7 dingen die je helpen de perfecte vloer voor je huis uit te kiezen

Het kiezen van de juiste vloer voor je huis kan een enorme impact hebben op de sfeer ervan. Een vloer kiezen is ook iets dat je de eerste keer goed moet doen, aangezien je wel een tijdje met je beslissing moet leven. Om je te helpen de perfecte vloer voor je woning uit te kiezen, hebben we een paar dingen voor je op een rijtje gezet om in je achterhoofd te houden. Neem de onderstaande 7 punten mee wanneer je een vloer voor je woning uitkiest en je voorkomt gemakkelijk een miskoop.

1. Ruimte

Het eerste dat je moet overwegen, is de kamer waar de vloer gelegd wordt. De grootte en vorm kunnen een belangrijke rol spelen bij het maken van de juiste keuze, net als de manier waarop de kamer verlicht wordt. Vloeren werken in dit opzicht vrijwel hetzelfde als de muurbekleding bijvoorbeeld. Lichte kleuren zorgen ervoor dat kleine kamers ruimer aanvoelen, terwijl donkere accenten juist extra warmte kunnen brengen.

Het is een goed idee om een paar stukjes van de vloeren die je mooi vindt mee naar huis te nemen en neer te leggen in de kamer waar je die vloer wilt leggen. Als je ze op hun uiteindelijke plaats ziet, krijg je een beter idee bij hoe het type vloer en de kleur echt staat. Het geeft je ook de kans om te zien hoe je nieuwe vloer er op verschillende momenten van de dag uit zal zien.

2. Stijl

Het kan gemakkelijk zijn om je te laten meeslepen in een showroom of tijdens je online zoektocht. Maar wat je vaak niet moet vergeten, is dat je vloer moet passen bij je woning en eventueel bij de meubels die je al hebt. Doe je dat niet, dan kan het gepaard gaan met een kostbaar tripje naar de meubelboulevard.

3. Praktisch

Een andere belangrijke overweging is: hoe praktisch is de vloer en past hij goed bij jouw levensstijl? Denk na hoe de vloer gebruikt wordt en of er veel mensen zullen lopen. In de keuken zal je bijvoorbeeld regelmatig knoeien, dus dan is een vloer die je makkelijk kan schoonmaken een fijne optie. De badkamer moet juist weer een vloer hebben die tegen vocht kan. Zo is er voor elke ruimte een vloer die het beste bij de omstandigheden past. Vergeet daar geen rekening mee te houden


4. Type

Nu je hebt nagedacht over de stijl, ruimte en hoe praktisch de vloer is, is het tijd om verschillende opties te bekijken. Er is tegenwoordig een overvloed aan keuze, maar de meeste mensen maken een keuze uit (pvc) tegels, vinyl, hout en tapijt. Welk type vloer je kiest wordt beinvloedt door punt 1 t/m 3, maar natuurlijk ook je persoonlijke smaak. Heb je een type gekozen? Dan is het tijd om over de variant na te denken. Wordt het hout? Ga je dan voor een massief houten vloer, hardhouten vloer, ouderwetse planken of misschien vinyl met imitatiehout-effect? En vergeet niet na te denken over de vorm. Ga je voor standaard planken of wil je juist een luxe brede variant? Er zijn nog best wat keuze die je moet maken voordat de vloer er eenmaal ligt.

5. Budget

Zoals met alles in het leven, heb je de keuze uit relatief goedkoop en overweldigend duur. Stel een budget en houd je eraan door een keuze te maken binnen je mogelijkheden. Het marketingmateriaal en het vriendelijke showroompersoneel is er om je te verleiden een dure aankoop te doen, maar vraag ze mee te kijken naar een variant binnen jouw budget.

6. Professionele installatie of doe-het-zelf?

Een vloer leggen is een klus waar je flink wat geld op kunt besparen als je het besluit zelf te doen. Een goed idee als je een doorgewinterde doe-het-zelver bent, maar waarschijnlijk niet het beste idee als je niet exact weet wat je doet. Of je de vloer zelf kunt leggen is ook een beetje afhankelijk van welke vloer je kiest. Zo is een laminaatvloer ook door niet-professionals nog prima te doen. Je hebt wel bepaalde tools nodig (zoals een verstekbak), dus tel de kosten daarvan op bij de berekening of je het zelf doet of uitbesteedt. Vergeet geen rekening te houden met jouw eigen kostbare tijd en de mogelijkheid dat het een hoofdpijndossier wordt. Kies je voor professionele installatie? Dan kan je ook besparen door bijvoorbeeld iemand in te huren via Werkspot in plaats van via de vloerenboer.

7. Onderhoud

Het laatste punt op onze lijst is onderhoud. Ben je bereid om je vloer veel aandacht en liefde te geven of beschouw je het onderhoud van de vloer als een vervelend klusje? Goed in gedachten te houden, aangezien het type vloer van grote invloed is op de hoeveelheid werk die het je kost.

Vinyl, pvc tegels en laminaatvloeren vergen zeer weinig onderhoud. Af en toe even een dweilbeurt is genoeg om ze als nieuw te houden. Houten vloeren daarentegen kunnen flink wat tijd kosten om mooi te houden. Houten vloeren zijn echt prachtig, maar ze kunnen ook heel snel armoedige worden als je ze niet goed onderhoudt. Het kan helpen om vloerkleden te gebruiken in kamers waar veel mensen over de vloer komen, maar dat is toch eigenlijk heel zonde?