Geld besparen tijdens je pensioen: 5 slimme tips

Wanneer je met pensioen gaat, krijg je waarschijnlijk minder inkomen dan je gewend was. Je hebt dan AOW en misschien een aanvullend pensioen, maar dat is vaak minder dan het salaris dat je eerst verdiende. Je moet natuurlijk eerst pensioen banksparen voor een mooi pensioen, maar vervolgens is het slim om goed met je opgebouwde vermogen om te gaan. Hier zijn 5 slimme tips om te besparen als je eenmaal met pensioen bent.

Bespaar op woonlasten

Heb je een huis met hoge lasten? Kijk dan of je je huis milieuvriendelijker kunt maken en kunt verduurzamen, of denk erover na om naar een kleiner huis te verhuizen. Een kleiner huis is sneller warm en je kunt tevens besparen op belastingen, onderhoudskosten en energierekeningen. Een huis zonder trappen heeft ook voordelen als je later minder mobiel wordt. Verhuizen klinkt misschien als een grote stap, maar het kan financieel een slimme keuze zijn. Als je al lang in je huidige (koop)huis woont, heb je misschien ook wel overwaarde. Die overwaarde kun je weer gebruiken voor je pensioen.

Stop met sparen

Je hebt waarschijnlijk lang gespaard voor je pensioen en je lijfrente komt vrij. Maar nu is het moment om te bedenken hoe je dat geld gaat gebruiken. Denk erover na om een deel van je spaargeld te gebruiken wanneer je met pensioen bent. Dit betekent niet dat je helemaal moet stoppen met sparen, maar misschien kun je wat minder opzij zetten en een deel gebruiken om je pensioen aan te vullen. Het is misschien een rare gedachte om het uit te geven na jarenlang sparen, maar het geeft je ook de kans om te genieten van het geld dat je hebt verdiend.

Op energie besparen

Het is slim om te investeren in apparaten die weinig energie gebruiken. Een oude koelkast verbruikt enorm veel stroom en dat kan aardig in de kosten lopen. Koop dus apparaten met energielabel A. Die zijn misschien wat duurder in de aanschaf, maar het zal je veel geld besparen in de toekomst. Je kunt ook energie besparen door zuiniger te koken of je huis te verwarmen, en door te checken of er apparaten zijn die stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt.

Maak gebruik van seniorenkorting

Als je ouder dan zestig bent, kun je vaak korting krijgen. Gebruik deze seniorenkorting dus ook bij dingen als museumbezoeken, de bioscoop of reizen met het openbaar vervoer. Er zijn ook speciale zorgverzekeringen voor ouderen die je kunnen helpen om minder te betalen voor je zorgpremie. Deze kortingen kunnen je maandelijkse kosten flink verlagen.

Kies niet altijd voor het duurste of nieuwste

Het is soms aantrekkelijk om steeds voor het nieuwste en duurste te gaan, of het nu om een auto of elektronica gaat. Maar voor je beurs is dat niet altijd slim. Je betaalt vaak veel meer voor de nieuwste functies van een nieuwe telefoon bijvoorbeeld, terwijl een iets ouder model of een tweedehandsje net zo goed kan werken. Probeer te besparen door slimme keuzes te maken bij wat je koopt.