Budget make-over met accentmuren: de do’s en don’ts

Accentmuren zijn een leuke manier om een vleugje persoonlijkheid en stijl aan je interieur te geven. Wie houdt er nog meer van een mooie accentmuur? Van eenvoudig en met textuur tot opvallend en hartstikke uniek: een accentmuur kan de look van de hele kamer veranderen. En omdat elk huis uniek is, wil je dat jouw accentmuur dat ook is. Aan de slag met een accentmuur bij jou thuis? Dit zijn de do’s en don’ts.

Eerst even: wat is dat eigenlijk, een accentmuur? Een accentmuur is een binnen- of buitenmuur die een andere kleur, tint, ontwerp of materiaal kan hebben dan de andere muren eromheen. Echt een accent in de kamer dus. De enige regel voor accentmuren is dat ze een muur accentueren. Meer is het niet.

Accentmuur do’s

Houd rekening met de kleuren van andere muren

De meeste accentmuren komen het best tot hun recht als ze grenzen aan een medium of lichte tint. Breng je accentmuur in balans met neutrale kleuren op de andere muren. Denk aan grijs of beige – het is maar net wat het beste past bij jouw accentkleur. Een accentmuur in een volledig witte kamer kan, maar is best lastig om het er mooi uit te laten zijn. Het contrast is al snel te groot waardoor het er kil uit kan zien.

Als je toch kiest voor een accentmuur in een witte kamer, verzacht dan het contrast met medium kleuren om het verschil tussen de muren kleiner te maken.

Kies de juiste muur

Kijk goed naar welke muur je kiest voor je accentmuur. Een muur met ramen kan bijvoorbeeld ook een accentmuur zijn, maar houd er rekening mee dat donkere of felle accentkleuren bij een raam nogal overweldigend kunnen zijn in verband met het lichteffect.

Kijk verder dan effen kleuren

Denk outside the box! Je bent zeker niet beperkt tot een effen kleur. Denk ook eens na over andere manieren om verf te gebruiken. Ga bijvoorbeeld voor strepen of een speciale verfafwerking. Ik heb bijvoorbeeld een groene muur met een metallic afwerking in de keuken. Dat staat heel fris en is dankzij de metallic finish ook nog net even anders dan anders.

Ga ook voor een accentmuur als je van neutrale kleuren houdt

Accentmuren kunnen in een neutrale kleur net zo goed werken als in een felle kleur. Een accentmuur hoeft niet felroze of rood te zijn. In een kamer vol neutrale tinten kan een donkerbruine kamer net zo’n dramatisch effect hebben.

Accentmuur don’ts

Vergeet textuur niet

Bij accentmuren komt meer kijken dan alleen verf. Heb je al eens steen, tegels of betonstuc overwogen voor je accentmuur? Zo voeg je met betonstuc bijvoorbeeld gemakkelijk een industrieel sfeertje toe aan je interieur dankzij de betonlook. Een accentmuur kan je ook creëren door een complete muur met wandrekken met je favoriete woonaccessoires te maken of door er een gallery wall met foto’s en kunstwerken van te maken. Zelfs de muur met stof bekleden kan een hele mooie optie zijn voor een accentmuur.

Ga gedurfde kleuren niet uit de weg

Zolang je de juiste accenten in de kamer hebt die passen bij je nieuwe kleur (zoals kussentjes of kaarsen met die kleur), kun je elke kleur kiezen waar je blij van wordt.

Denk niet alleen aan muren

Er zijn ook andere manieren waarop je een accentmuur kan gebruiken. Heb je al eens gedacht om het plafond een kleurtje te geven? Een kroonlijst helpt de muurkleur te scheiden van het plafond en zorgt voor een stijlvolle uitstraling.

Vergeet behang niet

Behang is ook een mooie en handige keuze voor accentmuren. Kies bijvoorbeeld voor tijdelijk behang (ja, dat bestaat) zodat je voor een designerlook kunt gaan zonder dat je er voor altijd aan vast zit. Er is behang in allerlei designs en in ontelbaar veel kleuren: voor elke stijl wat wils. Zo kan je bijvoorbeeld als huurder je huis op een slimme en goedkope manier wat persoonlijker maken.