Veilig wonen? Zo richt jij je huis veilig in

Iedereen wil veilig leven en wonen. Veiligheid is vaak ook het eerste waar je op let tijdens het bezichtigingen van een huis. Op welke verdieping woon ik straks, hoe veilig is de buurt, waarom zijn de vorige bewoners weggegaan? Een hoop vragen. Gelukkig bestaan er een genoeg tips die je kunnen helpen bij het inrichten van een veilig huis. Dit kan zowel met interieur-items als met technologie die veiliger leven mogelijk maakt. 

Interieur en veiligheid: hoe zit dat?

Je denkt misschien ‘Interieur en veiligheid hebben toch niks met elkaar te maken?’. Zeker wel! Denk eens aan raamfolie op je ramen of gordijnen waar mensen niet doorheen kunnen kijken als ze langslopen. Zo kun je online bijvoorbeeld bekijken wat voor verschillende soorten plisségordijnen er allemaal bestaan om een miskoop te voorkomen. Verder is het ook belangrijk hoe je een huis inricht. Bedenk op wat voor manieren je allemaal kan vluchten als er bijvoorbeeld brand ontstaat. Zo weet je ook direct waar je je bank en tafel wel of niet moet plaatsen. Niets mag natuurlijk in de weg staan. 

Bron: Wikimedia | Tumi-1983

Technologie en veiligheid: wat heb ik nodig?

Denk je aan technologie, dan zijn er een hoop opties om uit te kiezen voor een veilige woning. Denk bijvoorbeeld aan de basis bij veiligheid: rookmelders. Rookmelders zijn onmisbaar in ieder huis. Ze zijn van levensbelang wanneer je slaapt en er brand ontstaat in huis. Wanneer je slaapt word je niet altijd gelijk wakker van een lichte rooklucht. Een rookmelder alarmeert jou op tijd voordat het te laat is om te kunnen vluchten. 

Ook handig: beveiligingscamera’s en een videobel bij de voordeur. De politie kan zo op tijd gealarmeerd worden en je kunt op basis van de beelden terugkijken wie er bij jou thuis was. 

Veiligheid met kinderen in huis

Heb je kinderen of komen er vaak kinderen over de vloer? Ook dan is het belangrijk om te kijken naar een kindvriendelijk huis. Zo kun je een hek plaatsen voor de trap, zodat kinderen niet zelf op avontuur gaan. Ook kun je bij scherpe plekken in huis een bescherming plaatsen, zodat kinderen zich niet hard kunnen stoten. Verder is een kinderslot op stopcontacten ook altijd een goed idee met kinderen in de buurt.