15 tips om langer van je nagellak of manicure te genieten

Of je nu een professional je nagels hebt laten doen of zelf je nagels van een mooie nagellak hebt voorzien, het is altijd teleurstellend als je nagellak gaat chippen. Deze tips houden je nagels gezond, mooi en nagellakvriendelijk. Zo geniet je langer van je nagellak of manicure.

1. Remover op acetonbasis. 

Maak je nagels schoon met een nagellakremover op acetonbasis voordat je gaat lakken. Je nagellak blijft langer mooi wanneer je zoveel mogelijk olie van je nagels verwijdert voordat je lak aanbrengt. Blijf daarom voordat je je nagels lakt ook uit de buurt van lotions of vochtinbrengende crèmes op oliebasis.

2. Basecoat en topcoat. 

Elke nagellakliefhebber weet: gebruik een basecoat. Dit laagje beschermt je nagel en kleeft aan de nagellak, waardoor hij langer meegaat dan wanneer je alleen de nagellak aanbrengt. Seal the deal met een topcoat.

3. Zelfde merk.

Gebruik producten van hetzelfde merk in combinatie met elkaar. Een van mijn favoriete nagellakmerken is bijvoorbeeld Essie. Die hebben een hele lijn aan nagelproducten die allemaal perfect met elkaar werken, waardoor je gelakte nagels langer mooi blijven. Door het enorme assortiment kleuren is er altijd wel een nagellak die bij je stemming of outfit past. Tip: Essie nagellak is er ook in heeft een gellak (Gel Couture) met een basecoat, heel veel verschillende kleuren en topcoat die je kan gebruiken zonder uv-lamp. Hij belooft 12 dagen mooi te blijven en heeft die mooie glans waar gellakjes om bekendstaan. Zie hierboven een aantal van mijn favoriete kleuren.

4. Niet laten weken. 

Laat je nagels niet weken voordat je ze van een lakje voorziet. In de nagelsalon doen ze dit vaak om je nagelriemen te verzachten, maar het zorgt er juist voor dat je nagels water vasthouden en uitzetten. Als ze eenmaal zijn gelakt, krimpen ze en past de lak niet meer perfect, waardoor hij eerder gaat scheuren.

5. Vorm van je nagels. 

Geheime tip: vijl je nagels in de vorm van je nagelriemen, waardoor ze minder snel breken.

6. Vermijd nagellak op je nagelriemen. 

Dit zorgt er namelijk voor dat de nagellak los komt van je nagel en sneller chipt. Knip je nagelriemen niet af, maar duw ze terug met nagelriemolie en een speciale tool om te voorkomen dat je ze onderkalkt met nagellak.

7. Rollen in plaats van schudden. 

Rol het nagellakflesje tussen je handen om luchtbellen te voorkomen die je met schudden juist creëert. Luchtbelletjes zorgen ervoor dat je nagellak sneller afbladdert.

8. Verzegelen. 

Sla het randje (topje) van je nagel niet over. Lak met de basecoat, gekleurde nagellak én topcoat over het topje van je nagel om de lak te ‘verzegelen’.

9. Nagelolie. 

Breng dagelijks nagelolie aan om te voorkomen dat je nagels uitdrogen en splijten. Hoe minder vocht je nagels en nagelriemen hebben, hoe groter de kans dat ze breken en scheuren. Des te meer reden om deze stap aan je verzorgingsroutine toe te voegen dus.

10. Maak korter. 

Als je nagellak begint te chippen, vijl of knip je nagels dan korter en breng een nieuw laagje topcoat aan.

11. Verbloem met glitters. 

Verberg een uitgegroeide gelmanicure door de basis van je nagels te bedekken met glitters, waardoor een ombrè-effect ontstaat. Het is wat mij betreft de allerbeste manier om af te leiden van uitgegroeide manicure en het verlengt de levensduur ervan flink. Zijn je nagels hun glansje verloren of licht beschadigd? Voorzie ze dan van een opvallende semi-transparant lakje zoals ik bij onderstaand voorbeeld (links) heb gedaan. Is je gellak op sommige nagels niet meer mooi? Haal het er dan af en schilder ze simpelweg een ander kleurtje. Multicolor is helemaal hip.

12. French tip. 

Als de toppen van je nagels zijn gaan chippen, maak er dan een French manicure van met een French tip in een kleur naar keuze (zie hierboven rechts). Het maakt je nagels origineel, en je ziet niks meer van die afgebladderde lak.

13. Draag handschoenen. 

De snelste manier om een manicure te ruïneren, is door je nagels onder te dompelen in heet water en agressieve schoonmaakchemicaliën. Moet er toch echt afgewassen worden? Draag dan handschoenen.

14. Ongelukjes corrigeren. 

Als je nagellak afbladdert of je stoot ergens tegenaan terwijl de lak nog niet droog is (arggh), maak de nagellak dan glad met een wattenstaafje gedrenkt in nagellakremover. Zo krijg je geen hobbelige nagellak.

15. Neutrale kleur. 

Wanneer je zo lang mogelijk wilt genieten van je manicure, kun je het beste een nude-kleur die dichtbij je huidskleur komt kiezen. Op deze manier vallen beschadigingen of uitgroei minder op.