Reizen kan een dure aangelegenheid zijn. Als je jouw vakantie, weekendje weg of reis niet goed voorbereidt, betaal je al snel meer dan nodig. Flexibel zijn met je reisdata, openstaan voor verschillende accommodaties en simpele dingen als eten meenemen naar het vliegveld en van tevoren een parkeerplek reserveren voor Schiphol parking kunnen je een hoop geld en stress besparen. Samen met Parkos zet ik een aantal fijne bespaartips op een rij waarmee je nog net zoveel geniet van je vakantie. Zonder te beknibbelen op de fijne dingen dus.
1. Kies een bestemming waar je geld meer waard is
Op bestemmingen als Mexico, Vietnam, Maleisië en Sri Lanka is je geld veel meer waard dan in IJsland bijvoorbeeld. Zo kan je goedkoper op reis, maar je kan er ook extra genieten. Wanneer je op een bestemming lagere kosten per dag hebt, kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om in een betere accommodatie te verblijven, vaker uit eten te gaan of bijvoorbeeld een dagje een chauffeur in te huren voor een grote afstand.
2. Houd je uitgaven bij en maak een budget
Door je reisuitgaven thuis en op reis bij te houden voor je volgende reis, krijg je een veel beter beeld van waar je je geld aan uitgeeft. Op die manier kan je een realistisch(er) reisbudget maken voor je komende reis. Er zijn ook apps die je kan gebruiken tijdens je reis of vakantie om je aan je budget te houden, zoals TripMate en TravelSpend. Wel zo handig.
3. Wees flexibel met je reisdata
Plan je vakantie in het laagseizoen, tijdens de werkweek, of wanneer er een deal opduikt. Het is hét recept voor een goedkope(re) vakantie. Overweeg bijvoorbeeld eens om op een doordeweekse dag te vliegen. Afgezien van de goedkopere vluchten, is het vaak ook veel rustiger op plekken.
4. Kijk verder dan hotels
Een hostel kan een superleuke ervaring zijn. En zelfs nog luxe ook. Je betaalt alleen vaak de helft van de prijs. Vooral in landen als Vietnam en Thailand bijvoorbeeld, vind je veel high-end hostels. Soms nog met vijf sterren ook. En wat dacht je van Airbnb? De app staat vol met leuke budget-accommocaties. Ga je toch voor een hotel? Zorg dan dat je verschillende platforms vergelijkt – de prijzen kunnen namelijk per site nogal verschillen. Zorg er ook voor dat je goed kijkt naar wat er inclusief en exclusief is bij de deal. Soms zijn prijzen bijvoorbeeld inclusief ontbijt en andere niet.
5. Schrijf je in voor nieuwsbrieven en alerts
Als je openstaat voor inspiratie of verschillende bestemmingen op je lijstje hebt staan, kan het lonen om je in te schrijven voor nieuwsbrieven van partijen die (vlucht)deals zoeken. Deze gratis nieuwsbrieven staan vol met inspiratie en leuke deals. Tip: je moet vaak wel flexibel zijn voor de beste deals. Wist je dat low-cost luchtvaartmaatschappij Ryanair alleen maar mails met speciale vluchtaanbiedingen stuurt? Daar heb je altijd wat aan.
6. Reserveer je parkeerplek van tevoren op Schiphol
Waar laat je de auto als je op vakantie gaat? Een vraag die menig vakantieganger stress bezorgt. Door van tevoren een parkeerplek op Schiphol te reserveren, bijvoorbeeld met Parkos, ben je goedkoper uit en hoef je niet met de hele familie en alle bagage de trein te pakken. Parkos is een vergelijkings- en boekingsplatform voor betaalbaar en veilig parkeren bij vliegvelden in Nederland en omliggende landen. Ze bieden mensen de mogelijkheid om tegen lage prijzen parkeerplaatsen te reserveren bij luchthavens. Aangezien parkeren vaak vrij duur is, hopen ze zo bij te dragen aan een stressvrije start van je vakantie.
7. Neem eten mee naar het vliegveld
We weten allemaal hoe duur eten kan zijn als je eenmaal door de beveiliging heen bent en op je vlucht moet wachten. Voor een simpel stokbroodje met kaas mag je op Schiphol al snel 8 euro aftikken. Neem een leeg flesje mee (dat ja na de douane kan vullen met water) en smeer je eigen broodjes. Niet alleen goedkoper, maar vaak nog lekkerder ook dan wat je op het vliegveld kunt krijgen.
8. Ontdek waar de locals naartoe gaan
Vraag locals op de bestemming (zoals je Airbnb-host) naar hun favoriete restaurant of waar ze graag met vrienden naartoe gaan. Deze plekken zitten meestal niet vol met toeristen, waardoor de ervaring authentieker is. Bovendien is het vaak ook een stuk goedkoper.
Betaal in de lokale valuta met je (credit)card
Betaal je met een pas? Kies er dan altijd voor om in de plaatselijke valuta te betalen. Als de winkelier de wisselkoers kiest, kan je dat letterlijk duur komen te staan. Probeer ook zo min mogelijk contant geld uit de muur te halen, want elke keer als je pint betaal je transactiekosten. Toch pinnen? Pin dan een groter bedrag in een keer en zorg dat je het veilig opbergt.
Koop een simkaart op je bestemming
Reis je buiten Europa en valt roaming niet binnen je bundel? Scoor een simkaart op bestemming. Voor een paar euro heb je vaak al een lokale simkaart waarmee je veel goedkoper belt en appt.
Gebruik een vliegticket-zoekmachine
Bij vliegticket-zoekmachines zoals Skyscanner kun je alerts inschakelen, maar je kunt óók in een keer de prijzen voor een vlucht voor de hele maand bekijken. Heb je dus geen exacte reisdatum in gedachten? Dan kan je bijvoorbeeld alle vluchten naar Rome bekijken voor de maand februari. Hetzelfde geldt wat betreft een vluchtlocatie: als je nog niet zeker weet waar je heen wilt, kun je bij Skyscanner ‘overal’ selecteren om je te laten inspireren. Je kunt dan ‘een hele maand’ selecteren en op die manier een locatie kiezen.