Welke iPhone is geschikt voor jou en je budget?

Je hebt keuze te over als je op het punt staat een nieuwe iPhone te kopen, aangezien het iPhone-assortiment van Apple gevarieerder is dan ooit. Welke iPhone is geschikt voor jou? Er zijn zoveel opties dat je er bijna keuzestress van zou krijgen. We zetten verschillende iPhones voor je op een rij én waar je moet letten bij de aanschaf ervan. Zo weet je precies wat de perfecte aankoop is voor jou én je budget.

Is dit het goede moment om een iPhone te kopen?

Is het ‘t juiste moment om een iPhone te kopen? Apple heeft een evenement aangekondigd voor 14 september, wanneer de nieuwe iPhone-modellen waarschijnlijk bekend worden gemaakt. Geruchten over de iPhone 12S en iPhone 13 doen al een tijdje de ronde. Het loont daarom de moeite om je nieuwe iPhone na 14 september te kopen, daarna is het zeker een goed moment om je nieuwe telefoon te kopen. Zo weet je wat de nieuwe modellen brengen en reken je vaak minder af voor een nieuw exemplaar. Lees hier meer over het beste moment om een nieuwe telefoon te kopen ».

Belangrijke dingen om op te letten voordat je beslist welke iPhone je koopt

Processor en RAM. De processor en het geheugen (RAM) zijn de 2 belangrijkste onderdelen van elke telefoon. Ze bepalen hoe soepel je telefoon werkt bij inspannende taken zoals gamen of multitasken. Hoe nieuwer je iPhone, hoe beter de verwerkingskracht en het RAM-geheugen. De nieuwste telefoons komen altijd als beste uit de bus wanneer je naar de processor en RAM-geheugen kijkt.

Opslagruimte. Opslag is ook ongelooflijk belangrijk omdat de hoeveelheid opslagruimte die je hebt, bepaalt hoeveel foto’s, liedjes, video’s en apps je op je telefoon kwijt kunt. Koop nooit een iPhone van 16 GB – je ruimte is supersnel vol en daar ga je ongetwijfeld spijt van hebben. 32 GB is oké voor de meeste mensen, maar als je veel foto’s maakt, heel veel nummers of video’s hebt gedownload, of als je een app-junkie bent, wil je 64 GB, 128 GB of 256 GB aan opslagruimte. Gelukkig beginnen de nieuwste telefoons bij 64 GB, wat voor de meeste mensen echt genoeg is.

Schermgrootte. iPhones zijn er in verschillende schermformaten. Telefoons met kleine schermformaten hebben een kleinere body, die fijner in de hand ligt. De iPhone Pro Max en de Plus-lijn zijn de grootste telefoons en wat lastiger om met 1 hand te bedienen. Ze zijn even groot, maar de Max heeft een veel groter scherm dankzij het randloze ontwerp.

Levensduur van de batterij. De meeste iPhones – en smartphones in het algemeen – hebben geen geweldige batterijduur. Hoe kleiner de iPhone, hoe slechter de levensduur van de batterij vaak is. Goed om te weten: Pro Max-modellen hebben meestal de beste batterijduur.

Poorten (of het ontbreken daarvan). Alle iPhones hebben een Lightning-poort om op te laden, maar vanaf de iPhone 8 missen alle modellen de 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Dat betekent dat je je bedrade koptelefoon of andere accessoires niet kunt aansluiten, tenzij je hier een adapter voor koopt. Je kan natuurlijk ook de Lightning-oordopjes gebruiken die bij je nieuwe iPhone worden geleverd. Tip: kijk naar draadloze oordopjes.

Software. Apple levert updates voor iPhones tot ongeveer 4 jaar na de release, dus theoretisch kun je je iPhone 4 jaar up-to-date houden voordat je aan een nieuwe toe bent. Werk de software wel altijd bij om belangrijke beveiligingspatches en nieuwe functies te krijgen. Oudere apparaten kunnen wat slomer worden, maar iPhones houden doorgaans goed stand.

Prijs. Beschouw de aankoop van een iPhone als een investering. Je smartphone is meer dan een telefoon: het is je camera, je computer, je tv, je fotoalbum, je muziekspeler en je gameconsole in één. Een goede smartphone gaat jaren mee, maar een goedkope met slechte specificaties raakt sneller verouderd. Op de lange termijn geef je daarom vaak meer uit als je voor een goedkoop merk gaat.

Welke iPhone past bij jou?

  • iPhone 13: nog even en dan kan je de beste iPhone kopen die momenteel verkrijgbaar is. Als dat voor jou een must is en het prijskaartje niet uitmaakt, ga dan vooral voor dit model met de meeste technische snufjes. De iPhone 13 en iPhone 13 mini zijn de meer betaalbare varianten en worden verkocht naast de duurdere iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. De iPhone 13 en iPhone 13 mini zijn ideaal voor wie geen professionele camerafuncties nodig heeft.
  • iPhone 12 Pro: Als je de beste iPhone wilt voor een relatief schappelijke prijs.
  • iPhone 12: Voor iedereen die up-to-date iPhone-functies wil, maar daarbij wel rekening houdt met het prijskaartje. De iPhone 12 biedt het grootste deel van de 12 Pro-ervaring, minus een paar randfuncties voor een paar honderd euro minder.
  • iPhone 12 Pro Max of iPhone 13 Pro Max: wanneer de iPhone Pro niet groot genoeg is en je wordt verleid door extra batterijduur. Dit is het model voor jou als je op je iPhone wilt werken, veel video’s wilt kijken of simpelweg gewoon het langst wilt doen met je batterij.
  • iPhone SE (2020): Als de iPhone 13 (of 12) financieel buiten bereik is, is de iPhone SE (2020) de goedkoopste manier om een ​​nieuwere iPhone te kopen. Ideaal voor wie een iPhone wil, maar wel ergens op moet besparen.
  • iPhone XS: De XS is misschien een paar generaties oud, maar hij voelt nog vrij nieuw aan en is vaak verkrijgbaar met een fikse korting. Perfect voor iedereen die een relatief goedkope iPhone wil voor een familielid, of iemand die zonder veel geld aan de slag wil met een Apple-telefoon. Kijk vooral eens of je ‘m refurbished kan vinden. Dat scheelt in je portemonnee.