Een man is geen financieel plan

Als we klein zijn grappen we allemaal dat we een stinkend rijke man gaan zoeken zodat we nooit hoeven te werken en altijd kunnen doen waar we zin in hebben. In praktijk pakt het natuurlijk niet zo uit, en is dat helemaal niet wat we willen. We willen studeren en laten zien dat we ergens goed in zijn. We willen ‘iemand’ worden. Tenminste, zo is het voor mij. Wie weet er nu al dat je je tijdens je studie voor niets in de schulden hebt gewerkt? Dat je er toch niets mee gaat doen en dat alle kennis net zo hard weer je hersenpan uitsijpelt? Wie geeft er toe dat het heerlijk voelt om te teren op de zak van je vriend/man? Not me! Ik wil financieel onafhankelijk zijn en juist voorkomen dat mijn talenten niet benut worden. Mijn blog gaat immers stiekem ook een beetje over baas in eigen portemonnee natuurlijk: betaalbaar leven. Jij bent in control! Hoe haal je het optimale uit het leven zonder iedere keer een stuk maand aan het einde van je geld over te houden … Toen ik met een PR-bureau in gesprek raakte over ‘Kracht on Tour’ greep dat me direct. Daar wil ik graag een blogpost over schrijven dacht ik meteen. Gewoon om je aan het denken te zetten. Want ook jij hebt vorige week vast gelezen dat Gigi Ravelli haar werk (GTST, camping life én haar sieradenlijn) stopt voor haar vent (een miljonair).

Ben jij afhankelijk van een man? Nee? Mooi! Ga je dat ook nooit worden? Dat hoop ik niet. In ieder geval niet qua financiën. Financieel onafhankelijke vrouwen: dat is waar ‘Kracht on Tour‘ voor staat. En die powervrouwen, die steek ik ook graag een hart onder de riem! Wist je dat namelijk meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen niet in haar eigen onderhoud kan voorzien? MEER DAN DE HELFT! Bizar hè? Dat kan ik me niet voorstellen. Maar wat dacht je ervan als je relatie stukloopt, je op jonge leeftijd een kind krijgt, je altijd thuis bent gebleven voor de kids of om een andere reden verwijderd bent geraakt van de arbeidsmarkt en alles wat met financiën te maken heeft? Hoe moet je dan je eigen boontjes doppen als je er alleen voorstaat? Heb je daar weleens over nagedacht? Bespreek jij financiën met je vriend en zou je weten hoe je het allemaal zelf moet regelen?

Minister Jet Bussemaker, je kunt over haar zeggen wat je wil … maar ze doet ook hele goede dingen (de cultuurkaart voor MBO’ers laten we erbuiten ;)). Twee jaar lang bezoekt de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap zes regio’s om afspraken te maken over een betere financiële positie van vrouwen. “Er moet meer aandacht moet komen voor de kracht en de talenten van vrouwen. Meer vrouwen moeten gestimuleerd worden om hun talenten te ontdekken, te benutten en te verzilveren. Want dat betekent dat zij zelfstandiger zijn, meer keuzevrijheid en een sterkere positie in de maatschappij hebben.” HEAR HEAR! Wat een goed initiatief, die evenementen vóór onafhankelijkheid van de vrouw.

Iedereen is welkom bij Kracht on Tour. Of je nu werkt of momenteel jobless bent, jong en oud … iedereen! Een middagje workshops, discussies en inspirerende verhalen om je te stimuleren je eigen talenten te ontwikkelen en niet afhankelijk te zijn (of worden) van een kerel! Daar kan ik alleen maar volmondig ‘JA’ op zeggen. Hoe word je zelfverzekerder, hoe voer je een perfecte sollicitatie en hoe benut je je eigen talenten optimaal? Dat zijn geen vragen waar je zelf zomaar het antwoord op weet waarschijnlijk. Er worden door OCW niet alleen leerzame evenementen georganiseerd. Ook worden vrouwen die een baan zoeken (en er bijvoorbeeld eventjes tussenuit zijn geweest) getraind en gekoppeld aan een eventuele toekomstige werkgever en worden er afspraken gemaakt met bedrijven in de regio (denk aan flexibele werkuren, thuiswerken i.v.m. gezinssituatie, etc.).

Ik vind het een meer dan briljant programma van OCW en ben dan ook heel blij dat er aandacht aan besteed wordt. Denk allemaal eens na hoe zonde het zou zijn om je diploma en ambities over boord te gooien! Hoe zonde het zou zijn als je jezelf niet zou kunnen ontwikkelen of niets met je talenten kon doen. Hoe je opeens zonder inkomen zou kunnen komen te zitten als je afhankelijk bent van een man.

Kom 30 maart naar ‘Kracht on Tour’ in Groningen. De middag staat in het teken van ‘Nieuwe keuzes maken, nieuwe kansen pakken’ en Ellen ten Damme is er ook! Gemaakte keuzes hoeven niet definitief te zijn… Ik ben erbij op 30 maart. En jij? Lees ook eens de inspirerende verhalen van anderen. Ik kon niet meer stoppen! Ook de Facebookpagina is leuk.

Ik ben wel heel nieuwsgierig. Wat is jouw ambitie? Wat wil jij bereiken?

Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

8 thoughts on “Een man is geen financieel plan

 1. Klinkt tof zeg dat programma. Ik ben (altijd al) een soort van ambitieloos geweest eigenlijk. Dat klinkt misschien heel stom, maar ik heb gewoon geen grote droom op carrière gebied en dat hoeft voor mij eerlijk gezegd ook niet. Vorig jaar ben ik gestopt met mijn studie, doordat ik ziek ben, en ik weet zelfs niet eens of ik ooit weer zou willen studeren. 😛

  1. Dina volgens mij ben jij helemaal niet ambitieloos! Je schrijft graag voor je blog en daar wil je toch ook mensen mee bereiken om je verhaal te vertellen? Als je door ziekte uit de running bent snap ik best dan je denkt ‘mwah hoeft voor mij niet allemaal’ 🙂

 2. Wow dat vind ik eerlijk gezegd shocking dat feitje over meer dan de helft van de vrouwen. Pff, ik probeer mijn kinderen goed met geld om te leren gaan en vooral ook mijn dochter ook mee te geven dat ze vooral voor zichzelf moet kunnen zorgen. Ik vind het dan ook zeer storend als er wel eens iemand tegen haar zegt dat ze maar een rijke vent moet zoeken. Idioot gedoe!

 3. waarom ontdek ik jou blog nu pas….
  Ik ga hem gelijk in mijn favoriete zetten..

  Ik heb altijd geroepen dat ik niet afhankelijk wil zijn, probeer vriendinnen daar ook in aan te sporen..
  En dan opeens werd ik ook afhankelijk van een man, 2 jaar lang… Wat heb ik me er ziek onder gevoeld.. Wat ben ik boos geweest op mijzelf dat het me alleen niet lukte..
  Het einde is in zicht, en dat voelt echt als een opluchting straks doe ik het weer helemaal alleen

 4. Nou precies wat Jackie hierboven zegt in haar eerste zin. Wat een ontdekking jou blog haha. Met dit onderwerp zit je echt goed bij de vrouwen haha.

  Ik ga jou zeker in de gaten houden. Advies is altijd welkom namelijk. TOP!

  X

 5. Ik snap je boodschap en ook ik ben voorstander van financiële onafhankelijkheid voor vrouwen maar ik vind het zo wel heel zwart-wit gezegd. Als mijn man meer dan genoeg zou verdienen zou ik maar wat graag in de toekomst een paar jaar thuis willen zijn bij onze (hopelijk toekomstige) kindjes. Ondanks dat ik gestudeerd heb, een mooie baan heb etc. Ik vind dat onafhankelijkheid gaat over je eigen keuzes maken en als het mijn keuze zou zijn om een aantal jaren thuis te blijven en idd afhankelijk te zijn van het salaris van mijn man zie ik dit absoluut niet als een slecht iets of ‘mijn studie aan de wilgen hangen’. Werken kan altijd nog, de kinderen zijn maar 1x klein. En daarnaast is mijn werk niet mijn alles. Mijn gezin is mijn alles.

  Ik vind het heel goed wat OCW doet en ik vind het goed om jonge meiden hierin te stimuleren om sowieso altijd je eigen boontjes te kunnen doppen. Maar er is ook een andere kant en die is ook goed. Als de mensen zich er zelf goed bij voelen! Ik denk dat we mensen moeten stimuleren altijd onafhankelijk te kunnen zijn maar dat beslissingen uiteindelijk de jouwe moeten zijn. Of dat nu een carriere binnen of buitenshuis is :)!

  XX

 6. Ik las de eerste zinnen van deze blog en dacht zo herkenbaar!! ik ben afhankelijk (op dit moment) omdat mijn partner voetbalt en we op dit moment al 2 jaar in Zuid Amerika zitten en ik daar niet kan werken ivm taal barrière en visums etc. ( om even duidelijk te maken mijn vriend behoort niet tot het inkomen van messi niveau 😉 )
  Maar er werden altijd grappen gemaakt rondom mij toen ik net mijn partner had leren kennen van aahhhh voetbal vrouw, golddigger noem maar op. Maar sinds de 2 jaar dat ik in Zuid Amerika woon en niet kan werken merk ik hoe belangrijk het is om voor jezelf wat waard te zijn , om uitdagingen aan te gaan op werk gebied en jezelf te ontwikkelen en laten groeien en ook het gevoel hebben dat je zelf wat inbrengt in de de relatie qua werk of geld verdienen.
  Je wilt echt niet afhankelijk zijn van je partner want om geld vragen of als ware het gevoel hebben dat je toestemming moet vragen voor iets dat je wilt kopen is NIET leuk en dat is al een grote motivatie om zelf geld te verdienen.
  Ik blog nu zelf dan om mezelf bezig te houden maar ik weet beter als nooit tevoren dat ik zodra het kan zelf wil en ga werken en geld ga verdienen , al is het alleen al om het gevoel te hebben dat je ook je deel brengt in de relatie ! ik heb vanaf het begin gezegd in mijn relatie dat als we ergens zijn waar ik kan werken doe ik dat al is het maar 1 keer in de week.

Comments are closed.