Het mooiste gratis uitzicht op de Akropolis vanaf Philopappos hill

Waar heb je het mooiste gratis uitzicht op de Akropolis? Dat is één van de dingen die ik moest-en-zou ontdekken toen ik vorige maand op uitnodiging in de Attica-regio was. En zo’n persreis betekent één ding: een bomvol programma. Erg veel tijd had ik dus niet om op eigen houtje op ontdekkingstocht te gaan, maar een paar uurtjes was genoeg om deze wens af te vinken: een mooie foto maken van het uitzicht op de Akropolis. We hadden namelijk de Akropolis wel bezocht (in de stortregen), maar het Parthenon daar op die berg zien shinen van veraf is minstens zo bijzonder! Dus waar vind je het mooiste/beste uitzicht op de Akropolis en het Parthenon?

  • Vanaf de Philopappos-heuvel (ook wel bekend als Philopappos hill, Filopappos en Philopappu).
  • Op de rotsen vlakbij het Filopappos-momument (Athene 117 41).

Philopappos hill, Filopappos, Philopappu, whatever

Philopappos hill, Filopappos, Philopappu: de kleine muzenheuvel vlakbij de Akropolis staat bekend onder vele namen. Dat ontdekte ik tijdens mijn zoektocht naar het mooiste uitzichtpunt op de ‘heilige rots’.

De Philopappos is de hoogste van 3 heuvels ten westen van de Akropolis. Met 147 meter zeker niet de hoogste heuvel van de stad, maar hoog genoeg! Bovenop de heuvel staat een monument ter ere van de romeinse senator Filopappos, en dan begrijp je direct waarom die heuvel zo heet.

Wandelen in Griekenland: de Philopappos-heuvel op

Je kan mijn tip voor een gratis magisch uitzicht én een actieve morgen al raden: wandel de Philopappos-heuvel op. Ook als je geen wandelfanaat bent écht de moeite waard. Al is het alleen al voor het beste vakantiekiekje dat je in Athene gaat maken.

Je hebt vanaf deze heuvel niet alleen fantastisch uitzicht op de Akropolis, maar je ziet bij goed weer ook Piraeus liggen en een aantal Saronische eilanden. En vergeet het indrukwekkende uitzicht op de stad zelf niet!

Hoe kom je bij Philopappos hill?

Je komt er door simpelweg naar deze heuvel te navigeren met Google Maps of ‘kaarten’ via je iPhone. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, of naar de top van de heuvel in dit geval. Het kán niet misgaan. The only way is up. Ik wandelde vanuit mijn hotel in een halfuurtje naar de onderkant van de heuvel, maar Athene is GROOT!

Een taxi pakken voor een paar euro is een betere optie als je aan de andere kant van de stad zit. Liever met het OV? Pak de metro naar het Akropolis-station (rode lijn) of Thissio-station (groene lijn) en loop omhoog langs het voetpad tot je bij de ingang van Philopappos bent (tegenover het pad naar de Akropolis), wat er in eerste instantie misschien meer uitziet als een park. Je betaalt geen entree en kúnt er zo een paar uur doorbrengen.

Vanaf de onderkant van de heuvel naar de top is ongeveer 15 minuutjes rustig naar boven klauteren (ik had de ingang vanaf de wijk Koukaki waarbij je eerst bij een andere top bovenkomt). Reken op circa 30 minuten als je vanaf het Akropolis-metrostation vertrekt.

Iedereen met een gezond lijf kan deze wandeling maken. En ook al hoef je niet te stoppen onderweg omdat het écht niet zo steil is dat je aan de beademing moet, stop toch maar een paar keer. Gewoon om om je heen te kijken. Wauw! Tip: vlakbij het Filopappos-monument (op de rotsen richting de Akropolis) heb je het mooiste uitzicht waar ik de bovenstaande foto’s maakte.

Authentieke wijk Koukaki

Aan de voet van de heuvel ligt de leuke wijk Koukaki, dus zorg dat je na het beklimmen van de heuvel nog wat energie over hebt. Of tank bij op het terras een van de leuke cafeetjes. Gezellige straten zijn onder meer Veikou, Dimitrakopoulou, Falirou, Olymbiou en Drakou, vol met winkeltjes, barretjes en eetgelegenheden.

Ik vond zelf het pleintje waar wij iets dronken bij Laluk Cafe-Bar (Georgiou Olympiou 15 | Koukaki, Athene) erg leuk en relaxt. Je zit er echt ontspannend tussen de locals.