Slaapkamer inrichten: 3x besparen en 3x spenden

Wanneer je je slaapkamer gaat inrichten, trek je logischerwijs niet voor elk meubel of iedere accessoires je portemonnee wanneer je een beetje budgetbewust bent. Maar je slaapkamer is wel dé kamer waar je tot rust komt en ongeveer een derde van je leven doorbrengt. Meestal met je ogen dicht, dat wel. Aan je slaapkamer mag je dus best wel wat geld uitgeven zodat het een fijne plek wordt. Waar geef je geld aan uit en waar kan je op besparen? 3x besparen en 3x investeren op een rij.

Bespaar op nachtkastjes

Nachtkastjes zijn een veelgebruikt item in de slaapkamer en dus vaak onderhevig aan slijtage. In bijna elke budget interieurwinkel vind je wel leuke en praktische nachtkastjes voor elke stijl en smaak. Flink in de buidel tasten voor een nachtkastje is wat mij betreft de moeite niet waard. Mijn favoriet is nog altijd het glazen tafeltje met marmerlook van Action dat ik als nachtkastje gebruik. Aan de andere kant doet een luipaardpoef dienst als nachtkastje. Ook handig: flankeer je bed met aan de muur gemonteerde planken of een mooie stoel. Lekker multifunctioneel. Het enige dat je écht nodig hebt, is genoeg ruimte voor een lamp, je telefoon of boek en misschien een glaasje water.

Bespaar op beddengoed

Ik was eerst altijd in de veronderstelling dat hoe luxer het beddengoed, hoe fijner. Maar die theorie blijkt dus – gelukkig voor ons budgetfans – niet te kloppen. Mijn mooiste en fijnste dekbedovertrekken komt gewoon van Kruidvat. Trouwens, een tencel dekbed is wel echt een aanrader en dus niet iets om op te beknibbelen. Gemaakt van natuurlijk materiaal (de bast van eucalyptusbomen) dat zwaarder is dan dons, maar minder zwaar dan wol. Een fijn dekbed dat zich perfect aanpast aan de temperatuur. Wel zo prettig als je een constante strijd hebt met je vriend of het nou te warm of te koud is in de slaapkamer ;).

Maar als je budget beperkt is, kan je dus prima alternatieven vinden voor een kleine prijs. Het is namelijk vrij eenvoudig om een budgetbed op te maken met luxe look. Het geheim? Laagjes. Zoek neutraal budget beddengoed om als basis te gebruiken en leg er een paar mooie kussens en een deken of sprei op. Op deze manier kun je deze accessoires gemakkelijk verwisselen als je zin hebt om je slaapkamer op te frissen zonder nieuw beddengoed te kopen.

Bespaar op accessoires

Zorg er bij het inrichten van je slaapkamer voor dat de ruimte rustig aanvoelt, wat betekent dat onnodige voorwerpen tot een minimum moeten worden beperkt. Pas op dat je er niet te veel accessoires of meubels bij sleept tijdens het inrichten van je slaapkamer. De kamer moet rustgevend en ruim aanvoelen – niet vol met overtollige spullen en meubels. Nog altijd iets wat ik niet onder de knie heb, maar wel in geloof.

Investeer in raambekleding op maat

Tja, dit is er eentje speciaal voor mijn eigen slaapkamer. Daar hangen gordijnen die niet bij de kleuren van onze slaapkamer passen en ook nog eens te kort zijn. Geen gezicht. Omdat elk raam en elke kamer anders is, is raambekleding iets waar je echt wel wat geld aan zou moeten uitgeven. Wanneer je op maat gemaakte gordijnen bestelt (die we overigens wel in de woonkamer hebben), ontwerp je iets specifiek voor de breedte en lengte van jouw ramen. En natuurlijk de hoogte van je plafond, wat met ons 3,25 meter hoge plafond en fiks prijskaartje oplevert. Ook niet geheel belangrijk: kies gordijnen die bij je slaapbehoefte passen. Of je nu als lichte slaper voor een verduisterende variant gaat of misschien voor semi-transparant kiest wanneer je graag de zon ziet opkomen.

Investeer in kunst

Met kunst kan je heel makkelijk persoonlijkheid aan je slaapkamer toevoegen. Hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Bestel een aantal mooie posters online of bekijk de collectie van de kringloop of er wat bij zit waarvan je hart sneller gaat kloppen. Een goed kunstwerk kan elke ruimte uniek en stijlvoller maken. Bovendien is kunst iets dat je gemakkelijk van kamer naar kamer en van huis naar huis kan verplaatsen. Kunst is dus altijd een geweldige investering, zelfs als je momenteel in een huurwoning woont en van plan bent over niet al te lange tijd te verhuizen. En onthoud: je hoeft niet alle kunst in één keer te kopen. Zorgvuldig een persoonlijke kunstcollectie verzamelen kost tijd.

Investeer in een goed matras en kussen

Denk je er al een tijde over na om je matras te vervangen? Hij is misschien nooit geweldig geweest, maar hij is ook nog niet helemaal over zijn hoogtepunt heen. Dat betekent natuurlijk niet dat je je bed niet kan aanpassen. Je bed is belangrijk voor je gezondheid, dus daar mag je best in investeren. Zoek een comfortabel matras en combineer deze met de ideale kussens voor jouw slaaphouding. Het zal je misschien verbazen hoe deze twee dingen een groot verschil kunnen maken.