Besparen op je vaste lasten? Creëer financieel inzicht

Als je geen idee hebt hoeveel geld er elke maand binnenkomt, is het heel erg lastig om te weten hoe je er financieel voor staat. En als je wil besparen op je vaste lasten, is het ook belangrijk dat je weet hoeveel geld er elke maand uitgaat én waar je dat geld dan elke maand aan uitgeeft. Hoe je zorgt voor inzicht in jouw financiën, lees je hieronder. 

1.    Duik in je financiën

Voor je aan de slag kan met het creëren van financieel inzicht, moet je ervoor zorgen dat je je financiële administratie erbij pakt. Als je in loondienst werkt, betekent dat je je loonstrookjes van het afgelopen halfjaar erbij pakt. Werk je als freelancer? Dan moet je uitzoeken hoeveel geld je jezelf als salaris hebt uitbetaald de afgelopen zes maanden. 

Betaal je alles met je pinpas? Mooi, dan hoef je alleen maar in te loggen bij je bank om te zien hoeveel geld je uitgegeven hebt. Betaal je nog af en toe met cash geld? Kijk dan of je nog bijvoorbeeld bonnetjes hebt of nog weet hoeveel cash geld je gepind hebt voor een specifieke maand. 

2.    Maak een overzicht van al je inkomsten

Nu je je administratie erbij gepakt hebt, is het goed om uit te zoeken hoeveel geld je de afgelopen zes maanden gemiddeld verdiend hebt. Heb je een vast salaris? Dan is het relatief makkelijk. Als je een onregelmatig salaris hebt en/of elke maand een ander bedrag aan jezelf als salaris uitkeert omdat je freelancer bent, kost het wat meer tijd. 

Krijg je daarnaast elke maand of elk kwartaal bepaalde toeslagen, heb je een side hustle of komt er via een andere weg geld binnen? Ook dit zijn inkomsten. Tel alle inkomsten die je het afgelopen halfjaar ontvangen hebt bij elkaar op en deel het door zes maanden om te weten hoeveel geld er gemiddeld per maand binnenkomt.

3.    Check al je uitgaven

De volgende stap om financieel inzicht te creëren is het checken van al je uitgaven. Als je alles met je pinpas betaalt is het relatief makkelijk: je logt in bij je bank en kijkt vervolgens wat je de afgelopen zes maanden aan kosten hebt gemaakt. 

Het is handig om alle kosten te categoriseren. Denk daarbij aan: huur/hypotheek, auto, verzekeringen, abonnementen, boodschappen, gas, water en licht, vakantie, uitjes, kleding en ga zo maar door. 

Het voordeel hiervan is dat je vervolgens per maand kan zien hoeveel geld je aan een bepaalde categorie uitgegeven hebt. Dit financiële inzicht kan je vervolgens helpen om geld te besparen. 

Waarom is het slim om je inkomsten en uitgaven van zes maanden te checken? Je kan toevallig een maand hebben waarin je een financiële meevaller had of juist te maken hebben met een financiële tegenvaller, waardoor je die ene maand heel veel geld verdiend hebt en die andere maand relatief hoge kosten hebt gemaakt. Door te kijken naar de afgelopen zes maanden, krijg je een zo eerlijk mogelijk beeld van jouw financiële situatie. 

4.    Kijk kritisch naar je uitgaven

Schouderklopje aan jezelf: je hebt nu alle uitgaven onder elkaar gezet. Wat valt je op? Klopt het een beetje met je verwachtingen of had je niet in de gaten dat je stiekem toch best veel geld uitgeeft aan de wekelijkse boodschappen of dat je horeca elke maand goed sponsort? 

Dit financieel inzicht helpt je om te besparen. Misschien kom je er wel achter dat je bepaalde abonnementen hebt waar je geen gebruik (meer) van maakt, maar wel elke maand voor betaalt. Of dat je meer geld uitgeeft aan een bepaalde categorie zonder dat je er erg in had. 

5.    Maak een bespaarplan

Als je weet waar je op kan (en wil) besparen, is het slim om een bespaarplan te maken. Dit klinkt ingewikkelder dan dat het is. Kijk welke abonnementen overbodig zijn, zoek uit of je voor minder geld je weekboodschappen kan doen of misschien is het tijd om te kijken of je al die verzekeringen wel nodig hebt en of het niet goedkoper kan. Dit geldt ook voor je energiecontract en televisie- en internetabonnement.

Wil je grip krijgen (en vooral houden) op jouw financiën? Zorg dat je dan twee keer per maand kort een momentje inplant om jouw financiën bij te werken. Dit kan in een kasboekje, spreadsheet of op een andere manier die jij prettig vindt. Dit helpt je om financieel inzicht te behouden en geld te besparen omdat je direct ziet als je ergens te veel of onnodig geld aan uitgeeft.