Voorjaarsschoonmaak in je huis & budget: onthoud dit

Lente betekent rokjesdag en terrashangen na werk, maar ook dat het tijd is voor de grote voorjaarsschoonmaak! Niet alleen in je huis, maar ook in je budget. Misschien niet het leukste klusje, maar het is een geweldige manier om dingen op orde te krijgen en je voelt je heerlijk na afloop.

Veel mensen zien een budget als een keurslijf en blijven het uitstellen, maar net als wanneer je die oude kleding naar de kringloop brengt en voor de eerste keer dit jaar het gras hebt gemaaid, voelt het als een enorme opluchting. Daarom 3 tips die je in ’t achterhoofd moet houden voor een frisse wind door je budget: van simpele zaken als een Sim Only-abonnement afsluiten tot jezelf genoeg tijd gunnen. Hier zijn 3 dingen om te onthouden die je zowel kunt toepassen voor de jaarlijkse lenteschoonmaak in huis als het op orde brengen van je budget.

nederlanders besparen met kortingscodes

Een kwestie van beginnen

Je huis en je budget een zooitje? Geen paniek! Het mooie is dat je er vanaf nú zelf wat aan kunt doen. Het is tijd om jezelf een budget op te leggen om een start te maken met deze voorjaarsschoonmaak. Veel mensen hebben al het gevoel dat ze ineens meer te besteden hebben als ze simpelweg alleen weten waar het geld naartoe gaat. Net alsof je een paarhonderd euro extra verdient. Zorg dus voor inzicht in je inkomsten en uitgaven voordat je er met de bezem doorheen gaat. Zo weet je straks precies of je met een Sim Only goedkoper uit bent dan je huidige telefoonabonnement, dat je stiekem teveel uitgeeft aan boodschappen die je uiteindelijk over de datum weggooit en misschien een cursusje mealpreppen moet volgen en dat korter douchen een groot verschil gaat maken in je maandelijkse rekeningen.

Vaak is het een kwestie van gemakzucht. We laten dat telefoonabonnement maar doorlopen terwijl we al lang goedkoper over kunnen naar Sim Only, vergelijken verzekeringsmaatschappijen niet omdat we het retesaai vinden en simpelweg geen zin in hebben en naar die energierekening kijken we liever helemaal nooit. Wordt toch automatisch afgeschreven. Een schone lei en een fris budget begint dus met ‘beginnen’. En dan het liefst met overzicht voor jezelf creëren.

Meer tips over hoe je – zonder er veel voor te hoeven doen – kunt besparen in de lente? Lees mijn blogs:

leren omgaan met geld

Pak één gebied tegelijk aan

Denk niet dat je het hele huis in één keer moet schoonmaken. Ik pieker er zelfs niet over! Kies een kleine kamer om mee te beginnen zodat je langzaamaan op stoom kunt komen. Dan krijg je vanzelf ‘zin’ om ook de rest van het huis aan te pakken. Hetzelfde geldt voor je budget. Stel jezelf niet als doel om direct 20% van je uitgaven te schrappen of je volledige studieschuld van €10.000 af te betalen. Ben je mal! Veel te overweldigend. Neem babystapjes. Stel jezelf bijvoorbeeld eerst als doel om binnen een bepaalde periode €1.000 te sparen voor noodgevallen. Is dat gelukt? Op naar het volgende doel!

Heb je nou geen idee wat realistisch is in jouw geval? Hoeveel je nodig hebt voor onvoorziene kosten en hoe je je budget verder moet inrichten? Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies laat je zien waar je geld blijft, hoeveel je kunt sparen, en meer.

Begin met een kleine taak

Stiekem willen we er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zijn, dus proberen we zoveel mogelijk in één keer aan te pakken. We storten ons direct op de zwaarste klus of het lastigste budgetvraagstuk zodat we er maar vanaf zijn. Niet doen! Zo wil je namelijk sneller opgeven. Stel je begint je schoonmaakuitdaging in de slaapkamer, pak dan eerst iets kleins en eenvoudigs aan. Zoals je ondergoedlade. Zo zie je snel vooruitgang en dat geeft je een lekker gevoel. En zo werkt het ook voor je budget. Als je eenmaal lekker bezig bent (of het nu met schulden aflossen is of om sparen gaat) kom je sneller op stoom. Begin altijd met iets kleins, dan komt de motivatie vanzelf.

Wisselen zorgverzekering tips 3

Geef jezelf genoeg tijd

Als je een planning voor jezelf maakt die bij voorbaat al niet haalbaar is, loopt alles al snel in de soep. Wees dus eerlijk tegen jezelf, maar gun jezelf ook wat tijd. Dat betekent natuurlijk niet dat je alles maar moet blijven uitstellen, maar wél dat je een realistisch plan moet hebben. Het is jouw huis. Jouw budget. Dus doe wat goed voelt voor jou zonder jezelf in de maling te nemen. Vergelijk je voortgang vooral ook niet met die van je vriendinnen en collega’s. Je kunt al snel teleurgesteld raken omdat je misschien niet zo snel of rigoureus bent als zij. Babystapjes zijn oké, weet je nog?

Houd jij ook jaarlijks een budgetschoonmaak? Ben benieuwd!