Slecht gemaakte schoenen zien er niet alleen niet al te best uit, maar ze kunnen ook nog eens rug- en gewrichtsproblemen veroorzaken. Geloof mij! Ik heb heel wat slechte hardloopschoenen en andere soorten schoenen afgetrapt in m’n leven. En denk er eens over na: je voeten en enkels zijn vergeleken met de rest van je lichaam zo klein, maar ze supporten je hele lijf. Tijd om ze wat steun te geven!
Dit zijn enkele weetjes die ik in samenwerking met Intersport verzamelde: stuk voor stuk weetjes die je wilt onthouden wanneer je de volgende keer voor (sport)schoenen gaat shoppen.
Vergeet niet dat je voeten uniek zijn
Je bff kan nog zo lovend zijn over haar nieuwe paar Nike hardloopschoenen dat geweldig zit, maar dat betekent niet dat ze net zo fijn zitten aan jouw voeten. Je voeten zijn namelijk net zo uniek als je vingerafdruk. Het fenomeen hardloopschoenen heren en hardloopschoenen dames draait daarbij ook niet alleen om de marketing of kleurtjes, maar ook om de pasvorm. Over het algemeen zijn vrouwenvoeten wat smaller. Denk dus goed na voordat je misschien bij de heren-, dames- of kinderafdeling gaat speuren naar goedkopere alternatieven.
Ga altijd voor de variant die jouw voeten en loopstijl het beste ondersteunt. Is dat de schoen die je niet het mooiste vond of die misschien een tikkie duurder is dan een ander paar wat je op het oog hebt? Jammer, maar een hardloopschoen is niet iets waar je op wilt besparen ten koste van je lichaam.
Schoenen zijn niet bedoeld om te multitasken
Hoewel multitasking doorgaans wordt gezien als iets om trots op te zijn, is wetenschappelijk bewezen dat multitasken eigenlijk heel inefficiënt is en dat onze hersenen er niet zo lekker op gaan. Het zal je in eerste instantie meer geld kosten, maar op de lange termijn zul je beter uit zijn wanneer je schoenen koopt die geschikt zijn voor 1 specifieke activiteit.
Hardloopschoenen zijn gemaakt om te rennen. Ze zijn specifiek ontwikkeld met het oog op voorwaartse beweging. Tennisschoenen zijn juist ontworpen voor mensen die tennis spelen: van links naar rechts en van voren naar achteren. Natuurlijk kun je rennen op tennisschoenen en tennissen op hardloopschoenen als je dat wilt. Maar als je graagt hebt dat je schoenen langer meegaan en je lief wilt zijn voor je lijf; dan houd je je aan hardloopschoenen voor een rondje rennen en andere schoenen voor andere activiteiten.
3 van de belangrijkste redenen om een specifieke schoen voor elke sport te hebben:
Blessures voorkomen
Je zou niet zo snel gaan hardlopen op Jordans, dus waarom zou je basketbal spelen op hardloopschoenen? Sportschoenen zijn ontwikkeld met letselpreventie in het achterhoofd voor de specifieke sport waarvoor je ze gebruikt.
Gewoonte
Wanneer je je hardloopschoenen aantrekt, weet je hoofd dat de kans groot is dat je gaat hardlopen. Als je ‘s ochtends je fitness-schoenen uit de kast trekt, is het tijd voor een snelle work-out.
Besparing op lange termijn
Cross-trainingsschoenen kosten meestal minder dan hardloopschoenen, maar wil je ze dan gebruiken voor het hardlopen? Nee! Een kilometer is een kilometer op je hardloopschoenen, of dat nu een kilometer in de sportschool, de supermarkt of op het hardloopparcours is. Een hardloopschoen gaat meestal zo’n 500 kilometer mee. Bewaar ze daarom voor je hardloop work-outs zodat je al deze kilometers kunt gebruiken. Draag je je hardloopschoenen 3 dagen per week tijdens normale dagen, dan ‘kost’ dat je al snel weer 20 kilometer per week.
Als je je hardloopschoenen van €150 voor het hardlopen gebruikt en je sportschoolschoenen van €50 voor de sportschool gebruikt, bespaar je geld omdat je minder snel een nieuw paar schoenen hoeft aan te schaffen.
Geloof de experts: wanneer je wandelt op wandelschoenen, rent met je loopschoenen en basketbal speelt op basketbalschoenen word je een betere wandelaar, hardloper en basketbalspeler. En ook nog eentje met een beter gevulde portemonnee omdat je de schoenen gebruikt voor de activiteit waar ze voor zijn gemaakt.