De ramen zijn een van de belangrijkste kenmerken van je huis. Zowel qua looks als qua functionaliteit. Ze bepalen voor een deel het uiterlijk van je woning, laten zonlicht en frisse lucht binnen … en als je nieuwere ramen hebt maken ze je huis energiezuiniger. Energie-efficiënte ramen voorkomen dat lucht ontsnapt of juist ongewenst binnenkomt. Zo kan de temperatuur binnenshuis beter worden geregeld. Dat betekent minder hitte in de zomer en een lekker knus en warm huis zonder al te hoge stookkosten in de winter. Heeft je huis oude(re) ramen? Dan valt er qua energiezuinigheid vast nog wat te verbeteren. Samen met ALKU zet ik een paar handige tips op een rij.
Voorkom tocht en ontsnappen van lucht
Een van de goedkoopste dingen die je kunt doen om je ramen energiezuiniger te maken, is zorgen dat er geen lucht meer ontsnapt of ongewenst binnenkomt (tocht). Inspecteer de ramen om vast te stellen of er kieren zijn waar lucht kan ontsnappen. Vaak kan je die gemakkelijk en goedkoop dichtmaken met kit. Met tochtstrips kan je kieren in veel gevallen ook heel makkelijk afdichten.
Installeer voorzetramen
Een voorzetraam is een volledig functioneel raam dat je installeert in de bestaande vensterbank en sierlijst. Met een voorzetraam creëer je in wezen een raam met dubbele beglazing waardoor er minder lucht ontsnapt. Voorzetramen zijn een geweldige optie als je niets af wilt doen aan de charme van je oudere woning door het oorspronkelijke binnen- en buitenkozijn te houden.
Kozijnen vernieuwen of repareren
Vooral houten kozijnen zijn gevoelig voor rot en schade na verloop van tijd, waardoor het belangrijk is dat je jouw kozijnen regelmatig inspecteert op tekenen van slijtage. Een oud raamkozijn kan leiden tot tocht, waardoor de energierekening veel hoger uitvalt. Dus als je houten kozijnen niet meer in opperbeste staat zijn, loont het de moeite om deze snel te repareren of vervangen.
Houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen heeft veel voordelen. Kunststof kozijnen gaan een leven lang mee en zijn onderhoudsarm. En dankzij de hoge isolatiewaarde bespaar je ook nog eens op energie. Zo verdient deze investering zich altijd terug.
Houd tocht en zonlicht tegen met raambekleding
Of je nu de voorkeur geeft aan jaloezieën, gordijnen of andere raambekleding in huis, één ding is zeker: ze kunnen allemaal de energie-efficiëntie van je ramen verbeteren. De combinatie van gordijnen en jaloezieën of rolgordijnen voorkomt maximaal warmteverlies in de winter en bescherming tegen de zon in de zomer. Bovendien kun je juist de raambekleding openen om zonlicht binnen te laten voor wat extra warmte als het koud is en sluiten als het zonnetje te warm is.
Budgetproof leestip: “Met deze tip van interieurdesigners ziet je raambekleding er veel duurder uit dan hij is.”
Hang luiken op
Met buitenluiken houd je warme lucht ook beter binnen of de zon buiten. Ze vereisen bovendien geen ruimte aan de binnenkant van je huis. Belangrijk is dat je luiken wel goed laat opmeten en installeren, zodat ze goed passen en optimaal hun werk doen. Buitenluiken zijn vooral erg geliefd in warmere klimaten. In ons relatief koudere klimaat is een rolluik een prima alternatief. Kies een variant die je van binnenuit met de afstandsbediening kan bedienen bij hevige wind, kou of een hete dag met veel zon.
Laat een energiescan uitvoeren
Het opsporen van de energie-inefficiëntie van je huis kan soms als een wilde gok voelen als je niet weet waar je moet beginnen. Laat daarom eens een energiescan uitvoeren om te zien of je ramen en andere delen van je huis energiezuiniger kunnen om energie (en geld) te besparen. Of vraag advies bij het energieloket van je gemeente. Bijna alle Nederlandse gemeenten hebben zo’n loket waar je terecht kunt met vragen over energiebesparing en het energiezuiniger maken van je woning. Bij sommige gemeenten kan je zelfs een energiecoach bij jou thuis uitnodigen voor advies. Een energieloket bij jou in de buurt vind je via Verbeterjehuis.nl.
Tip! Omdat energiebesparende verbouwingen vaak geld kosten, is het fijn om te weten dat hier subsidies of voordelige leningen voor zijn. Check via de Energiesubsidiewijzer of je subsidie of een lening kunt krijgen voor het verbeteren van je huis.