Spanjekenner Anne-Lotte tipt: zo maak jij je vakantie in Spanje nóg betaalbaarder

Als je aan mij vraagt wat mijn favoriete vakantieland is, dan hoef ik daar niet lang over na te denken: Spanje. Al sinds ik klein ben kom ik hier met mijn ouders. En wat blijkt? De rest van Nederland is ook fan. Spanje is al jaren een super populair vakantieland. En dat is niet voor niets! De zon schijnt er heel erg vaak én het is een erg betaalbaar vakantieland. Het hoort dan ook tot dé budgetbestemmingen van Europa. Desondanks vind ik het altijd een sport om te kijken hoe ik mijn vakantie in Spanje nóg betaalbaarder kan maken. Zo kun je zoveel mogelijk ondernemen met een zo klein mogelijk budget. Ik geef tips hoe je dit doet!

vakantie in Spanje

1. Ontdek alternatieve steden, eilanden of regio’s

Spanje kent veel steden die door het massatoerisme ontdekt zijn. Dat is niet perse erg, maar hoofdsteden en populaire regio’s zijn veelal duurder dan alternatieve steden of regio’s. En dat is natuurlijk niet gek. Op populaire bestemmingen waar veel toeristen komen worden op veel plekken dan ook toeristische prijzen gehanteerd. Waar je in Barcelona bijna 3 euro voor een kopje koffie betaald, is dit in Andalusië nog niet eens de helft. En dat scheelt natuurlijk enorm, vooral als je wat langer op vakantie gaat! Door eens te kiezen voor onontdekte steden, eilanden of regio’s zul je merken dat dit heel veel kan schelen in je portemonnee! Wat denk je van Valencia in plaats van Barcelona? Of Andalusië in plaats van de welbekende Costa’s? Formentera in plaats van Ibiza? Toledo in plaats van Madrid?

2. Wees flexibel met vliegen

Tegenwoordig wordt het steeds goedkoper om te vliegen. En dat is alleen maar fijn! Toch kun je nóg meer besparen door flexibel te zijn. En dat kan op verschillende manieren. Zo kies je het beste een doordeweekse dag om te vertrekken in plaats van een weekenddag, want in het weekend zijn de vliegprijzen eenmaal duurder. Ook is het een must om de vakanties en feestdagen te vermijden en ook populaire tijdstippen. Vluchten die ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat vertrekken zijn vaak goedkoper dan vluchten die midden op de dag vertrekken. Overweeg ook eens om last minute te vertrekken. Grote kans dat op het laatste moment de prijzen dalen als vliegmaatschappijen de vlucht het liefst vol willen krijgen!

3. Eet als een local

Zoals je misschien wel weet zijn Spanjaarden dol op eten. Dit doen ze het liefste de hele dag, maar aan de lunch besteden ze doorgaans de meeste aandacht. Er wordt dan uitgebreid en stevig getafeld (denk aan paella, brood en veel wijn!), terwijl het diner in Spanje veelal wat lichter is. Net even anders dan bij ons dus! Bovendien houden Spanjaarden er erg van om buiten de deur te eten. Niet heel budgetproof voor je portemonnee zou je zeggen… Toch is het eenvoudig om in Spanje super goedkoop uit eten te gaan! Dit kan door te kiezen voor de lokale eettentjes waar je de écht authentieke Spaanse gerechten op de menukaart ziet staan. En niet alleen de gerechten zijn op-en-top Spaans, maar ook de prijzen. Je herkent deze restaurants doordat er meestal alleen locals op af komen. Toeristen zul je hier dus niet zo snel zien!

4. Ga voor activiteiten die passen bij een laag budget

Een dagje strand is natuurlijk echt genieten, maar hele dagen op het strand doorbrengen is niet aan mij besteed. Ik vind het daarom heerlijk om zo nu en dan een leuk daguitstapje te maken dat niet te veel geld kost. Wat denk je van het bewandelen van een prachtige route? Bijvoorbeeld langs de kust of in een prachtig natuurpark? Want ook daar heeft Spanje er genoeg van, zoals Natuurpark Somiedo in Asturië, Natuurpark Cabo de Gata in Andalusië of Las Médulas in Castilia y León.

Valencia is een betaalbaar alternatief voor Barcelona

Ben je op citytrip in een leuke stad en heb je toch gekozen voor Barcelona of Madrid? Ook daar kun je kiezen voor activiteiten die passen bij een laag budget. In diverse steden zijn musea een dag per week of maand goedkoper of zelfs gratis. Zo is het Reina Sofia (met de Guerníca van Picasso!) in Madrid op zondag en doordeweekse avonden van 18:00 – 21:00 uur gratis. En ook in Barcelona kun je op zondag na 15:00 uur diverse musea geheel gratis bezoeken, zoals het Picasso Museum, het Maritiem Museum en de Botanische Tuin! Ideaal toch?

Op vakantie naar Spanje? Lees meer Spanje-tips van Anne-Lotte op OpReisinSpanje.nl.

2 thoughts on “Spanjekenner Anne-Lotte tipt: zo maak jij je vakantie in Spanje nóg betaalbaarder

  1. Goede tip! Ik ga morgen naar Madrid, dus dan zijn deze tips nog even mooi meegenomen, haha! Dat van Reina wist ik nog niet!

    1. Wat leuk Jorinde! Alvast heel veel plezier in Madrid, super leuke stad!

Comments are closed.