Wat is het beste moment om een nieuwe telefoon te kopen?

Niemand wil teveel geld betalen voor een nieuwe telefoon. Afhankelijk van wanneer je een nieuwe smartphone aanschaft, kan je gemakkelijk honderden euro’s besparen. Samen met hoesjesdirect.nl verklap ik de geheimen over nieuwe telefoons, releases en wanneer je een spiksplinternieuwe smartphone, een iets ouder model of concurrerende modellen moet kopen.

Beste moment om een nieuwe telefoon te kopen in het kort:

De beste tijd om diep in de buidel te tasten voor een nieuwe telefoon? Doe je voordeel met deze eenvoudige regels die je een goede deal opleveren.

  • Gloednieuwe telefoon – bestel tijdens pre-order voor het nieuwste model
  • Iets oudere telefoon – telefoons tussen zes maanden of een jaar bestel je het beste 2-4 weken vóór de aankondiging van het nieuwste model (Apple, Samsung, Google, enz.) Apple kondigt nieuwe iPhones bijvoorbeeld meestal begin september aan. In augustus beginnen winkels vaak hun voorraad al goedkoper aan te bieden.
  • Telefoon ouder dan 1 jaar – prijzen dalen altijd in de maanden na nieuwe releases. Let er wel op dat modellen ook uit de schappen gehaald worden.

Beste moment om een gloednieuwe telefoon te kopen: pre-order

Nieuwe telefoonmodellen blijven ongeveer een jaar nieuw, dus daar wil je zo lang mogelijk gebruik van maken. Koop een nieuwe telefoon niet direct nadat hij in de verkoop is gegaan, maar zorg dat je een spiksplinternieuwe telefoon pre-ordert. Je zou het misschien niet verwachten, maar zo kan je vaak geld besparen. Je bent een van de eersten die de telefoon krijgt én je krijgt meer waar voor je geld doordat je vaak korting of leuke extraatjes ontvangt wanneer je een telefoon pre-ordert.

Reserveer de telefoon zo’n 2 tot 4 dagen nadat de telefoon is aangekondigd. Dit betekent in september voor Apple en in februari of begin maart voor Samsung.

Oudere modellen: een maand voordat een nieuw model wordt aangekondigd

Deze tip is alleen van toepassing als je het niet erg vindt om een net-niet-nieuw meer model aan te schaffen. De beste tijd om de voorganger van een nieuw model telefoon te kopen, is ongeveer een maand voordat het nieuwste model uitkomt. Dat is namelijk meestal het moment waarop winkeliers kortingen aanbieden om van hun voorraad af te komen. Diezelfde kortingen zijn soms nóg hoger direct nadat een nieuw model op de markt komt. Wacht alleen niet te lang, want het kan zo zijn dat winkeliers hun voorraad snel verkopen.

Aangezien de iPhone 12 deze en volgende maand op de markt komt, is het nu een goed moment om een iPhone 11 te bestellen én natuurlijk alvast de leukste iPhone 11 hoesjes te bekijken. 

Houd er rekening mee dat je ook voor de beste telefoondeal goed moet vergelijken en rondkijken. Bekijk zoveel mogelijk (online) winkels om te zien welke aanbieder de meeste korting geeft.

Extra tips om op het juiste moment een telefoon te kopen

Een ander geheimpje: kijk ook altijd naar concurrerende modellen. Dit betekent dat je tijdens Samsung-releases altijd even naar goede deals voor Apple-telefoons moet zoeken en vice versa.

Vergeet ook seizoenskortingen niet. Zoek de beste deals tijdens Black Friday, Cyber Monday, voor de feestdagen, etc. Wanneer deze kortingsmomenten samenkomen met eerder genoemde beste momenten om een telefoon te kopen heb je geluk!

Wanneer je eigen telefoon verkopen?

Nu je weet wat het beste moment is om een nieuwe telefoon te kopen, weet je eigenlijk ook al wanneer je je eigen telefoon moet verkopen – wil je er nog wat aan overhouden. Je krijgt het meeste voor je telefoon wanneer je deze in de weken voor de aankondiging van een nieuw model online zet. Dit betekent namelijk dat je het langst met je telefoon kan doen voor een goede prijs. De slechtste tijd om je telefoon te verkopen is meestal in de eerste 2 maanden na de aankondiging en release van een nieuw model. De waarde van je telefoon zal dan aanzienlijk dalen (voornamelijk voor Samsungs en iPhones).