Realistisch budgetteren voor een leven zonder geldstress: 10 tips

Wat denk jij als je het woord ‘budget’ hoort? Trek je een gezicht als een oorwurm en denk je ‘o nee, weer dat stressvolle gedoe?’. Een budget helpt je om je nooit meer druk te maken om je financiën. Wat een rust geeft dat!

Stop met het uitstellen van budgetteren en gun jezelf die rust. Maak je vooral niet zo druk om dat budget en ga aan de slag. Er bestaat namelijk niet zoiets als het perfecte budget. Het is bijna onmogelijk om het in een keer goed te doen. Oefening baart kunst. Dus begin er gewoon aan.

Natuurlijk kan je altijd cannabisolie kopen voor een minder opgejaagd gevoel en om je te helpen beter te slapen. Cannabisolie wordt vaak gebruikt vanwege de vele voordelen die mensen ervan ervaren. Het kan bijvoorbeeld helpen tegen verschillende klachten zoals stress, slaapproblemen en angstaanvallen. Maar vaak is het populaire kruidengeneesmiddel niet de oplossing. Maak je je druk om geld? Door op de juiste manier te leren budgetteren zijn slapeloze nachten om geldstress verleden tijd.

Waarom de meeste budgetten niet werken

Een van de belangrijkste redenen waarom de meeste mensen niet budgetteren of zich er niet aan kunnen houden, is omdat dat ze er niet (echt) in geloven. Vaak vinden mensen dat ze te weinig verdienen om hun inkomen te budgetteren of dat ze het prima af kunnen zonder budget. Daarom moet je er eerst in geloven en weten waarom je het doet.

Een realistisch budget maken? Begin dan hiermee:

  • Bedenk en noteer een financieel doel voor de komende maand. Bijvoorbeeld 10% van je salaris besparen.
  • Schrijf een financieel doel op dat je dit jaar wilt bereiken. Bijvoorbeeld het aflossen van schulden of een aanzienlijk deel daarvan.
  • Maak een lijst van de dingen die je de komende 5 en 10 jaar wilt bereiken. Denk aan een huis kopen, een bepaald bedrag sparen, etc.

Welk systeem kies je?

Er zijn verschillende manieren om te budgetteren, je inspanningen bij te houden en je successen te bewaken. Welke (gratis) manier kies jij?

Spreadsheet: maak niet één spreadsheet, maar meerdere Excel-werkbladen om alle informatie moeiteloos te ordenen. Excel helpt je ook berekeningen in een simpele klik uit te draaien.

Notitieboek: de traditionele manier met een pen en papier werkt ook prima. Creëer verschillende categorieën en schrijf inkomsten en uitgaven nauwkeurig op. Ook met pen en papier zie je prima wat je te doen staat.

Online software: er zijn genoeg apps en webbased programma’s te vinden om het budget van je dromen te maken in een paar klikken. Vaak hoef je bij deze programma’s alleen input te geven en rolt er automatisch een overzicht uit. Wel zo handig. Er zijn zelfs programma’s waarbij je jouw budget kunt vergelijken met dat van iemand met een soortelijke levensstijl.

Tips om een realistisch + effectief budget te maken én je eraan te houden

Nadat je jouw doelen hebt bepaald en hebt gekozen hoe je het wilt gaan doen, is het tijd voor actie.

1. Maak een frisse start

Ongeacht of je eerder hebt geprobeerd te budgetteren … begin bij de basis. Bedenk hoeveel je wilt (be)sparen of welk bedrag je wilt investeren. Dat helpt je echt bij effectief budgetteren.

2. Tel elke euro die je verdient mee

Heb voor elke euro die je verdient een doel. Dat betekent niet dat je elke euro moet uitgeven, maar wel dat je alle euro’s in verschillende categorieën verdeelt. Inclusief je spaarpotje natuurlijk. Tip: probeer eens eerst het bedrag dat je wilt sparen opzij te zetten en dan het resterende geld onder te verdelen onder je bestedingen. Kom je uit?

3. Hou het simpel

Stel realistische doelen die bij jouw leven en gewoontes passen. Zo is het makkelijker om je aan je budget te houden. Als het de eerste paar weken of maanden al moeilijk is om je eraan te houden, gaat het waarschijnlijk op de lange termijn niet werken. Hou het daarom simpel en zorg voor een budget dat bij je leven past.

Houd deze basisprincipes in je achterhoofd:

  1. Zet op papier wat er binnenkomt.
  2. Verdeel je inkomen over verschillende categorieën. 
  3. Bereken of je het bedrag kunt sparen dat je wilt. Zo niet, kijk dan opnieuw naar je budget en herhaal het proces. Of, kijk of je je inkomsten kunt verhogen om zo wel tot het gewenste spaarbedrag te komen. Natuurlijk kan je ook altijd kijken naar manieren om kosten te besparen of kan je het bedrag dat je maandelijks wilt sparen voorlopig even verlagen. Dat mag allemaal. Zolang je maar een budget maakt dat bij je leven past.

4. Automatisch sparen

Als je minimaal 10% van je inkomen wilt sparen, kun je het automatisch overmaken van je betaalrekening naar je spaarrekening. Is het bedrag op basis van je budget te hoog? Begin dan bijvoorbeeld met 5% van je inkomen te sparen. Door automatisch te sparen verminder je de verleiding om dit geld uit te geven. Bovendien helpt het je moeiteloos te sparen.

5. Focus op het verhogen van je inkomen

Budgetteren heeft niet altijd alleen maar te maken met het verminderen van je uitgaven om je financiële doelen te bereiken. Focus op het verhogen van je inkomen in plaats van alleen maar te bezuinigen.

Als je denkt dat je inkomen niet genoeg is om realistisch te budgetteren, probeer dan wat bij te verdienen. Verkoop bijvoorbeeld kleding via Vinted of klus bij in iets waar je goed in bent.

6. Houd rekening met je jaarlijkse uitgaven

We hebben allemaal weleens een aantal jaarlijkse uitgaven waar we vergeten rekening mee te houden. Neem je die jaarlijkse kosten al deels in je maandbudget op, dan kan je ze moeiteloos aftikken wanneer het zover is. Neem bijvoorbeeld een categorie gemeentelijke belastingen of vakantie op in je budget. Bereken hoeveel je hier normaal per jaar aan kwijt bent, deel dat bedrag door 12 en neem het in je maandbudget op.

7. Betrek je gezinsleden

Houd bij het budgetteren rekening met elk gezinslid. Als je allemaal op één lijn zit en samenwerkt, is het makkelijker om van je budget een succes te maken.

8. Gebruik verschillende potjes (of enveloppen) 

Gebruik aparte potjes op je bankrekening (of aparte enveloppen met cash geld) voor verschillende categorieën. Zo kan het helpen om aparte potjes te hebben voor vaste lasten, variabele kosten en in geval van nood. Gebruik geen geld van deze potjes voor andere doeleinden. Zo houd je makkelijk bij hoeveel je uitgeeft en of je op de goede weg bent.

9. Houd je aan je budget en maak er een succes van

De nummer 1 regel van je aan je budget houden? Blijf betrokken, houd je inkomsten en uitgaven bij en analyseer elke maand even wat er wel en niet goed ging. Raak niet gestrest als je het de eerste maand niet helemaal vol kunt houden. Maak een nieuwe start vanaf de volgende maand en accepteer dat je af en toe wat meer uitgeeft (zolang het binnen de perken blijft) of stel je budget bij.

10. Pas je budget zo nu en dan aan

Eén keer budgetteren betekent niet dat je een budget voor het leven hebt. Pas je budget aan je leven aan wanneer je behoeften veranderen. Bijvoorbeeld als je gaat trouwen of een kind krijgt. Neem dus af en toe de tijd om te checken of je budget nog bij je leven past en schaaf bij.

Volg je deze simpele regels? Dan ben je goed op weg om je financiële doelen te bereiken en te genieten van een leven zonder geldstress.