangrijk element bij het inrichten van je droomhuis. Om lang te genieten van je eettafel, moet je er niet snel op uitgekeken raken en matcht hij bij voorkeur met verschillende interieurs. Basiskleuren zoals zwart, grijs, bruin en wit blijven altijd in de mode. Ze werken ook als fijne basis voor welke trendkleur je dit seizoen ook maar mooi vindt. Heb je kleuters in huis die dol zijn op kleuren of heb je rekening te houden met onstuimige huisdieren? Dan is een witte eettafel of een exemplaar van licht hout misschien niet het beste idee.

5. Het materiaal van de eettafel

Het juiste materiaal kiezen is niet altijd even makkelijk. Het moet een goede mix zijn tussen prijs, onderhoud, persoonlijke stijl en de stijl van je interieur.

Hout is het meest populaire eettafelmateriaal. Klassiek, duurzaam en gemakkelijk te repareren. En bovendien mooi. Hoewel hout slijtage vertoont en uitzet en krimpt bij blootstelling aan warmte, is het materiaal gemakkelijk te onderhouden. Daarom zal een houten eettafel altijd lang meegaan.

Wil je de looks van hout zonder het prijskaartje? Dan is houtfineer een goede optie. Fineer materiaal bestaat uit een dunne laag massief hout of bedrukt materiaal dat op multiplex is bevestigd. Een fineer eettafel van goede kwaliteit is volledig van dit materiaal gemaakt, dus controleer of er ook fineer onder de tafel is gebruikt.

Glazen tafelbladen geven de ruimte een open look. Ze zijn daarom supergeschikt voor kleine kamers. Ze zijn er in vele soorten, zoals met helder, getint of mat glas, en zijn vaak relatief betaalbaar. Hoewel ze niet worden aangetast door vocht, kunnen ze wel gemakkelijk barsten en krassen oplopen. Ze laten ook elke vingerafdruk zien, dus zijn ze misschien niet de beste optie als je kleine kinderen hebt. 

Stenen tafels zijn stevig en mooi. Ze zijn vaak gemaakt van marmer of composiet en passen zowel in moderne als traditionele interieurs. Hoewel steen slijtvast is, kan het gemakkelijk vlekken absorberen. De prijs van een stenen tafel hangt sterk samen met het materiaal dat je kiest. Sowieso is het meestal niet de goedkoopste optie.

Metalen tafels zijn modern, gaan lang mee en minder duur dan veel andere materialen. Tafels van roestvrij staal, zink of messing zijn daarbij hartstikke geschikt voor intensief gebruik. Net als bij glazen tafels, zie je hier vaak ook elke vingerafdruk op en zijn ze moeilijk schoon te maken.

Een kunststof tafel is een superbetaalbare optie. Hoewel dit materiaal lang meegaat en weinig onderhoud vergt, is het meestal niet de meest stijlvolle keuze.

6. Kijk naar de kwaliteit

Als je wilt dat jouw eettafel de tand des tijds doorstaat, kies er dan een van goede kwaliteit. Dat kost vaak wat meer, maar je geniet er langer van. Dat betekent dat hij dus uiteindelijk goedkoper is. Investeer in een tafel die bestand is tegen intensief gebruik en weinig slijtage vertoont. Het materiaal speelt hierbij een grote rol, maar ook het timmerwerk is belangrijk. Kijk in de winkel bijvoorbeeld ook eens onder de eettafel om de verbindingen te contoleren. Je wilt natuurlijk wel dat het tafelblad en het onderstel stevig in elkaar zitten.