Goedkoop op vakantie: zo boek je de goedkoopste vlucht

Wil jij in 2018 ook meer van de wereld zien? Regelmatig je biezen pakken en die koffer op de bagageband van het vliegveld mogen pikken? Laat je niet tegenhouden door een beperkt budget. Je hoeft niet rijk te zijn om even lekker weg te kunnen. Samen met Prijsvrij deel ik daarom tips hoe je goedkoop op vakantie kunt en een betaalbaar vliegticket scoort.

Wanneer is het beste moment om een vliegticket te kopen?

Op tijd, maar niet té vroeg. Dan betaal je namelijk de hoofdprijs. Probeer gemiddeld rekening te houden met zo’n 54 dagen van tevoren. Dat is vrij specifiek, maar onderzoek wijst uit dat je je vliegticket dan het goedkoopst bemachtigt. Ook de dag waarop je op ‘boeken’ besluit te klikken maakt verschil. Zo zijn vliegtickets gemiddeld op dinsdagen, woensdagen en donderdagen het goedkoopst.

Goedkoop vliegticket kopen tips

Alerts en nieuwsbrieven

Je mailbox loopt misschien iets sneller vol, maar het loont echt om alerts en nieuwsbrieven in de gaten te houden. Eerder schreef ik al een uitgebreide blog over hoe zo’n flight alert nu eigenlijk precies werkt. Prijzen kunnen soms wel tot 100x per dag veranderen, en dan kun je maar beter een systeem hebben die dit voor jou in de gaten houdt.

Koop je vliegticket in een andere valuta

Het heeft niets met vliegtickets te maken, maar ik ontdekte dit dus op de site van ASOS. Wanneer ik mijn winkelmandje vol schoenen en nieuwe kleding afrekende in ponden, was ik een stuk gunstiger uit. Wauw. Hetzelfde geldt voor vliegtickets. Soms kan je vliegticket in een andere valuta afrekenen voordeliger uitpakken als je te maken hebt met een gunstige wisselkoers.

Goedkoop vliegticket kopen tips - koffer inpakken

Let op wanneer je je vakantie plant

Vanzelfsprekend, maar wel goed om rekening mee te houden: in het weekend is het duurder om te vliegen. Meer mensen zijn vrij en willen weg. Dat betekent dat er meer vraag is naar vliegtickets en dat de prijzen hoger liggen. Als je tijd doordeweeks in je agenda vrij kunt maken is het moneywise zeker de moeite waard! Hetzelfde geldt natuurlijk voor vakanties, feestdagen en het hoogseizoen. Het wordt er niet goedkoper op. Tussen september en mei kun je meestal het goedkoopst op vakantie binnen Europa.

Vlieg vanaf Eindhoven, Düsseldorf Weeze of Brussel

In ’t algemeen is vliegen vanaf Amsterdam vrij aan de prijs. Wanneer je vanaf Eindhoven, Düsseldorf Weeze of Brussel vliegt, kan dit aanzienlijk schelen in de prijs voor je ticket. Reken wel van tevoren uit wat de reis naar/van dit vliegveld naar huis kost en tel daar eventuele parkeerkosten bij op. Ben je aanzienlijk goedkoper uit? Doen! Tenminste, als je het de moeite waard vindt natuurlijk.

Goedkoop vliegticket kopen tips - Londen

Koop een Open Jaw-ticket

Een watte? Een ticket waarbij je op de ene aankomt, maar vanaf een andere bestemming weer vertrekt. Ideaal als je bijvoorbeeld een (kleine) rondreis maakt of meerdere bestemmingen wilt bezoeken tijdens je vakantie. En, het kan dus ook goedkoper uitpakken. Maar dan moet je wel redelijk flexibel zijn. Niet handig bijvoorbeeld als je auto op Schiphol staat, maar je op Brussel landt. Goed om te weten: er is vaak al een verschil tussen verschillende vliegvelden bij een grote stad, mocht je gewoon vanaf dezelfde bestemming willen terugvliegen. Probeer het eens!

Ultieme Cheap Flight Guide

Heb jij nog tips voor het goedkoop bemachtigen van een vliegticket? Laat je tip achter in een reactie. Ik ben reuze benieuwd!