Een racefiets kopen; tips voor een weloverwogen aanschaf

Ik hou het zelf bij een bezoekje aan de sportschool en een lesje Zumba, maar ik zie steeds meer mensen tegenwoordig op de racefiets springen. Fietsen is hot. Maar, een racefiets kopen is vaak een hele uitgave. Hoe vind je een betaalbare en goede racefiets binnen je budget? Drie tips voor het kopen van een racefiets.

Gastartikel.

 

1.   Weet wat je wilt uitgeven

Bedenk wat je wilt uitgeven voordat je een fietswinkel binnenstapt of op Internet naar koersfietsen op zoek gaat. Hoewel je al snel stuit op racefietsen van duizend euro of meer, kun je ook een kwalitatief goede fiets vinden voor minder. Bedenk vooral of je een fiets wilt van materialen die zelfs geschikt zijn voor in de ruimte, of dat je wat minder hightech ook prima vindt. Daar betaal je immers een prijs voor. Vooraf je maximale prijs bepalen helpt je niet meer uit te geven dan je budget.

2.   Houd rekening met accessoires

Houd bij het bepalen van je budget ook rekening met de nodige accessoires, zoals een helm, schoenen, handschoenen en een fietsbroek. Vergeet ook het onderhoud en reserveonderdelen niet. Denk bijvoorbeeld aan een reservebuis. Veel mensen houden hier geen rekening mee en dan valt je fiets alsnog duurder uit dan je had gehoopt.

3.   Beoordeel je rijstijl

Om te bepalen wat de beste racefiets voor jou is, is het verstandig om jezelf een paar vragen te stellen. Ga je vooral voor snelheid of fiets je graag in stijl met de plaatselijke fietsclub? Heb je een betrouwbare racefiets nodig om snel naar je werk te fietsen of droom je ervan om een wereldreis te maken op de fiets? Dit heeft namelijk invloed op je frame- en materiaalkeuze.

Wil je je records breken? Dan kun je het beste kiezen voor een aerodynamische carbon racefiets die is gemaakt van de lichtste materialen. Zoek je een fiets voor woon-werkverkeer, overweeg dan een fiets met een meer ontspannen en rechtopstaande stuurpositie en een frame van aluminium. Dat is namelijk een stuk goedkoper dan carbon. Voor een wereldreis is een stalen frame en een meer rechtopstaande rijpositie het meest gunstig.

Kijk hier voor meer informatie over verschillende materialen.

Heb jij nog meer budgettips voor het kopen van een racefiets? Deel het hieronder in de reacties!