Budgettelefoon kopen? Let hierop!

Eerlijk is eerlijk; hoewel ik altijd mijn best doe om verstandig met geld om te gaan, is mijn iPhone een heel ander verhaal. Ik gebruik ‘m dag in dag uit enorm veel, zowel voor werk als privé. Van een iPhone weet ik dat ‘ie me nooit in de steek laat. Oké, behalve die keer dat ik ‘m van de loopband in de sportschool lanceerde. My bad. Ik beken: ik heb een godsvermogen uitgegeven aan mijn iPhone Xs. Moet jij dat ook doen? Niet per se. Samen met Mobiel.nl zet ik en aantal voor- en nadelen van een budgettelefoon op een rijtje.

Camera

Wees er op voorbereid dat je niet de allerbeste camera krijgt. De meeste budgettelefoons missen de geavanceerde camerasensoren die geavanceerde smartphones wel hebben. Dat betekent dat je camera niet zo snel is en waarschijnlijk niet al te best presteert bij weinig licht. Ook kan je een functie zoals optische beeldstabilisatie (waardoor foto’s scherp blijven als je handen trillen) wel vergeten.

Geen paniek; je krijgt waarschijnlijk best een prima camera. Veel goedkopere telefoons hebben hoge-resolutie-sensoren die heldere en scherpe foto’s kunnen maken. En, een goedkope telefoon van nu heeft een betere camera natuurlijk dan telefoons van 3 jaar geleden. Dus zo vreselijk zal het niet zijn.

Geavanceerde functies

Vanzelfsprekend kun je fluiten naar geavanceerde functies zoals het gezichtsherkenningssysteem op de iPhone X of de mooie stylus op Samsung’s Galaxy Note. De processor zal ook wel niet heel rap zijn, dus je telefoon is dan minder geschikt voor spelletjes met zware grafische afbeeldingen of het bewerken van video’s.

Welke budgettelefoon je ook koopt: je smartphone zal altijd snel genoeg zijn voor belangrijke taken zoals bellen, het verzenden van mailtjes, surfen op internet en appen. Als je geen app-aholic met 8 miljoen groepsapps of een gamer bent, is een budgetvariant misschien wel alles wat je nodig hebt.

Scherm

Goedkope telefoons hebben in de meeste gevallen niet de meest levendige schermen. High-end smartphones hebben OLED-schermen; die hebben een betere kleurnauwkeurigheid en  fijner contrast. Wanneer je dat belangrijk vindt, dan is een goedkope(re) telefoon misschien niet waar je blij van wordt.

Je kunt met je scherm prima websites lezen, video’s bekijken en door Instagram scrollen zonder dat je je ergert. De meeste budgettelefoons hebben gewoon een lcd-scherm.

Software

Stel, je kiest voor een goedkopere telefoon omdat ‘ie wat ouder is of simpelweg een cheap ass telefoon: houd dan rekening met software-updates. Software-updates rollen niet functies en beveiligingsverbeteringen uit. Op zijn best krijg je met een goedkope Android-telefoon waarschijnlijk 1 grote software-update en een paar kleine beveiligingsupdates in een tijdspanne van 1,5 jaar. Mocht je nou een oude telefoon hebben gekocht, houd er dan rekening mee dat er op een gegeven moment geen updates meer zullen worden ondersteund door jouw telefoon.

Hoe ik het zie: als je telefoon onmisbaar is voor werk en ontspanning, is het ’t meer dan waard om in te investeren. Maar investeer dan wel in een smartphone waarvan je weet dat hij je zeker niet teleur gaat stellen. Gebruik je een telefoon alleen voor de basisdingen en heb je helemaal niks met de nieuwste technologie? Dan is een goedkope telefoon een prima keuze!