Er (bijna) niets voor doen en toch lentebesparen: 14 tips

De vogeltjes fluiten echt de longen uit hun lijf om 06:00 uur ’s ochtends en de sjaals en handschoenen zijn weer ergens diep in de kast opgeborgen. Het zonnetje dat zich steeds vaker laat zien en de eerste rokjesdag zit er al op. Het is lente! In de lente bespaar je eigenlijk automatisch al meer dan in de winter, maar houd jij je ook aan de 14 super logische en simpele bespaartips die ik verzameld heb?
besparen lente was drogen

 1. Stuur de droger met onbetaald verlof
  Mega handig zo’n droger, maar hij slurpt echt superveel energie. Wist je dat het gemiddeld zo’n €2,- kost om een wasje te drogen? Het lentezonnetje en de frisse lentelucht functioneren net zo goed. In no time is je was gratis en voor niets droog.
 2. Uit met die thermostaat
  Heb je een thermostaat? Dan laat je die waarschijnlijk uit automatisme gewoon op het standaard programma staan. Waarom? Uit ermee! Net als de radiatoren, draai ze naar beneden. Een iets warmer vest volstaat nu hartstikke prima als je het koud hebt in huis. Zit je toch echt te bibberen? Zorg er dan voor dat je een uurtje voordat je gaat slapen de verwarming al uit doet. Dan blijft het nog wel warm, maar bespaar je toch íets. En ik blijf het natuurlijk zeggen: even energie vergelijken! Op energiekosten (waaronder stookkosten) kun je namelijk ook heel makkelijk besparen als je de energieleveranciers gewoon eventjes vergelijkt.
 1. Trappen zul je
  Met de aangename lentetemperaturen heb je weer één excuus minder om niet te fietsen of lopen naar werk, de supermarkt of je date. Pak je normaal voor kleine stukjes de bus? Voortaan niet meer! Ik vind lopen fijn, maar kan helaas niet van Haarlem naar Amsterdam Zuid-Oost lopen om naar m’n werk te gaan, anders had ik het zeker gedaan. Om je extra te motiveren is het leuk om een activity tracker op je telefoon te downloaden. Dan kun je trots op jezelf zijn hoeveel je gelopen of gefietst hebt.
 1. Sportschoolabonnement on hold
  Hoewel ik een gruwelijke hekel heb aan de sportschool, ga ik je hiermee niet motiveren om te stoppen met sporten ;). Wel adviseer ik om je sportschoolabonnement te pauzeren of te stoppen (mits er geen boetes bij komen kijken natuurlijk). Sporten in de openlucht is veel leuker en nog gezonder ook. En weet je wat? Vaak ook nog gratis! Hardlopen, fietsen, roeien, hindernissen in het bos: you name it. Als ik als a-sportieveling dit al kan verzinnen …
 1. Langere dagen
  Nee, meer dan 24 uur in een dag kan ik er helaas niet van maken, maar de dagen duren langer en de nachten korter. Kortom: het is langer licht. Jippie! Dat betekent dat de lampen thuis uit kunnen blijven en dat je dus al automatisch bespaart. Als je nog gloeilampen gebruikt zou ik ze vervangen door led-lampen. Scheelt een hoop energie.
 1. Raampje open
  In de winter gaat bij mij echt het raam niet vrijwillig open, mijn huisje in zó koud! Maar in de lente vind ik het heerlijk om frisse lucht door m’n huis te laten stromen. Regelmatig je huis luchten is gezond, maar ook handig voor de koude lenteavonden dat je toch besluit om de verwarming aan te zetten. Buitenlucht is namelijk droger en warmt sneller op.
 1. Broeikaseffect in je vriezer
  Wist je dat een vriezer met een laag ijs (2mm of meer) meer energie verbruikt dan een schone vriezer? Reden genoeg dus om ook je vriezer eens mee te nemen in de lenteschoonmaak.
 1. Niets leuks op tv
  Hoe vaak kijk je televisie in de lente? Dat is vast minder dan in de winter! Warm weer, een zonnetje en bloeiende bloemen en planten zorgen ervoor dat je ’s avonds toch vaker van huis bent. Een strandwandeling maken of barbecueën is toch veel leuker dan televisie kijken? En daarbij wordt tv steeds minder boeiend naarmate de zomer dichterbij komt. Vergeet ook je tv niet helemaal uit te zetten (dus niet op stand by) zodat het apparaat geen energie slurpt terwijl je ‘m niet gebruikt.
 1. Let the sunshine in
  Open met die gordijntjes, lamellen of luxaflex. Laat het zonnetje lekker naar binnen schijnen zodat ze je woning gratis lekker op kan warmen. Oehhh zo fijn als je in de zon achter het glas zit. Dan val ik vaak instantly in slaap.
 1. Verboden te badderen
  De meeste mensen verkiezen een heet bad voor een douche in de winter als ze die luxe hebben. Opwarmen na een flinke hoosbui op je dak gehad te hebben of lekker bijkomen na een drukke werkdag. In de lente wordt het bad minder aantrekkelijk en wint de douche het van het bad. Gelukkig maar, want douchen kost minder dan het nemen van een bad!
 1. Regen is okay
  Nee, niet echt. Ik heb een gruwelijke hekel aan regen, maar de plantjes en bloemen die nu weer hun kopjes boven de grond uitsteken vinden het te gek! Als het dan toch regent, vang het op (bijvoorbeeld in zo’n leuke oldschool regenton/wijnvat) zodat je de plantjes voortaan met regenwater kunt bewateren. Ook als het een tijdje niet heeft geregend. Want dat is wat we willen in de lente; meer zon, minder regen!
 1. Vergeet de surrogaatzon
  Wist je dat 40% van de Nederlanders Vitamine D tekort heeft? Daar vechten we in de winter enorm tegen. Onder meer door regelmatige bezoekjes aan de zonnebank. Maar dat zonnebanktegoed blijft in de lente en zomer lekker op je rekening staan. Joepie! Automatisch besparen en genieten van het échte zonnetje terwijl je een kleurtje krijgt.
 1. Yummy, groenten
  Eet jij in de winter hetzelfde als in de lente? Waarschijnlijk niet. Wij Nederlanders laten de stampotten bijvoorbeeld staan bij warmer weer! Maak gerechten met seizoensgroenten. Die zijn namelijk meestal goedkoper. De seizoensgroenten van april? O.a. Bietjes, spinazie, paddenstoelen en witlof.
 1. Lekker naar buiten
  Ga je in de winter of herfst naar de bioscoop of plan je een uitstapje naar een museum … in de lente en zomer is het véél fijner om buiten te zijn! Zo bespaar je al automatisch op uitstapjes als je ervoor kiest om lekker een dagje naar het strand te gaan, een boswandeling te maken, te picknicken op de hei of bijvoorbeeld een skeelertocht te maken. Gratissss.

Wat doe jij om te besparen in de lente?

Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

5 thoughts on “Er (bijna) niets voor doen en toch lentebesparen: 14 tips

 1. Ik heb geen droger, dus dat scheelt. Buiten sporten deed ik al. Love it! De vriezer ontdooien, doet iemand dat echt ooit?

  1. Hahaha Sheelagh ja ik ken genoeg mensen die dat eens in het jaar doen. Hihi. Maar ik moet zeggen dat het een stomme klus is inderdaad die je liever overslaat ;).

Comments are closed.