10 goedkope lente-uitstapjes en doe-tips

De wekker gaat en verward kijk ik om me heen. Waar ben ik? Hoe laat is het en wat voor dag is het? Ik kijk op m’n telefoon, zorg ervoor dat de wekker z’n mond houdt en kom er achter dat het weekend is. Wat een heerlijk gevoel. Ik open de gordijnen en óók de zon laat zich van z’n beste kant zien. Mijn dag kan al niet meer kapot. Wat zal ik eens gaan doen op zo’n mooie lentedag? Er zijn ontelbaar veel leuke dingen te doen zonder dat je daar een groot budget voor hoeft te hebben, maar je kunt ze niet altijd allemaal ter plekke verzinnen… Voortaan op een fijne lentedag pak je deze blogpost erbij waarin ik een lijstje heb gemaakt van lente-uitstapjes en doe-tips die niet duur of zelfs gratis zijn.

Nieuwe fiets!

De mooie stevige, betaalbare dames transportfiets van Altec die je hier ziet heb ik gekregen van fietsenopfietsen.nl. Bestel voor je vriend een heren transportfiets en je kunt samen op pad… Wat vind ik ervan? Hij gaat als een speer en fietst heerlijk! Al was ik verliefd geworden op een supermooie grijze fiets met roze wielen, een gegeven paard mag je nooit in de bek kijken. Meer dan prima omafiets om mee op pad te gaan! Ik moet zeggen dat hij veel lekkerder fietst dan de fiets die ik al had. Goed nieuws dus. Het was wel nogal een hassle om ‘m op te halen (ik kon ‘m door m’n werk niet thuis ontvangen) en in elkaar te zetten, want je krijgt ‘m als een soort van bouwpakket. Het wiel, de trappers, de spatborden, lampen, bel, het stuur en het transportrek worden er los bijgeleverd. Het kost je (met hulp) ongeveer een uurtje om ‘m rijklaar te maken. Geen probleem hoor, want het is geen rocket science, maar houd daar rekening mee! Net als dat het slot niet inclusief is en je dus wel een slot in huis moet halen (of bestellen) vóórdat de fiets bij je thuiskomt. Oeps, dat had ik dus niet. Nu ik een nieuwe fiets heb waarmee ik heerlijk soepeltjes Haarlem doorsjees, kan ik niet wachten om met lekker weer op pad te gaan!

Tip 1: fietsen door het bos

Ik moet zeggen dat een fietstocht door het bos in de Veluwse bossen (bij m’n vriend) met laatst erg goed heeft gedaan. Ik heb niet lang gefietst, maar het was wel heel fijn. Lekker buiten en in  beweging zijn. Heb je geen mountainbike of off-road fiets? Geen probleem, ook met m’n omafiets ging het me heel goed af. Gewoon op de paden blijven.

Tip 2: fietsen langs de bollenvelden

Schrijf deze in je agenda voor volgend jaar! Ik ken niemand die niet blij wordt bij het zien van zoveel bloemen in bloei. Race tussen eind maart en de 2e week van mei langs de bollenvelden en je zult je verbazen over de eindeloze bloemenzee. Inmiddels zijn de meeste velden uitgebloeid en kun je beter op je fiets klimmen en richting de zee rijden.

Tip 3: dagje strand

Richting de zee dus voor een dagje strand! Ik heb de luxe dat ik binnen een half uur fietsen op het strand zit. Denk je dat ik het hele jaar ieder weekend dus aan de kust te vinden ben? Nope, eigenlijk nooit. Heel suf. Ik ben niet zo’n fan van op een handdoek liggen bakken … zet mij maar gewoon op een terrasje.

Tip 4: lunchen aan zee

Gelukkig heb je in de meeste kustplaatsen leuke strandtentjes waar lunchen helemaal niet duur hoeft te zijn. Ik vind het heerlijk om af en toe met m’n moeder op het terras van zo’n strandtent neer te ploffen. Paar drankjes, iets lekkers te eten en we vermaken ons optimaal voor weinig geld. Inclusief fietstocht ben je sowieso een dagdeel onder de pannen.

Tip 5: strandwandeling

Mij zie je echt niet zonnen in het zand … ten eerste raak ik snel oververhit (ok, dat zal in Nederland wel meevallen) en ten tweede ben ik gewoon te lui om daar moeite voor te doen. Resultaat: ik ben altijd alleen aan de voorkant bruin. Lekker wandelen langs de zee en mensen kijken vanaf de waterkant vind ik veel leuker. Dat kan ook als het geen bikini-weer is.

Tip 6: picknicken in het park of op de hei

Ik ben dol op ‘hapjes’. Tapas, picknicken en eten in dezelfde categorie vind ik fantastisch. Stuur me op m’n fiets op pad met een mandje lekkers in de zon en ik ben gelukkig. In Nederland picknick ik graag, met alleen een broodje of een hele uitgebreide picknickmand, maar ook op vakantie is dit een van m’n favorieten. In de lokale supermarkt lekkernijen inslaan om ze daarna op een mooie locatie op te eten. Daar word ik echt gelukkig van! Besluit je last minute om te gaan picknicken als je ergens uit de trein stapt? Albert Heijn to-go heeft tegenwoordig ook gratis picknickkleedjes voor de deur hangen (ik zag ze sowieso in Amersfoort).

Tip 7: barbecuen op locatie

Ik heb geen tuin, dus als ik wil barbecuen dan is dat nooit bij mij thuis. Barbecuen in het park of op een andere mooie locatie is wel zo gezellig. Let er wel op dat je niet overal zomaar in het openbaar mag barbecuen en dat je netjes je spulletjes opruimt en de natuur niet kapotmaakt. Als ik eropuit trek om te gaan barbecuen neem ik zo’n aluminium weggooi-barbecue van een paar euro mee. Opgeruimd staat netjes!

Tip 8: buiten sporten/trimbaan

Word je blij van sporten? Ga dan eens naar het bos, het park of de trimbaan. Sporten in de buitenlucht is goed voor je en het is ook nog gratis. Neem een vriend en vriendin mee en maak er een gezellig uitstapje van. Misschien door jezelf na de work-outsessie te belonen met een lekker drankje of hapje op een terras? Skeeleren, hoepelen, skaten en met je longboard op pad vind ik ook sporten hoor ;). Ik heb al meer dan een jaar skates in de kast liggen die binnenkort toch echt eens ingereden moeten worden.

Tip 9: varen of kanoën

Een bootje huren is meestal niet heel erg goedkoop, maar misschien ken je iemand met een boot? Dat maakt het gelijk een heel ander verhaal. In Haarlem kost een bootje huren om door de grachten te varen al snel €20 per uur. Maar rijd je ietsje door naar recreatiegebied Spaarnwoude, dan kun je al een kano huren voor €7,50 per uur of €25 voor een hele dag. Dat scheelt een hoop!

Tip 10: gratis festivals

Natuurlijk, de grote festivals kosten veel geld… maar er zijn ook genoeg festivals die gratis of goedkoop zijn. De Bevrijdingsfestivals op 5 mei zijn bijna altijd gratis, maar er zijn echt genoeg festivals in Nederland die ook gratis zijn. Bijvoorbeeld Kaaspop in Edam (30 mei), Beeckestijnpop (leuk! 13 juni) in Velsen-Zuid, Valkof festival in Nijmegen tijdens de vierdaagse (festival start 18 juli) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat ga ik ook, maar dan in een blogpost speciaal over budgetproof festivals. To be continued!

Wat onderneem jij het liefst op een lekkere lentedag?

Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

3 thoughts on “10 goedkope lente-uitstapjes en doe-tips

  1. Ik fiets regelmatig met mijn nieuwe fiets door het Amsterdamse Bos, heerlijk! Maar ook richting het Amstelpark, om daar vervolgens een rondje te wandelen. Lekker kneuterig 😉

Comments are closed.