Zorgverzekering: overstappen voor 2019 of niet? De Consumentenbond helpt je de beste keuze te maken

Het einde van het jaar nadert in een rap tempo. Dat betekent dat je even een middagje in je agenda moet blokkeren om serieus na te denken over je zorgverzekering. Wat verwacht je aan zorg volgend jaar? Hoe zit het met de nieuwe voorwaarden van je zorgverzekering? En zit je nog goed bij je huidige zorgverzekering. De beste zorgverzekering zonder teveel te betalen, dat willen we allemaal wel. En dat kan ook! Ik vertel je graag samen met de Consumentenbond over hoe je een zorgverzekering kiezen een stuk simpeler maakt.

Premies bekend

Begin deze week zijn uiterlijk alle zorgpremies bekend gemaakt. Dat betekent dat je inmiddels weet wat je volgend jaar voor je huidige zorgverzekering moet gaan betalen. In de meeste gevallen krijg je daar een mailtje van, een brief of of een berichtje via je persoonlijke profiel van de zorgverzekeraar. Ben je geschrokken van het bedrag of wordt belangrijke zorg voor jou niet meer vergoed? Tijd om te kijken naar alternatieven!

Zit je nog goed bij je zorgverzekering?

Ieder jaar check ik zelf weer of ik nog goed zit of dat ik beter kan overstappen. Bijvoorbeeld omdat:

  • je oververzekerd bent.
  • je collectief verzekerd bent.
  • de voorwaarden bij een andere verzekeraar gunstiger zijn.
  • je oude polis is gewijzigd ten opzichte van de nieuwe polis (voorwaarden en/of prijs zijn gewijzigd).
  • je zorgvraag is gewijzigd (je kids hebben een beugel nodig, om maar een voorbeeld te noemen).

Omdat ik het belangrijk vind dat je de beste zorg krijgt voor de beste prijs, schrijf ik daar ieder jaar weer een artikel over.

Overstappen of niet?

Voorheen moest je natuurlijk alles zelf uitzoeken. Dat is niet alleen tijdrovend, maar soms ook wel lastig. Als je hierbij advies zou kunnen krijgen, dan weet je tenminste zeker dat je de beste keuze maakt. En daar is de Zorgvergelijker van de Consumentenbond, sinds een paar dagen weer gevuld met de nieuwe polissen voor 2019. Via de Zorgvergelijker kun je aan de slag met het vergelijken van zorgverzekeringen. De Consumentenbond vindt het namelijk belangrijk dat iedereen goed zit. Dat betekent dat je goed moet kijken wat je nodig hebt en kunt checken of je nog goed zit. Zo niet? Dan is overstappen de beste optie.

Zorgvergelijker

Met de Zorgvergelijker zie je eenvoudig welke zorgverzekering het beste bij je past. Alle zorgverzekeraars worden beoordeeld op premie, voorwaarden en dienstverlening.

Om een goede vergelijking te maken, beantwoord je vragen over een aantal persoonlijke zaken, zoals je geslacht en leeftijd. Je geeft zelf aan voor welke zorg, bijvoorbeeld fysiotherapie, tandarts en alternatieve geneeswijzen, je verzekerd wilt zijn. Ook kun je aangeven van welke zorgverleners, bijvoorbeeld ziekenhuizen of fysiotherapeuten, jij het belangrijk vindt waar je zonder problemen naartoe kan. Deze gegevens worden gebruikt om te bepalen welke zorgverzekeringen bij je passen. En er wordt niet alleen gekeken naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit en waardering.

 

Ik weet in ieder geval hoe ik dit jaar ga checken of ik nog goed zit! Wat jij?!