Word een koffiegoeroe met deze eenvoudige stappen voor het beste bakkie pleur, gewoon thuis gemaakt. We hebben de beste tips van barista’s en koffie-experts verzameld om thuis koffie te zetten. Misschien inspireren ze je om zelf je bonen te malen of word je verrast door de ultieme tip om je koffie langer warm te houden. Hoe dan ook, dit zijn onmisbare tips voor alle koffiefans.
1. Koop goede bonen
Koffieliefhebbers kunnen net als wijndrinkers echte snobs zijn, maar net als bij wijn zijn er verbazend veel koffiesmaken. Er zijn twee belangrijke bonensoorten op de markt – Arabica en Robusta. Arabica-bonen hebben een breder scala aan smaken en worden over het algemeen beschouwd als de betere koffieboon. Maar wat zijn nou eigenlijk de beste bonen? Lees meer over de beste koffiebonen.
Ga in ieder geval altijd op zoek naar 100% zuivere Arabica-bonen. De goedkope alternatieven kunnen Robusta-bonen bevatten, die bekendstaan om hun hogere cafeïnegehalte maar ook om de hardere smaken.
Koop je liever bonen in de supermarkt? Dat kan! Sommige supermarkten hebben best wat keus in goede bonen die niet overgeroosterd zijn. Kijk dan altijd naar de ‘gebrand op’ datum, niet naar de ‘houdbaar tot’ datum. Hoewel het controleren van de data geen garantie is voor kwaliteit, weet je zo wel of je bonen vers zijn. Worden bonen ouder, dan verliezen ze veel gassen. Die gassen zorgen juist voor de rijke smaak wanneer je koffiezet.
Tip! Wist je dat koffie branden ook heel goed werkt tegen wespen, vliegen en muggen? Steek dan niet je favoriete koffie in de brand, maar gebruik in dat geval gewoon goedkope supermarktkoffie.
2. Maal je eigen koffiebonen
Natuurlijk is het makkelijker om voorgemalen koffie te kopen, maar de extra moeite van je eigen bonen malen is het echt waard. Door je koffie vlak voor gebruik te malen, krijg je de beste smaken. Voorgemalen koffie wordt snel muf en verliest heel snel complexiteit en aroma. Maal daarom nooit al je koffiebonen in één keer. Houd je koffie thuis zo vers mogelijk door alleen de hoeveelheid koffiebonen te malen die je van plan bent te gebruiken.
3. Bewaar je koffie niet in de koelkast
Koffie in de koelkast bewaren is een big no-no. In tegenstelling tot wat veel mensen vaak denken, houdt het je koffie niet langer vers en kan het zelfs de kwaliteit van de smaak aantasten. De koffie kan vocht uit je koelkast absorberen en zelfs de geur van etenswaren die erin staan. Het is het beste om koffie op een koele, droge plek te bewaren, weg van licht, zoals in een kast. Nog beter: in een bewaarbus waar geen zonlicht bijkomt.
4. Schuim je melk op
Een heel eenvoudige manier om je koffietjes thuis lekkerder te maken is je melk opschuimen. Voor koffie op barista-niveau is een melkopschuimer een echte must. Die heb je in allerlei verschillende soorten en prijscategorieën. Geen budget voor een luxe exemplaar dat de melk tegelijkertijd verwarmt? Koop dan zo’n kleine hand-melkopschuimer en verwarm de melk op het fornuis. Voor een tientje breng jij je koffies naar een hoger niveau.
5. Verwarm je kopje vooraf
Thuis lekker rustig opstarten met een koffietje? Dan kan het zijn dat je er zo rustig aan nipt, dat je koffie koud wordt. Wat je kan doen om je koffie langer warm te houden is het koffiekopje vooraf verwarmen. Bijvoorbeeld op de warmhoudplaat van je koffiezetapparaat of door het kopje eerst te vullen met kokend water. Giet het water eruit vlak voordat je de hete koffie erin schenkt. Dit zorgt ervoor dat de warmte langzamer uit de koffie trekt, waardoor je koffie langer heet blijft.
6. Zorg dat de temperatuur precies goed is
Wist je dat koffiezetten met te heet water zorgt voor een bittere smaak? De beste temperatuur om koffie te zetten ligt tussen de 90°C en 96°C, of ongeveer 45 seconden nadat het water heeft gekookt. Gelukkig regelen de meeste goede koffiezetapparaten dit automatisch. Als de koffie eenmaal gezet is, verwacht dan niet dat hij zijn beste aroma’s lang behoudt. Opwarmen, koken of lang bewaren op een warmhoudplaatje maakt zelfs de beste koffie bitter.
7. Houd je apparatuur schoon
Koffiebonen bevatten olie. Als je je koffiepot niet goed schoonmaakt, dan blijft die olie achter. Wanneer je dan een nieuw kopje zet, zal de olie de smaak op den duur beïnvloeden. Maak je apparatuur zoals je koffiemolen en koffiezetapparaat daarom regelmatig schoon om eventuele olieaanslag te verwijderen. Doe je dat niet, dan is de kans aanwezig dat je koffie smaakt alsof hij is verbrandt, door alle olie die is achtergebleven.
Kan je niet wachten om thuis aan de slag te gaan met goede koffie? Lees dan ook onze bespaartips voor koffieliefhebbers. Ben je meer het type dat alleen koffietjes buiten de deur drinkt? Ontdek 3x leuke koffie-hotspots in Maastricht.