5x makkelijke manieren om goede vs. slechte kwaliteit schoenen te herkennen

Dat je graag een goede deal scoort, betekent natuurlijk niet dat je genoegen neemt met slechte kwaliteit. Dat geldt voor mij in ieder geval. Wanneer ik schoenen koop, shop ik tegenwoordig exemplaren waarvan ik weet dat ze goed passen én meer dan één seizoen meegaan. Maar hoe weet je of een paar stappers een tijd meegaat? Er zijn verschillende dingen die je kunt checken om ervoor te zorgen dat je waar voor je geldt krijgt. Ik zet ze in samenwerking met Bent Merkschoenen voor je op een rij.

Kijk naar de details

Een schoen ziet er van een afstandje misschien goed uit, maar van dichtbij zie je pas echt hoeveel aandacht er aan de details is besteed. Je kunt schoenen van lage(re) kwaliteit meestal herkennen aan het volgende:

  • Ritsen die niet soepel open en dicht gaan
  • Informatie over het land van herkomst is moeilijk te vinden
  • Versieringen komen gemakkelijk los en je ziet veel losse draadjes
  • De hakken hebben van die dopjes die snel kapotgaan
  • Veters zijn dun of moeilijk te verstellen

Bestel je schoenen online? Probeer dan in te zoomen op foto’s. Is dat niet mogelijk? Lees de klantrecensies om een beter beeld te krijgen van de kwaliteit van de schoen.

Hoe klinkt de schoen als je loopt?

Schoenen van slechte kwaliteit maken vaak veel lawaai. Blijf bijvoorbeeld weg van (slee)hakken die hol klinken, omdat dit vaak betekent dat er niet veel ondersteuning is. Niet zo’n fijn idee wanneer je er steeds met je volle lichaamsgewicht op leunt. Houd je oren ook gespitst voor andere gekke geluidjes die je schoenen maken die kunnen duiden op slecht materiaal of onderdelen van de schoen die niet goed vastzitten. Je nieuwe witte sneakers moeten niet alleen mooi zijn en comfortabel zitten, maar bij voorkeur ook geruisloos lopen.

Controleer de binnenzool

Koop je schoenen die je veel en vaak wil dragen? Check dan altijd de binnenzool. Heeft de zool bijvoorbeeld ingebouwde ondersteuning voor de voetboog? Als dit niet het geval is, kun je in het beste geval pijnlijke voeten krijgen en in het slechtste geval echt voetproblemen. Je denkt misschien dat demping en ondersteuning alleen belangrijk zijn voor sportschoenen, maar ze zijn ook essentieel voor alledaags schoeisel.

Snuffel even aan je nieuwe schoenen

Dit lijkt misschien heel vreemd advies, maar je kunt veel leren van hoe je schoenen ruiken. Slecht gemaakte schoenen hebben de neiging om een overdreven chemische geur te hebben, terwijl paren gemaakt van hoogwaardige materialen – zoals van het merk Tamaris – vaak ruiken naar leer, hout of schoenpoets.

Hoe is de schoen gemaakt?

Wanneer je online shopt, kan je de schoen niet passen of er aan ruiken voordat je ‘m in je winkelmandje klikt. Heb je een paar gevonden waar je hart sneller van gaat kloppen? Zoek dan of je meer kan vinden over het productieproces, zo kan je ook beter bepalen of de schoen van goede kwaliteit is. 

Er zijn grofweg twee manieren waarop schoenen worden gemaakt; gestikt en gelijmd. Hoge kwaliteit schoenen zijn bijna altijd gestikt. Dit houdt in dat het bovenwerk en de buitenzool met draad aan elkaar is gestikt. Gestikte schoenen kunnen na verloop van tijd worden gerepareerd als dat nodig is. Dit betekent dat de buitenzool gemakkelijk vervangen kan worden wanneer deze versleten is of dat je – indien nodig – kleine reparaties aan de schoenen kunt uitvoeren. Goedkopere schoenen worden vaak gelijmd, wat ervoor kan zorgen dat de schoen minder lang meegaat.

Prijs

Prijs zou nooit de enige bepalende factor mogen zijn bij het beoordelen of een schoen van hoge kwaliteit is. Gebruik in plaats daarvan de prijs om je een idee te geven van waar de schoen op de kwaliteitsschaal terechtkomt.

Hoogwaardige materialen en vakmanschap kosten nou eenmaal geld. Als een schoen €30 kost, kun je er zeker van zijn dat er concessies gedaan zijn op kwaliteit. Dat betekent niet hoe duurder de schoen, hoe beter de kwaliteit. Vaak betaal je ook voor het merk.

Houd in je achterhoofd: er is ook een verschil tussen een schoen van hoge kwaliteit die in de uitverkoop €50 kost en een schoen die het hele jaar door €50 kost.

Kortom: besteed aandacht aan het materiaal, de constructie en de productie voordat je een paar schoenen koopt. Met deze simpele tips kan je in de meeste gevallen slechte van goede kwaliteit schoenen onderscheiden. Zo geniet je langer van je aankoop. Lekker budgetproof!