Geld besparen in de keuken en voedselverspilling voorkomen met deze tips

Alle keukenprins(es)-punten zijn in mijn familie naar m’n broertje gegaan. Hij is echt een rockster in de keuken. Ik daarentegen, breng het liefst zo weinig mogelijk tijd door tussen de potten en pannen. Althans; ik zit liever aan de keukentafel te smullen dan dat ik achter het fornuis sta te zweten. Ik houd me liever bezig met mooi servies (en gouden bestek!) dan dat ik in de weer ben met keukenmachines.

Waar ik dan weer wél kaas van heb gegeten, is besparen in de keuken. Dit zijn een aantal eenvoudige tips die ik samen met kookwinkel Oldenhof heb verzameld voor minder geld en méér plezier in de keuken.

Schrap vlees van het menu

Vleesloze maaltijden zijn niet alleen beter voor de diertjes en het milieu, ze besparen je tientallen euro’s per jaar. In tijden van extreme budgettering kun je vlees bijvoorbeeld uit budgetoverweging helemaal schrappen en voor eieren gaan als belangrijkste bron van eiwitten.

De vriezer is je vriend

Ik heb jarenlang geen vriezer gehad en dat was best een beetje onhandig. De vriezer is namelijk je vriend als het op budgetproof eten aankomt. Grotere porties maken is vaak relatief goedkoper en kun je dan eenvoudig later opwarmen als je een vriezer hebt. Zo verspil je niks. Vries bijvoorbeeld ook eens alle leftovers van groenten en botjes van vlees in om soep van te maken. Voor kleine kinderen kun je ook eenvoudig leftover groente pureren en invriezen in een ijsblokjesvorm. Tip van de mama’s onder mijn vriendinnen.

En wat dacht je van bananen of avocado’s die altijd maar een paar dagen preciés goed zijn? Vries de rest in voordat het te laat is om bijvoorbeeld smoothies of bananenbrood mee te maken.

Wat bakken betreft: voor flink wat recepten heb je bijvoorbeeld karnemelk of havermelk nodig. Drink je dat verder niet? Vries het dan ook in een ijsblokjesvorm in en stop de blokjes in een zakje wanneer ze volledig bevroren zijn. De volgende keer dat je karnemelk of havermelk nodig hebt, kun je gewoon een portie uit de vriezer halen. Geldt trouwens voor alle ingrediënten waar je misschien maar een beetje van nodig hebt; eierdooiers, eiwit, wijn, fruitsap, etc.

Geef leftovers een nieuw leven

Ik gooi nooit eten weg. Ten eerste zonde, en ten tweede heb ik een hekel aan koken dus is het ideaal als ik het later gewoon kan opwarmen. Beetje lui wel hè? Stel ik bak een groot stuk vlees, dan haal ik er vaak wel 3 maaltijden uit. Eerst het originele gerecht, dan een herhaling daarvan op een andere dag. De derde dag snij ik het vlees bijvoorbeeld in stukjes, meng ik het met salsa, bonen en kaas en eet ik een alternatieve variant op burrito’s.

Een kip doe ik bijvoorbeeld ook lang mee. Echt eten voor luie mensen in de keuken. Eerste dag: kip, rijst, salade. Tweede dag: broodje kipsalade. Derde dag: roerbakken met kip. Eventueel een vierde dag: kook het karkas in bouillon en maak kippensoep met gnocchi.

Leftovers neem ik ook regelmatig mee naar werk als snack op kantoor of combineer ik met een broodje of soepje voor de lunch.

Plannen voorkomt weggooien

Het meeste eten wat ik weg moet gooien, laat ik in mijn koelkast verpieteren. Zonde! Ik ben dan ook jaloers op mensen die goed bijhouden wat er in de koelkast staat, inclusief datum. Keukengoals wel en dat ga ik ooit nog doen zodat ik kan plannen wat er wanneer gegeten wordt zodat het niet over de datum gaat. Mealplanning helpt sowieso een heleboel om voedselverspilling tegen te gaan. Er zijn zelfs apps die je helpen dit bij te houden.

Maak je groente- en fruitla iedere week leeg voordat je weer boodschappen doet. Grote kans dat je vaak ovenschotel of soep eet die je van deze groenten in elkaar kan flansen … maar da’s lekker simpel én goedkoop.

Ga je binnenkort op vakantie? Doe dan een week voorafgaand aan je vakantie geen boodschappen meer. Eet de koelkast, vriezer en voorraadkast leeg zodat er zo min mogelijk eten weg moet.

One thought on “Geld besparen in de keuken en voedselverspilling voorkomen met deze tips

  1. Wij gooien ook nooit wat weg, je hebt wel fijne tips gegeven! wij eten sowieso elke dag vlees thuis.. maar als ik op mezelf ga, ga ik ook meer vis eten of een keer een dag geen vlees/vis!

Comments are closed.