Energie besparen met een waterontharder doe je zo

Kalk heeft invloed op alles waar water door- en overheen stroomt. Denk hierbij aan kalk wat je ziet op het sanitair, maar denk ook aan kalk wat je niet ziet in apparatuur. Deze niet-zichtbare kalk zorgt voor veel problemen. Zo komt het regelmatig voor dat kranen kapot gaan of dat de boiler van de heetwaterkraan kapot gaat door kalkaanslag. Ook werkt de kalklaag in de apparatuur zoals de wasmachine, vaatwasser en cv-ketel isolerend op verwarmingselementen, waardoor er extra energie wordt verbruikt. Hoe dit kan? Lees snel verder.

Hoe kan kalkaanslag zorgen voor een hogere energierekening?

Doordat er gebruikt wordt gemaakt van hard water, ontstaat er kalkaanslag in de huishoudelijke apparaten. Denk bijvoorbeeld aan kalk in de cv-ketel. Je kunt kalkaanslag herkennen op sanitair aan de witte waas die het achterlaat, maar kalk in de apparaten zie je niet. Naast dat het er lelijk uitziet, zorgt het ook voor een hogere energierekening. Dit komt doordat kalk isolerend werkt, waardoor er meer energie verbruikt wordt. En de kalklaag op verwarmingselementen wordt steeds dikker. Als jij een waterontharder laat installeren, ga je al deze ongemakken tegen, omdat bestaande kalkaanslag verdwijnt door het gebruik van zacht water.  En geld besparen op energie is altijd welkom, toch?

Hoe wordt hard water zacht gemaakt?

Een waterontharder heeft een unieke eigenschap, namelijk kalk verwijderen uit hard water. Kalk ontstaat door schadelijke mineralen zoals magnesium en calcium. De waterontharder is gevuld met negatief geladen harsbolletjes: zodra het water hier doorheen stroomt, worden de schadelijke mineralen (deze zijn positief geladen) aangetrokken tot de harsbolletjes. Dit is het moment dat de kalk uit het water wordt gefilterd en hier goede natriumionen voor in de plaats komen. Dit noem je ionenwisseling. Dit proces zorgt ervoor dat het harde water zacht wordt. Zacht water vormt geen kalk in jouw apparaten en op jouw sanitair, dus hiermee verdwijnt ook de isolerende laag die zorgt voor een hogere energierekening. Je kunt bijvoorbeeld bij Amysoft zo’n waterontharder laten installeren, zodat jouw apparaten weer naar behoren functioneren.

Zijn er nog meer voordelen aan een waterontharder?

Naast dat je apparaten kalkvrij blijven en jouw energierekening niet omhoog schiet, heeft een waterontharder nog meer voordelen. Alle voordelen van een waterontharder op een rij:

  • Kalk zorgt ervoor dat je apparaten sneller kapot gaan en jij dus nieuwe moet aanschaffen. De levensduur gaat dus met een waterontharder omhoog en dit scheelt jou enorm in je portemonnee.
  • Het is ook beter voor het milieu, want er hoeft veel minder schoonmaakmiddel te worden gebruikt en agressieve schoonmaakmiddelen zijn helemaal overbodig.
  • De witte waas op je douchewand en kranen zal verdwijnen. Met zacht water heb je dat probleem niet.
  • Ook je kapsel zal erop vooruit gaan, want kalk zorgt voor droog en pluizig haar. Daar word je niet blij van natuurlijk. Dat komt omdat onder andere omdat kalk achterblijft in het haar en de shampoo minder goed schuimt met hard water.

Allemaal dingen die een waterontharder kan voorkomen. Dus ja, het is zeker het overwegen waard!