Besparen op je nieuwe stofzuiger, hoe doe je dat?

Een stofzuiger is een goede investering in je huishouden. Maar een nieuwe stofzuiger kan ook een flinke aanslag zijn op je budget. Hoe koop je de beste stofzuiger zonder teveel uit te geven? Bespaar op een nieuwe stofzuiger met deze tips. Zo weet je zeker dat je de beste goedkope stofzuiger in huis neemt en een miskoop voorkomt.

Allereerst: van welk materiaal is de stofzuiger gemaakt? Stofzuigers met metalen onderdelen zijn over ’t algemeen sterk. Maar wel zwaar. Dat kan dus een afknapper zijn als jij er 3 trappen mee op moet. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg kunststof alternatieven die lang mee gaan. Tip: probeer meerdere modellen uit en verdiep je in verschillende merken zodat je weet wat je kan verwachten bij elk type stofzuiger.

De meeste stofzuigers hebben tegenwoordig een breed scala aan functies. Technische snufjes waar je misschien helemaal niet op zit te wachten. Waar je wel op moet letten? Hoe lang het snoer is, wel of geen zak en welke mondstukken er bijvoorbeeld standaard bij zitten.

Belangrijk: zorg ervoor dat je goed weet wat je wilt voor je een nieuwe stofzuiger aanschaft. Wat past in je budget en wil/kan je uitgeven? Aan welke eisen moet hij voldoen? Wat ga je er precies mee doen? Hoe zwaar mag-ie zijn? Liever een steelstofzuiger zonder zak of een vrolijk gekleurd model met zak? Of misschien zelfs een robotstofzuiger? Onderstaand enkele dingen die van invloed kunnen zijn op je aankoop: 

Stofzuiger met of zonder zak?

Ga je voor een stofzuiger met zak, dan moeten deze zakken tijdens de levensduur van de stofzuiger talloze keren vervangen worden. Je begrijpt: dat brengt extra kosten met zich mee. Maar stofzuigers met zakken kunnen ook effectiever zijn in het opzuigen en vasthouden van vuil, iets waar je zeker rekening mee moet houden als je misschien een zakloos model op het oog hebt. Het probleem met stofzuigers zonder zak is de kans dat er stof, schimmel en allergeendeeltjes (zoals huisstofmijt) ‘lekken’. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat een stofzuiger zonder zak het vuil goed vasthoudt voordat je er eentje aanschaft. Vaak zijn stofzuigers zonder zak wat duurder, maar dat verdien je vaak snel terug omdat je geen stofzuigerzakken (meer) hoeft te kopen.

Vergeet het filtersysteem niet

Zorg ervoor dat je altijd een stofzuiger koopt met een werkend filtersysteem. Dat zorgt niet alleen voor een beter resultaat, maar is ook beter voor je gezondheid. HEPA-stofzuigers vangen meer dan 90 procent van de stofdeeltjes op, waardoor ze favoriet zijn.

Verdiep je in de kenmerken van verschillende type stofzuigers

Er zijn zoveel merken stofzuigers: van Dyson tot Philips, Numatic en Bosch. Teveel om op te noemen. Kies je favoriete merken uit en verdiep je in de kenmerken van de verschillende stofzuigers. Het ene merk is bijvoorbeeld hartstikke goed in industriële stofzuigers (zoals Numatic) en het andere merk staat weer bekend om z’n goede robotstofzuigers. Het ene merk is duur maar heeft een prachtig design, het andere merk presteert beter en kost ook nog minder. Doe dus altijd een rondje langs de verschillende merken voordat je een keuze maakt.

Gereviseerde stofzuigers kopen

Net als refurbished telefoons en computers, bestaan er ook gereviseerde stofzuigers. Soms worden deze stofzuigers aangeboden via de fabrikant, maar vaak ook via Marktplaats en andere online winkels. Laat je niet verblinden door de redelijke prijs en let ook goed op de garantie. Als je net zo lang garantie krijgt als bij de fabrikant, kan je er vaak geen buil aan vallen.

De beste manier om geld te besparen op een nieuwe stofzuiger

Weet wat je wilt, laat je niet verleiden door lage prijzen en lees reviews van anderen! Koop nooit een nieuwe stofzuiger zonder te lezen wat andere mensen ervan vinden. Dit bespaart je veel geld op de lange termijn. Zorg ervoor dat je uiteindelijk de stofzuiger kiest die aan al je wensen voldoet. Ook al is deze wat duurder. Zitten er extraatjes op die leuk klinken maar je toch niet gebruikt? Betaal daar dan niet extra voor. Ook eenvoudige en goedkope stofzuigers kunnen jarenlang meegaan als je er goed voor zorgt.

Als je precies weet wat je zoekt en weet wat je doet, is geld besparen op een nieuwe stofzuiger een fluitje van een cent.