Bijna lente: de verwarming kan uit en 5 andere energiebesparings-tips

Ik woon hartje Haarlem. Centraler kan niet. Midden tussen de winkels, de grote kerken en pleinen. Maar wel heel rustig. Mijn studio bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, waar zo goed als geen auto’s komen. De afgelopen 2,5 jaar stond daar ook een hele grote boom waardoor ik de meeste huizen en appartementen om me heen niet zag. Lekker rustig. En groot bijkomend voordeel van die boom: er zaten in de lente altijd vogeltjes in te fluiten. Gezellig! Afgelopen week is die boom omgezaagd. Zo zonde! En dus wéét ik dat de lente in aantocht is, maar hoor ik het niet meer.

Dus. De lente ja. Op mijn verjaardag dient de lente zich aan. De verwarming kan weer wat lager of zelfs uit waardoor je wat euro’s in je zak kunt houden voor een leuk lente-uitstapje. Maarrrr, er zijn nog meer dingen die je kunt doen! Samen met Pricewise geef ik je 5 enorm simpele energiebespaartips voor de lente.

1) Gebruik een verlengsnoer met stekkerdoos

Dat ding zelf gaat je natuurlijk geen besparing opleveren, maar wél dat je alle elektriciteit met één druk op de knop uit kunt schakelen als je het niet gebruikt. Dan heb je er wel eentje nodig met een aan-/uitknop. Je zet gewoon de knop om. Letterlijk en figuurlijk waardoor je apparaten geen energie slurpen als je het niet nodig is. Want ook al staan je apparaten uit, er vindt met stekkers in het stopcontact alsnog sluipverbruik van energie plaats.

energie besparen lente

2) Neem 1x per jaar de tijd om je energie te vergelijken

Energie is energie. Van welke maatschappij dat komt interesseert me weinig. Hoewel ik wel probeer aan het milieu te denken en gebruikmaak van groene energie (en zelfs windenergie!). Maar ook dit type energie was laatst in opspraak. Omdat je geen verschil merkt in kwaliteit energie, raad ik je aan om minimaal 1x per jaar te vergelijken of je energie nog wel via de juiste partij komt die bij je past. Bijvoorbeeld via de energievergelijker van Pricewise. En tip van ons voor jou: vooral 1-jarige vaste contracten zijn voordelig, want daarbij krijg je vaak een welkomstkorting. Als je die elk jaar krijgt, dan scheelt dat best wat. Die kortingen zijn soms wel hoger dan 200 euro. Belangrijk is dan wel dat je op jacht gaat naar de combinatie van lage tarieven en welkomstkorting. Een blije portemonnee gegarandeerd.

3) Open de gordijnen maximaal

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het blijkbaar niet voor iedereen. Lekker die gordijntjes open en gebruikmaken van al het natuurlijke licht dat je kunt krijgen. En dat wordt steeds meer. Laat die lampen zo veel mogelijk uit. Aangezien het zonnetje steeds harder gaat schijnen, profiteer je ook nog van die natuurlijke warmte.

energie besparen lente

4) Houd een grote stof-schoonmaak

Lente betekent dat er waarschijnlijk wel ergens een grote schoonmaak op de planning staat. Dat haalt het voorjaar namelijk naar boven bij velen. Zorg dat je al je lampen en apparatuur stofvrij maakt. Stof zorgt er namelijk voor dat je apparaten op standje maximaal gaan werken. Weet je nog ‘vroeger’, dat je laptop of computer enorm ging loeien als ‘ie teveel stof had gegeten? Nou dat! Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor het ventilatievenster van je koelkast, dat eet ook stof!

energie besparen lente

5) Laad je telefoon niet ’s nachts op

Ik doe het zelf ook nog steeds weleens, dus daar moet ik echt eens mee stoppen. Je telefoon heeft maar een paar uurtjes nodig om op te laden, zeker geen 8! En wist je dat je accu minder lang meegaat als je onnodig oplaadt?

Zo kan ik nog wel 500 mini-tips geven voor energiebesparing. Laat het me vooral weten als je deze tips handig vindt, dan maar ik meer van dit soort blogs.