Zo geef je vakantiesouvenirs een mooie plek in huis

Laat je vakantieherinneringen niet verstoffen achterin de kast, maar maak je reisherinnering onderdeel van je interieur. Geluksmomentjes gegarandeerd! Hoe je dat doet en hoe je souvenirs scoort die in je interieur passen? Samen met Nuon deel ik tips hoe je je huis warm(er) – letterlijk en figuurlijk – maakt, met behulp van je vakantiesouvenirs.

Geef je souvenirs een plekje in je interieur

Memory jar

Een memory jar is fantastisch om cadeau te geven, maar stiekem ook heel leuk in je eigen huis met foto’s, buitenlands geld, zand en andere snuisterijtjes die je meeneemt van je vakantiebestemming. Maak bijvoorbeeld van elke vakantie een nieuwe jar en zet ze bij elkaar.

Zandcollectie

Mijn vriend en ik reizen de hele wereld over voor zijn bedrijf en steeds nemen we ons weer voor om overal een klein beetje zand mee te nemen. Er zijn zoveel verschillende kleuren zand ter wereld. Dat zal je verbazen! In de Namibwoestijn (in Namibië) heb ik het allermooiste zand gespot: roestkleurig met gouden glitters. Wauw! Doe alle beetjes zand in aparte, kleine glazen potjes en je hebt straks een pronkstuk in de kast staan van zand.

Gallery wall

Hoe leuk posters van Desenio ook zijn, een gallery wall met vakantiekiekjes en reisavonturen is veel persoonlijker. Mix en match met lijsten met kunst, foto’s en ansichtkaarten van je vakantiebestemmingen tot een fantastische gallery wall. Zo’n fotowand ziet er niet alleen chic uit, het herinnert je ook aan fijne momenten.

Zelfgemaakte sieraden

Je hebt die schelpjes aan kettinkjes en armbanden de afgelopen tijd ongetwijfeld voorbij zien komen op Instagram. Dat kan je ook zelf! Ga op zoek naar een schelpje met een gat erin, spuit de schelp goud of zilver en hang ‘m aan een koordje voor een zelfgemaakte vakantieketting. En aangezien je waarschijnlijk vaak wisselt met je sieraden (ik tenminste wel). Kun je ‘m mooi aan je spiegel ter display ophangen als je ‘m niet draagt. Ook op je vakantiebestemming kun je natuurlijk op zoek gaan naar handgemaakte sieraden. Zo kocht ik van een man uit Zimbabwe – na een interessant gesprek – een handgemaakt armbandje met houten ‘kralen’.

Waar moet je aan denken als je souvenirs shopt?

Koop (of vind) iets dat mooi is, waarde heeft voor jou of nuttig is. Geef alleen geld aan iets uit als je er echt dol op bent en een plan hebt wat je er thuis mee gaat doen. Houd ook rekening met je budget! Mocht het moneywise nou een beetje uit de hand zijn gelopen, ga thuis direct op zoek naar manieren om de rode cijfertjes op je rekening weer groen te krijgen. Waar kun je nog op besparen? Zo is overstappen van energieprovider een van de vele opties. Nuon betaalt bijvoorbeeld een eventuele opzegboete en met de gratis energiescan krijg je persoonlijk bespaaradvies bij je thuis, via je smartphone.

Praktische, dagelijkse dingen

Verzamel bij voorkeur souvenirs die je bij thuiskomt nog regelmatig kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld tafelgerei of textiel. In Botswana maakten ze bijvoorbeeld heel veel houten lepels aan de kant van de weg. Spijt dat ik er geen heb gekocht.

Door voor praktische souvenirs te kiezen, staat je huis niet vol met snuisterijen, maar word je dagelijks herinnerd aan je vakantiebelevenissen met functionele reminders.

Lokaal, maar toch jouw stijl

Kies items die de lokale cultuur vertegenwoordigen, maar blijf ook trouw aan je persoonlijke stijl. De kans is groot je geen plek in huis vindt voor je souvenirtje als het niet iets is wat bij jouw stijl past. En, hoe mooi iets ook is, probeer niet af te wijken van de algehele esthetiek van je interieur. Houd altijd de sfeer en het palet van thuis in gedachten tijdens een souvenir-shopsessie.

Kleine en neutrale souvenirs

Houd er rekening mee dat kleine en neutrale souvenirs het makkelijkst te integreren zijn in welk interieur dan ook. Zo ben je er ook zeker van dat je ze niet zo snel zat raakt.

One thought on “Zo geef je vakantiesouvenirs een mooie plek in huis

Comments are closed.