Ik zou mezelf geen big spender willen noemen, want ik ga heel budgetproof door het leven. Maar ook ík heb periodes dat ik m’n (kas)boekje ver te buiten ga en iets te makkelijk een groot bedrag afreken. Bij voorkeur met m’n ogen dicht. Vooral als het op kleding, schoenen en accessoires aankomt.
Daarom ben ik m’n leven aan het beteren. Ik sla m’n outfits op in een app (ik gebruik de apps Cladwell en Stylebook) waardoor ik beter zich heb op wat wel en niet werkt in m’n garderobe, én ik heb inmiddels al bijna 2 maanden niets nieuws gekocht. (Oké, dat tweedehands paar Nikes via Vinted dat niet paste daargelaten). Waarom ik dit doe? Niet per se om geld te besparen, maar om er zeker van te zijn dat ik het optimale haal uit elke aankoop. Ik doe een experiment: ik mag van mezelf best wat meer uitgeven aan minder kleding die uiteindelijk langer meegaat en vaker gedragen wordt. Een aantal redenen op een rij waarom je best wat meer mag uitgeven aan minder kleding:
Het gaat langer mee
Het is geen geheim dat hoe beter items worden gemaakt, hoe langer ze meegaan. Grote kans dat je die Reset jas seizoen na seizoen draagt en een goedkope jas misschien niet meer zo mooi is na één seizoen.
Hoe vaak heb je een kledingstuk gekocht omdat het goedkoop was om het een paar keer te dragen voordat het gehavend uit de was kwam of z’n vorm verloor? Been there, done that. Kwaliteitskleding, hoewel duurder, wordt vaak (niet altijd) beter gemaakt. Van de duurdere stoffen die langer meegaan tot het stiksel: alles is ontworpen om lang(er) mee te gaan. Vaak ook in kleinere batches, zodat er meer tijd wordt besteed aan elk afzonderlijk stuk.
Je hebt vast gehoord van ‘cost per wear’: wat een item je uiteindelijk kost voor één keer dragen. De app Lookbook rekent dat voor mij uit. Meestal wanneer je de ‘cost per wear’ uitrekent, winnen de duurdere items het van de goedkopere. Niet alleen omdat ze langer mooi blijven, maar ook omdat ze vaak minder trendgevoelig zijn. Zo gaat een mooie blouse of trui van het Italiaanse merk Kocca waarschijnlijk langer mee dan ‘een Primarkje’.
Je leert beter te mixen en matchen
Als je meer geld uitgeeft aan slechts een paar kwaliteitsstukken, zul je meer moeten mixen en matchen om steeds weer tot nieuwe looks te komen. Omdat je niet snel even nog iets erbij koopt, leer je creatief te zijn met wat je hebt. Investeer je in echte klassiekers zoals een wollen trui, trenchcoat, goed paar jeans, etc., dan wordt het samenstellen van outfits ook een stuk makkelijker. Veel past dan mooi bij elkaar. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat die klassiekers uit de mode raken.
Je haalt er het optimale uit
Naast dat je meer zult experimenteren met je garderobe door te mixen en matchen, zul je een duur item meestal vaker dragen dan een goedkoop item. In plaats van voor elke gelegenheid een nieuwe jurk te kopen van een paar tientjes, zou je een showstopper van een jurk kunnen aanschaffen die niet alleen goed past en er geweldig uitziet, maar ook geschikt is voor elk moment.
Dit bespaart je niet alleen een hoop tijd, maar je weet ook dat er altijd een fantastische outfit in je kast hangt voor een bijzondere gelegenheid. Zo heb je nooit ‘niks om aan te doen’.
Een basisgarderobe is natuurlijk de sleutel tot altijd picobello voor de dag komen. Als je weleens een blik hebt geworpen op de garderobes van modellen, zie je dat deze voor een groot deel bestaan uit eenvoudige, maar tijdloze kwaliteitsstukken. Deze klassiekers zijn comfortabel, gemakkelijk te combineren en gaan lang mee. Wat wil je nog meer van je garderobe?
Het zit beter
Laten we het even over stoffen hebben. Behalve dat ze langer meegaan, is het je vast opgevallen dat duurdere stoffen vaak veel comfortabeler aanvoelen. In tegenstelling tot natuurlijke vezels, ademen de synthetische stoffen waarvan goedkope kleding vaak is gemaakt niet zo goed. Ze houden je minder snel warm of koel, waardoor je je mogelijk minder goed voelt in je kleding.
Heb je ooit een trui van kasjmier gehad? Ik breid mijn collectie langzaamaan uit, want: duur. Maar stiekem wil ik nooit meer anders.
Daarbij is de pasvorm van duurdere kleding vaak wat beter: van het patroon tot de stiksels, alles is in de puntjes op elkaar afgestemd. Dat zorgt ervoor dat je ook met meer vertrouwen met die pinpas swiped.
Minder impulsaankopen
Wanneer je items van €20 koopt, is een impulsaankoop zo gedaan. Vaak koop je dan ook meer en resulteert dit in ‘kopen om het kopen’. Spreek je met jezelf af dat je alleen nog maar kleding koopt van goede kwaliteit of duurzaam gemaakt? Dan hangt daar een prijskaartje aan en zullen impulsaankopen veel minder snel voorkomen.
Je geeft meer uit dan je gewend bent en doet daardoor goed onderzoek van tevoren om er zeker van te zijn dat je waar voor je geld krijgt. Het is ook minder waarschijnlijk dat je items koopt die je niet nodig hebt. Want dat kun je met een hogere prijs echt niet meer zo goed rechtvaardigen.
Grote kans dat je later minder uitgeeft
Als je kleding langer meegaat, erom smeekt om voor verschillende gelegenheden te worden gedragen en over het algemeen comfortabeler is, zul je niet de behoefte voelen om je garderobe constant aan te vullen met nieuwe spullen. En dat betekent dat je met een fijne basisgarderobe minder uitgeeft.
Ook ik vind het soms best lastig om een flink bedrag neer te leggen voor een kledingstuk. Hoewel je geld niet over de balk moet smijten en geen aankopen moet doen die (ver) buiten je budget vallen, denk ik dat je wel gelukkiger wordt van investeren in een fantastisch item. Als je naar de ‘cost per wear’ kijkt, ben je waarschijnlijk nog goedkoper uit ook.