18 leuke gratis dingen om te doen in Amsterdam

Heb jij het afgelopen jaar ook ontdekt hoe Nederland eigenlijk is? Wat dacht je van een mini-vakantie in eigen hoofdstad? Amsterdam heeft alles om je een dag of weekend (bijna) gratis te vermaken. Dit zijn de leukste gratis dingen om te doen in Amsterdam.

Laat je gratis overvaren

Pak de GVB veerboot die je vanaf de achterkant van Amsterdam Centraal naar Amsterdam-Noord brengt. Een kaartje hoef je niet te kopen. Aan de overkant vind je het EYE filmmuseum en de A’DAM toren, of – afhankelijk van welke veerboot je neemt – de NDSM-werf.

Proost in een Amsterdams (bruin) café

Volgens mijn broer echt een must: bezoek een van de gezellige bruine kroegen van Amsterdam. Niet helemaal gratis natuurlijk omdat je wel een drankje moet kopen, maar je krijgt er een hoop gezelligheid voor terug. ‘Het dokertje’ is een ieniemienie kroegje: Amsterdamser wordt het niet. Maar je kunt natuurlijk ook het nummer scoren van een speak easy bar. Wel zo spannend.

Slenter door de leukste winkelstraatjes

Winkelen in het ‘echte Amsterdam’? Ontdek alle leuke boetiekjes en de fijne sfeer in de Haarlemmerstraat of window shop erop los in de Negen Straatjes. Ook helemaal leuk zonder een duppie uit te geven.

Ontdek Amsterdam te voet

Er zijn veel leuke wijken om doorheen te wandelen. Loop bijvoorbeeld door de gezellig Jordaan of De Pijp of pak de Chinese cultuur én de wallen mee terwijl je vanaf het station via de Nieuwmarkt verder de stad in wandelt. Wist je dat je hier ook de grootste boeddhistische tempel vindt in heel Europa?

Rol je handdoekje uit op een stadsstrand

Amsterdam heeft heel wat gezellig stadsstranden: StrandZuid, Blijburg en Dok zijn in ieder geval aanraders. Plof er neer op een strandstoel en ga voor die ultieme vakantievibes in eigen land. Blijburg is het enige stadsstrand waar je ook echt een duik kunt nemen.

Snoepen in Tony’s Chocolonely Super Store

Amsterdam heeft een Tony’s Chocolonely Super Store waar de heerlijke slaafvrije chocolade in talloze smaken wordt verkocht. Een walhalla voor de chocoladeliefhebbers. Proeven voordat je flink inslaat kan ook. Yummm.

Schatzoeken op de vlooienmarkt op ‘t Waterlooplein

Dol op schatzoeken? Ga dan naar de vlooienmarkt op het Waterlooplein. Een markt met van alles wat. Van designertassen tot tweedehands boeken … en een hele hoop troep. Soms moet je wat zoeken naar de pareltjes, maar dat maakt het ook heel leuk. De sfeer alleen al is geweldig, ook als je niks koopt.

Bezoek een van de Amsterdamse coffeeshops

Er zijn toeristen die juist speciaal voor Amsterdamse coffeeshops naar onze hoofdstad afreizen, maar er zijn ook mensen die een beetje in de war raken van het concept. Gelukkig weten wij Nederlanders precies wat hier gaande is. Maar dat maakt het niet minder leuk om er eens een bezocht te hebben.

Zo is er bijvoorbeeld een coffeeshop die de Tweede Kamer heet en ook qua inrichting zijn naam eer aan doet. Of bij Boerejongens West heet een gastheer je welkom en lijkt het net alsof je een hele fancy drogisterij binnenstapt. Hunter’s Coffeeshop (vlakbij Amsterdam Centraal en de wallen, zie: https://hunters-coffeeshop.com/), is heel laagdrempelig omdat het ook een bar is. En, ze hebben er ook daadwerkelijk hele lekkere koffie.

Luier in het Vondelpark

Zoek de gezelligheid op tijdens een wandeling in het Vondelpark of luier lekker in het gras. Het grote en mooie park heeft meerdere café’s voor een pitstop, een speeltuin voor kids, pierenbadje, rozentuin, beelden en zelfs een openluchttheater. Ben je in de zomer op een vrijdag, zaterdag of zondag in Amsterdam? Check dan de kalender of je een gratis concert kan meepakken.

Wandel door de tuin van het Rijksmuseum

Zoek je graag het groen op? De tuinen van het Museumplein zijn doordeweeks tussen 09.00 en 18.00 gratis toegankelijk. Lees een boekje in de schaduw van de mooie bomen of slenter langs de mooie perkjes. Vaak is er ook een beeldententoonstelling van een bekende kunstenaar.

Verwonder je over het uitzicht vanaf het NEMO dakterras

Groot favoriet bij zowel locals als toeristen: het dakterras van het NEMO Science Museum. Het dakterras heeft een café-restaurant en interactieve installaties. Maar de meeste mensen beklimmen het gebouw voor het mooie uitzicht. Het is een aangename plek om op een warme dag te luieren en te genieten van het uitzicht op de haven en de omgeving. Kijk voor de openingstijden van het dak op de site van Nemo Science Museum.

Geniet van een gratis lunchconcert

In ’t mooie Amsterdamse concertgebouw worden gratis lunchconcerten gegeven. Leuk om te combineren met een dagje Amsterdam. Ze vinden plaats op woensdagmiddag om 12.30 uur, maar alleen tijdens het theaterseizoen. Wil je zo’n klassiek concert bijwonen? Kaartjes (1 per persoon) worden uitgegeven vanaf 11.30 uur bij de ontvangstbalie. Ben je op dinsdag in onze hoofdstad? Ga dan voor een gratis voorstelling van Nationale Opera & Ballet. Leuk om te combineren met een bezoek aan het Waterlooplein.

Ervaar het echte Amsterdam op de Albert Cuypmarkt

De Albert Cuypmarkt is de grootste markt in Nederland met meer dan 250 stalletjes. Gelegen in de trendy en kleurrijke wijk De Pijp, is de markt favoriet bij zowel bezoekers als locals.

Knuffel met katten op de poezenboot

Kattenvrouwtjes opgelet! Tijdens je bezoek aan Amsterdam wil je sowieso naar de Poezenboot: een drijvend toevluchtsoord voor katten op een Amsterdamse woonboot. De toegang is gratis, maar donaties zijn welkom.

Leer nieuwe planten kennen in de VU botanische tuinen

Wie groene vingers heeft, vindt de kleine botanische tuinen van de Vrije Universiteit vast leuk om te bezoeken. In deze botanische tuinen op de Zuidas hebben ze meer dan 6.000 verschillende plantensoorten.

Ga gratis naar musea

Sommige musea in Amsterdam hebben delen die je gratis kunt bezoeken. Zo wandel je gratis door de Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum. Duik het mooie steegje in vanaf Kalverstraat 92 of Sint Luciensteeg 27 en ontdek een kleine maar indrukwekkende galerij vol met historische en moderne portretten van de Nederlandse elite. Of duik in de rijke geschiedenis van de stad bij Stadsarchief Amsterdam.

Ga op zoek naar Amsterdamse street art

Dol op street art? Pak dan de boot naar Amsterdam Noord. Dit stadsdeel staat bekend om de (kleurrijke) muurschilderingen. Zo vind je een prachtig kunstwerk van Anne Frank op de NDSM-werf.

Zoek het groen op in het Amsterdamse Bos

Central Park move over! Onze eigen hoofdstad heeft een veel groter park: het Amsterdamse Bos. Een heel groot park ten zuiden van Amsterdam (het ligt eigenlijk ook in Amstelveen). Het heeft een gratis bezoekerscentrum bij de Boswinkel, een biologische geitenboerderij waar je geitjes kan voeren en kan smullen van ijs van geitenmelk,en een roeivijver.

Bekijk hier meer budgettips voor je volgende weekendje weg of vakantie.