De volgende keer dat je dierbare smarphone op straat duikelt, een duik neemt in de wc-pot of op een andere manier crasht; geen paniek! Er is een grote kans dat ‘ie het anno 2018 overleeft. Doe je voordeel met deze tips en weet wat je moet doen om je telefoon in no time op te lappen of klaar te maken voor een operatie (;)) door een professional.
Barst in je telefoon – wat te doen?
Je telefoon glipt uit je hand, tuimelt richting de grond en landt met keiharde klap op het beton. AU! Van kleine schaafplekken op de behuizing tot een apparaat dat volledig aan gruzelementen is; de resultaten verschillen per telefoon. Controleer altijd eerst de schade door de behuizing te checken en de telefoon te ontgrendelen. Doet ‘ie het nog? Pfieuw!
Schrammetjes
Als je telefoon nog steeds functioneert en hij er met de schrik vanaf is gekomen, heb je natuurlijk geen reparatie nodig. Maar let goed op lekkende vloeistof: bijvoorbeeld uit de batterij of de lijm van het apparaat. Lekt je telefoon, zet ‘m dan direct uit en breng ‘m naar een pro.
Elektronica ligt bloot
Als uw telefoon grote scheuren heeft opgelopen – voldoende om de elektronica bloot te stellen – zet je telefoon dan direct uit. Je telefoon opstarten of blijven gebruiken kan alleen maar meer schade aanrichten. Of de batterij kan schade aan jou aanrichten. Ga op zoek naar een professional en neem contact op met de fabrikant over de juiste reparatie van je smartphone.
Kapot scherm
Een scherm met barsten valt ergens tussen bovenstaande situaties. Als het scherm met barsten nog steeds werkt, plak dan bijvoorbeeld een screenprotector (of een extra dikke) op het scherm of eventueel zelfs een stukje tape. Hierdoor blijven de losse deeltjes van het scherm op hun plek en kun je de telefoon blijven gebruiken. Constateer je verkleuring rondom de schade, dan heb je echt een nieuws scherm nodig.
Hoewel je de beschadigde telefoon op korte termijn kunt blijven gebruiken, moet je het display uiteindelijk waarschijnlijk wel laten repareren of vervangen. Display repareren van Samsung Galaxy S9? Dat kan bijvoorbeeld bij therepairhouse.com. Of, je kan zelf aan de slag als je een beetje handig bent. Doe wel eerst onderzoek; zoek een handleiding voor de vervanging voor jouw specifieke model met stap-voor-stap instructies. En, weet dat je garantie vaak niet meer geldig is als je zelf gaat sleutelen.
Telefoon met waterschade
Wanneer je per ongeluk je telefoon in de nattigheid laat vallen – bijvoorbeeld bij een wc-bezoek of tijdens de afwas – is het belangrijk dat je je smartphone direct uitschakelt. Dep je telefoon droog met een schone doek en laat je device plat drogen. Je telefoon opladen of inschakelen doe je pas wanneer je zeker weet dat al het vocht is opgedroogd. Het is verstandig om je telefoon in ieder geval 48 uur niet aan te raken.
Laat je telefoon zo langzaam en natuurlijk moeilijk drogen. Hoewel het verleidelijk is om de föhn erop te zetten, ‘m even in de magnetron te doen of de stofzuiger erop los te laten: doe het niet! Dit kan je telefoon juist extra beschadigen. Voornamelijk de delicate onderdelen in de telefoon kunnen hier slecht tegen.
Hoe zit het met je telefoon in een zak rijst stoppen? Hoewel sommige mensen succes hebben gehad met deze methode, is de kans groot dat het een toevalstreffer was. Volgs menig deskundige werkt de rijsttruc niet echt. Silicagel en silica kattenbakvulling zijn wél effectieve droogmiddelen – fabrikanten verpakken immers nieuwe elektronica niet voor niets in silica om vocht buiten te houden.
Maar, als je je telefoon 2 dagen hebt laten drogen en hij werkt nog steeds niet, dan is het tij om contact op te nemen met een reparatie-pro of om afscheid te nemen.