Lui zijn kost geld: 4 eenvoudige tips om geld te besparen in 2024

Lui zijn kost je geld, zeker als het om je financiën gaat. Je hoeft er maar een beetje actiever mee bezig te zijn om flink te besparen. Je kunt dit geld sparen, gebruiken voor de toekomst, voor betere apparatuur in je huishouden inzetten of gewoon voor leuke dingen. Laten we eens kijken hoe je meer geld overhoudt, zonder al te veel extra inspanning.

Werk aan je schulden

Geld lenen kost altijd extra, of het nu is omdat je in het rood staat, iets op afbetaling koopt, een persoonlijke lening neemt, of schulden hebt op je creditcard en hypotheek. Als je naast je hypotheek ook andere schulden hebt, moet je dat geld ergens anders besparen om die schulden sneller af te betalen. Zo bespaar je op lange termijn geld en verlaag je je maandelijkse lasten. Je wilt er eigenlijk koste wat het kost voor zorgen dat je niet in het rood komt te staan, want dat is duur. Betaal je creditcard ook elke maand helemaal af om rentekosten te voorkomen. Leen alleen geld als het echt moet, niet voor luxe dingen zoals auto’s, keukens of laptops. Die maken je op de lange termijn alleen maar armer, niet rijker.

Bespaar op eten en drinken

Wat we uitgeven aan dagelijkse boodschappen en eten buiten de deur is vaak een grote kostenpost. Je kunt hier flink op besparen door slim te kiezen en bewust te winkelen. Maak een lijstje voordat je naar de supermarkt gaat, zo koop je alleen wat je nodig hebt en voorkom je impulsaankopen. Let ook op aanbiedingen en gebruik kortingsbonnen als die er zijn. Koffie drinken bij een koffiezaak of lunchen op je werk kan duur uitpakken. Probeer eens je eigen koffie mee te nemen en thuis je lunch klaar te maken. Dit kan je al gauw een paar tientjes per maand schelen.

Winkel altijd met een plan

Als je gaat winkelen zonder plan, koop je vaak dingen die je niet nodig hebt. Bedenk dus van tevoren wat je nodig hebt en wat je budget is. Maak een lijstje met wat je wilt kopen en bepaal wat je maximaal wilt uitgeven. Zo winkel je doelgericht en vermijd je impulsaankopen. Winkeliers proberen je vaak meer of duurdere dingen te laten kopen dan je van plan was. Door je aan je lijstje en budget te houden, voorkom je dat je voor deze verleidingen valt en bespaar je geld.

Zet het apart

Laat het geld dat je bespaart niet zomaar op je betaalrekening staan. Je kunt bijvoorbeeld groen sparen door een deel ervan op een spaarrekening te zetten, zodat je echt ziet wat je hebt gespaard én er rente over ontvangt. Gebruik dit geld dan als een beloning voor jezelf, bijvoorbeeld voor een vakantie, iets wat je al lang wilt kopen of zelfs voor je pensioen.

Doe er je voordeel mee, want met deze tips krijg je in 2024 meer grip op je financiën en kun je je financiële doelen sneller halen. Met welke tip ga jij direct aan de slag?