Goedkope, duurzame kleding: Zeeman maakt het!

Zeeman wordt steeds duurzamer. Daarom komt Zeeman nu met zwembroeken gemaakt van PET flessen en sneakersokken van achtergelaten visnetten. Ook wordt Zeeman-kleding steeds vaker gemaakt van duurzaam katoen. Met de nieuwste collectie, die nú in de winkels ligt, bewijst Zeeman dat verantwoord gemaakte producten niet duur hoeven te zijn.

Steeds meer duurzaam katoen

Zeeman wil het hele assortiment textiel verduurzamen en gebruikt daarom steeds meer duurzaam katoen in producten. Daarom koopt Zeeman sinds 2015 katoen in via het Better Cotton Initiative. Dat is een samenwerking tussen ontwikkelorganisaties, milieuorganisaties en het bedrijfsleven. In 2018 heeft Zeeman 1.655.513 kg duurzaam katoen ingekocht via het Better Cotton Initative. Dat is ongeveer 10% van het totaal. Hierdoor wordt het voor 1.100 telers mogelijk om duurzamer te produceren. Zeeman wil dat in 2020 25% van de totale collectie uit duurzame materialen bestaat

Om te laten zien dat verantwoord gemaakte producten ook budgetproof kunnen zijn, komt Zeeman nu met nieuwe duurzame producten die allemaal betaalbaar zijn. Denk aan:

  • Een zwembroek van polyester uit gerecyclede plastic flessen
  • Een sneakersok van achtergelaten visnetten
  • Een T-shirt van biologisch katoen
  • Sokken van gerecycled katoen en polyester
  • Moeder-en-dochter-jurkje van biologisch katoen

Zwembroek van polyester uit gerecyclede plastic flessen

Omdat een plastic flesje dezelfde samenstelling heeft als polyester, kun je van plastic flessen heel goed garen maken. Voor de zwembroek van Zeeman worden 7 pet flessen gebruikt. Op deze manier wordt plastic afval uit het milieu gehaald en wordt er in vergelijking met normaal polyester minder water en energie verspild.

Van visnet naar sneakersok

Zeeman komt met speciale sokken gemaakt van gedumpte visnetten uit de Noordzee. Ze worden door Healthy Seas naar boven gehaald om te voorkomen dat er vissen in verstrikt raken. Van de netten wordt 100% duurzaam nylon gemaakt. Samen met bio-katoen worden hier heerlijk zachte sokken van gemaakt.

T-shirt van biologisch katoen en sokken van gerecycled katoen en polyester

Voor het heren T-shirt uit deze collectie gebruikt Zeeman zacht biokatoen. Voor het verbouwen daarvan is minder water nodig en de boeren gebruiken geen giftige pesticiden, wat goed is voor de biodiversiteit.
De heren sokken worden gemaakt van verschillende gerecyclede materialen. Onder andere van restjes stof die overblijven bij de productie van andere producten.

Moeder-en-dochter-jurkje van biologisch katoen

Een speciaal jurkje voor moeder én dochter, gemaakt van zacht biologisch katoen. Het katoen is gecertificeerd en komt van boeren die geen kunstmest en pesticiden gebruiken tijdens de katoenteelt.