Het seizoen van feestdagen en familiebijeenkomsten is aangebroken! Ook al vieren we het dit jaar misschien nog iets kleiner vanwege ‘Tante Cor’, het is altijd leuk om je gasten iets te knabbelen aan te bieden. Kleine hapjes zijn een geweldige manier om de kosten laag te houden. En ons geheimpje: je hoeft echt niet alles helemaal zelf te maken. Deze makkelijke hapjes-ideeën zijn lekker én goedkoop.
Quesadilla
Om makkelijk quesadillas te maken, verwarm je een bloemtortilla in een pan. Bestrooi met geraspte kaas en bedek met een andere tortilla. Draai en verwarm tot de tortilla’s bruin zijn en de kaas gesmolten is. Snijd de tortillas in driehoeken en serveer met zelfgemaakte salsa.
Kaasstengels
Een paar bladerdeegvellen veranderen ineens in een luxe snack wanneer je jouw zelfgemaakte kaasstengels besprenkelt met Parmezaanse kaas en cayennepeper. Rol het bladerdeeg uit, verdeel de kaas er gelijkmatig over (druk het een beetje in het deeg) en snijd in reepjes. Draai de reepjes in elkaar en bak volgens de aanwijzingen op de verpakking. Tadaaa, kaasstengels!
Pizzahapjes
Dit voorgerecht is perfect voor de kids, al vind ik ze zelf ook smullen. Eenvoudiger kan niet! Snijd een stokbrood, kaiserbroodje of een goedkoper afbakbroodje in de lengte doormidden en beleg met tomatensaus (of ketchup), oregano en mozzarella voor een vegetarische variant. Maar met salami is ook erg lekker. Bak tot de kaas gesmolten is en laat de ‘broodjes’ iets afkoelen voordat je er hapklare stukjes van snijdt.
Spinazietaartjes
Spinazie en een beetje feta in knapperig filodeeg: een klassieke smaakcombinatie. Ontdooi en kruid de spinazie en meng met feta. Doe 2 velletjes filodeeg in een muffinvorm en schep er een lepel spinazie-fetamengsel in. Even bakken en genieten maar.
Gevulde eieren
Gevulde eieren zijn echte klassiekers die op tientallen verschillende manieren gemaakt kunnen worden. Tip: maak ze met avocadovuling en garneer met tomaat voor een feestelijk groen met rood detail. Ben je gek op het origineel? Zie hier: recept gevulde eieren.
Huisgemaakte tortillachips en salsa
Om een snelle salsa te maken, doe je een blik hele tomaten zonder schil, een ui, een handvol koriander en een chilipeper in een keukenmachine. Even snel mixen, zo houd je de salsa grof. Maak van een tortilla allemaal kleine driehoekjes en besprenkel met olie. Bak ze in de oven en je hebt zo zelfgemaakte tortillachips gemaakt. Ben je op dreef? Maak dan in een paar minuten ook nog guacamole: succes gegarandeerd!
Mini-worstenbroodjes
Maak deze favoriet met een pakje croissant- of bladerdeeg en een blikje kleine knakworstjes. Snijd de worstjes in hapklare stukjes (of koop de mini-variant) en wikkel ze in een klein stukje bladerdeeg. Bak tot het deeg opzwelt en goudbruin begint te kleuren.
Gevulde champignons
Haal de steeltjes van de champignons. Snipper een kwart ui en fruit deze samen met de steeltjes. Doe het mengsel in de ‘champignonhoedjes’ en bestrooi met gekruid paneermeel en/of kaas. Bak in een voorverwarmde oven tot de champignons een beetje zacht worden. Serveer met een scheutje vers citroensap.
Mini-tosti’s
Een tosti wordt ineens een hit tijdens de feestdagen wanneer je ‘m in hapklare stukjes snijdt. Snijd tosti’s in vieren en stapel ze hoog op een mooie serveerschakel. Reken maar dat iedereen minstens 2 van deze lekkernijen oppeuzelt. Tip: kleine tosti’s zijn ook leuk bij een mini-soepje in een amuseglaasje.
Knoflookbrood
Snijd een stokbrood, ciabatta of goedkoper afbrakbrood in de lengte door en besmeer met boter, geperste knoflook en gehakte peterselie. Bak ze in de oven tot ze warm en krokant zijn aan de buitenkant. Snijd in stukjes en geniet ervan terwijl het brood nog warm is.