Ga je verhuizen? Dan is het fijn als je weet hoe je de kosten (en stress) tot een minimum kunt beperken. Maar waar begin je? Doe je voordeel met deze tips om goedkoop te verhuizen en lees ze vóór je begint met inpakken.
Voorkom stress en plan vooruit
“Het leven is wat ons overkomt terwijl we andere plannen maken“, je kent ‘m wel. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je alleen maar achterover hoeft te leunen en alles op je af moet laten komen. Of je nu iemand bent die elk moment van je leven zorgvuldig orkestreert of in het moment leeft… wees altijd proactief bij een verhuizing. Goed plannen is de gemakkelijkste manier om je verhuizing soepel en budgetvriendelijk te laten verlopen.
Plannen voor je verhuizing betekent niet alleen de verhuiswagen boeken en al je spullen inpakken, maar ook op tijd beginnen met overzetten of afsluiten van je abonnementen en verzekeringen, zoals je wifi en inboedelverzekering. Zeg diensten en abonnementen op tijd op, zodat je niet per ongeluk een aantal maanden dubbel betaalt.
Over dubbel betalen gesproken: een opstalverzekering is een must, maar als je lid bent van een Vereniging van Eigenaren (VVE) zit de opstalverzekering vaak al bij de servicekosten inbegrepen. En, vergeet bijvoorbeeld ook niet je autoverzekering te checken. Heb je op je nieuwe adres wel de beste polis die bij je nieuwe situatie past én voordelig is?
En wist je dat veel werkgevers je een vrije dag cadeau doen als je gaat verhuizen? Soms zelfs twee als je een bepaald aantal kilometers dichterbij je werk gaat wonen. Zorg dus dat je dit op tijd checkt en aanvraagt.
Neem afscheid van wat je niet meer dient
Wanneer heb je voor het laatst die stapel tijdschriften gelezen die nu stof ligt te verzamelen in de hoek? En hoe zit het met de sportuitrusting die je met zulke goede bedoelingen hebt gekocht? Verhuizen is het ideale moment om overtollige spulletjes weg te doen.
Zie het niet alleen als een tijd om het huis letterlijk, maar ook emotioneel schoon te maken. Verhuizen betekent vaak namelijk ook een nieuw leven. Gooi dingen weg waar je slechte herinneringen aan hebt. Maak keuzes die passen bij je nieuwe leven. Dat hoeft niet duur te zijn. Ruil die bank waar jij en je ex op knuffelden bijvoorbeeld in voor een nieuwe favoriete fauteuil. Dient iets geen doel meer in je leven? Weg ermee! Je hoeft je spulletjes niet achteloos weg te gooien, je kan ze verkopen voor wat extra budget om van je nieuwe huis een thuis te maken.
Meten is weten
We hebben allemaal verhalen gehoord over die bank die niet door de deuropening kon. Of een kingsize bed dat de slaapkamer nooit heeft gehaald. Een eenvoudige manier om dit soort missers te voorkomen (en dus geen extra geld uit te hoeven geven aan een verhuislift bijvoorbeeld) is door de afmetingen van alle kamers en woonruimten goed te noteren. Inclusief de doorgangen. En, als je eenmaal hebt bepaald wat niet past, wordt het ook gemakkelijker om te bepalen wat weg moet en wat mag blijven.
Pak goedkoop in
Dozen, tape en verpakkingsmateriaal zijn onmisbaar tijdens een verhuizing. Maar wie een beetje creatief inpakt heeft daar helemaal niet veel van nodig. Check lokale koopjesgroepen op social media voor gratis verhuisdozen of begin op tijd met dozen verzamelen van de supermarkt of slijterij.
Vergeet ook niet dat kleding, kussens of tassen dienst als doen verpakkingsmateriaal. En het kost je niks. Vul manden, koffers, tassen, wasmanden en opbergdozen slim en je zult een stuk minder dozen nodig hebben. Voor kleine spulletjes zijn vershoudbakjes en weckpotten heel handig.
Koopverbod in verhuistijd
In verhuistijd is het heel verleidelijk om op ‘toevoegen aan winkelwagentje’ te klikken als je weer iets leuks voor je nieuwe woning ziet Je zult jezelf tijdelijk een koopverbod moeten geven (voor bepaalde items) om niet verleid te worden onnodige spulletjes te kopen. Zo voorkom je emotie-aankopen.
Kijk rond en vergelijk
De tijd nemen om rond te kijken en weten welke opties je hebt, helpt om stress te voorkomen. De meeste verhuisbedrijven bieden gratis offertes op basis van de criteria van jouw verhuizing. Zorg ervoor dat je ten minste vier offertes aanvraagt voordat je een verhuizer kiest.
Vermijd het verhuisseizoen
Er is een reden waarom iedereen in de zomer wil verhuizen. Maar als je flexibel bent, kan verhuizen buiten het seizoen je geld besparen. Het kan wat meer planning en tijd vergen, maar je portemonnee zal het verschil waarderen. Verhuizen tussen oktober en april is doorgaans 20 tot 30 procent goedkoper in vergelijking met de zomermaanden. Aangezien de meeste huurcontracten aan het einde van de maand worden stopgezet, kan halverwege de maand verhuizen ook een goedkoper tarief opleveren.
Verhuizen met vrienden
Weinig budget om te verhuizen? Vraag je vrienden dan te helpen, zodat je geen professionele inpakkers hoeft te betalen. Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen de zware spullen te tillen. In ruil daarvoor organiseer jij een BBQ in je nieuwe tuin. Belangrijke dingen die je moet doen als je vrienden vraagt om je te helpen verhuizen: plan samen de beste dag zodat het hun eigen plannen zo min mogelijk in de weg zit. Bereid alles goed voor en wees organisatorisch klaar wanneer je vrienden komen helpen. Leg verpakkingsbenodigdheden klaar en wijs specifieke taken toe aan elk van je vrienden.