5 betaalbare tips voor veilig wonen

Het zal je maar overkomen. Je loopt over de gang van je appartement en je ziet ineens iemand lopen met een iMac-doos die wel verdacht veel lijkt op de Apple-doos waar je gisteren je computer in terug stopte toen je de eetkamertafel leeg wilde maken omdat je eters kreeg. Inbrekers! Het overkwam iemand die ik ken laatst en hij betrapte ze ook nog op heterdaad. Er ging een heel avontuur aan achteraf inclusief pepperspray en politieachtervolgingen, maar als ik dat allemaal ga vertellen dan wordt dit wel een hele lange blogpost. Het zette me aan het denken. Je denkt dat het jou toch niet overkomt, maar je zal eens net pech hebben. Heb jij eigenlijk wel een veilig huis? Vandaag 5 betaalbare tips voor veilig wonen. Niemand mag natuurlijk zomaar aan de haal gaan met je laptop, Mulberry tas of de Swarovski-ketting die je van je vriendje kreeg voor jullie jubileum.

 1. Zorg dat je huis er bewoonbaar uitziet. Vooral als je op vakantie gaat. Inbrekers en onuitgenodigde gasten slaan hun slag vaak als ze weten dat je weg bent. Zeg daarom nooit op Facebook dat je weg bent en wanneer je weg bent. En zorg dat je huis er bewoonbaar uitziet. Dus ook al ben je nog zo’n opruim-freak: laat wat kopjes slingeren, gooi een tijdschrift open op de tafel en zorgt dat je van buiten niet kunt zien dat je niet thuis bent. Een auto voor de deur kan er uitzien alsof er iemand thuis is, maar een ongebruikte auto voor de deur kan op den duur ook juist opvallen. Veel mensen hebben een schakelklok die ervoor zorgt dat er op vaste tijden lichten aangaan in huis. En weet je wat? Zo’n schakelklok heb je al vanaf €7,99,-.
 2. Ik had het nooit verwacht, maar een alarmsysteem hoeft dus helemaal niet duur te zijn. Vanaf €150,- heb je al een compleet systeem. Je kunt ervoor kiezen om ‘m aan te laten sluiten op een centrale (zodat er ook daadwerkelijk iemand komt als het alarm afgaat) maar ook alleen kiezen voor een akelig geluid (en een melding naar je telefoon) om inbrekers af te schrikken. 80% van de gelegenheidsinbrekers pakken hun biezen bij een alarmsysteem. In ieder geval worden de buren wakker die zeker zullen gaan kijken. Vind je zo’n alarminstallatie een beetje te enthousiast? Dan zou je wel even moeten kijken of je niet van die sloten hebt waarbij je gewoon de kern eruit kunt jassen om binnen te komen. Dat heb je dit jaar vast op het nieuws gezien…
 3. Wist je dat je met goede huisbeveiliging ook nog eens korting krijgt op je inboedelverzekering bij veel verzekeraars? Yup. Als er minder kans is dat er iets gestolen wordt, wil zelfs de verzekering je wel tegemoet komen. Hoeveel je bespaart is afhankelijk van de verzekeraar.
 4. Een veilig huis is niet alleen beveiligd tegen inbraak. Maar ook jijzelf moet er veilig kunnen wonen! Heb je brand-/rookmelders hangen? Ik woon hier al meer dan 6 maanden maar heb ze nog steeds niet opgehangen. Heel erg slecht. Dit is ook een memo voor mezelf: je woont niet veilig! Koop ze gewoon, ze kosten maar €5,-. Lelijk zijn ze hè, die melders? Ja, dat vind ik ook. Maar er zijn ook bijzonder leuke design-brandmelders in de vorm van een vogel of een vlinder bijvoorbeeld. Cute! Die vogel heb ik altijd al willen hebben. Denk als je dan toch bezig bent ook eens aan een koolstofmonoxidemelder. Niemand wil zomaar inslapen en nooit meer wakker worden.
 5. Gebruik je verstand. Het is gratis. Ja, ik ga je serieus de allerdomste tips ooit geven, maar omdat ze zo belachelijk zijn onthoud je ze beter én het gebeurd vaker dan je denkt! Trek de deur achter je dicht, laat de sleutels niet in het slot zitten, sluit je ramen en laat geen ladders of trapjes om je huis staan. Als ze dan toch zo nodig bij je moeten inbreken mag je ze het wel een beetje lastig maken.

Natuurlijk zijn er nog tal van andere dingen die je kunt doen om veilig te wonen … maar dit zijn een aantal basistips die ik je toch even wilde meegeven. Het voelt écht heel erg verrot als iemand aan je spullen zit en ze van je steelt. Oók als je niet zo materialistisch bent. Geloof mij maar. Heb jij maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat je huis veilig is?

Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

6 thoughts on “5 betaalbare tips voor veilig wonen

 1. Wat naar dat er is ingebroken bij vrienden van je. Het is vorig jaar ook bij twee vriendinnen van mij gebeurd. In onze hele wijk wordt erg veel ingebroken, dus we hadden een poosje “buurt-beveiligers”.
  Rookmelders hebben wij wel in huis. Een keer waren de batterijen bijna leeg, dus dat ding begon te loeien. Midden in de nacht. Mijn vriend was niet thuis en we hadden erg hoge plafonds, dus ik kon er niet bij. Maaaaar… Ik weet nu wel dat ze werken (ook als je diep in slaap bent).

 2. haha bij ons ging laatst ook een van de brandmelders af op de gang (we hebben een appartement dus gang ligt aan slaapkamer en woonkamer). Dan sta je daar midden in de nacht om 3 uur je vriend uit bed te dirigeren om t ding af te pakken.. Maar je schrikt toch omdat je denkt dat er is iets.. Helaas was er niets aan de hand en wat het is geweest weten we nog steeds niet.. Sochtends weer opgehangen en weken niets geks mee gehad totdat ik een dag thuis kwam en hem al vanaf de galerij hoorde afgaan.. Met lood in mn schoenen naar binnen lol en weer nix! toch maar eens een nieuwe opgehangen en die doet niet “gek” haha 😀

 3. Pssst, mijn huis is altijd bewoonbaar, het is immers geen krot, maar het is niet altijd bewoond, ik moet immers af en toe gaan werken 😉

 4. Handige tips! Ik vind van die nep kaarsen ook een goede afleider om te laten denken dat je thuis bent! Het kan ook een goed idee zijn om je buren te vragen de brievenbus leeg te maken, want een uitpuilende brievenbus duidt er ook op dat je al een tijd niet thuis bent geweest!

Comments are closed.